40 Jaar Aa-Länder Musikanten
Een nieuw millennium in met ons 40-jarig jubileum. Hoe kan het mooier? 40 Jaar geleden besloot een groepje fanatieke muzikanten van de Bakelse fanfare om naast het musiceren bij het grote korps in een kleiner verband, onder leiding van Jac Beijers, een muzikale bijdrage aan allerlei dorpsevenementen te gaan leveren. Al spoedig deed carnaval zijn intrede. Dit paste uitstekend bij de ambities van de pasgeboren kapel. Onder de naam "Pierewaaiers Hofkapel" werd jarenlang zij aan zij opgetrokken met de carnavalsvereniging.
In de jaren zeventig groeide de kapel, onder leiding van Frans van de Mortel en vooral geïnspireerd door de Egerländer Musikanten van Ernst Mosch, uit naar een volksmuziek kapel die er mag zijn. De kapel had de naam Aa-Länder Musikanten gekregen. Later voegde Cor Nooijen vooral de vlotte Oostenrijkse en Tsjechische muziek maar ook dansmuziek aan het repertoire toe.
Tenslotte was het de zoon van de muzikaal leider van het eerste uur, Gerard Beijers, die het repertoire aanpaste aan de tegenwoordige tijd.
Kortom een gevarieerde historie met tal van binnen en buitenlandse optredens door een hechte groep van muzikanten die zich heeft weten aan te passen aan de karakteristieken van de verschillende decennia.
De hechtheid van de groep wordt mooi geïllustreerd door het 40 jarig jubileum van 3 muzikanten van het eerste uur. Te weten de gebroeders Frans en Jan van de Mortel, welke nog altijd volop mee musiceren en besturen in onze kapel. Daarnaast heeft ook Jac Beijers nog net het jubileum jaar mee mogen maken maar is nu helaas niet meer onder ons.
Jan Nooijen,
Voorzitter A.L.M. Bakel
Muzikaal leiders
De Aa-Länder Musikanten hebben nooit een dirigent gehad, maar altijd een muzikant die als muzikaal leider fungeerde. Vanaf het begin was het Jac Beijers tot ongeveer 1970. Vanaf dan is het Frans v.d. Mortel tot 1979. Eigenlijk begon Cor Nooijen eind 1978 al met "op proef" overnemen, maar tijdens de ledenvergadering begin '79 was het definitief. Hij leidde de kapel tot 1990. Gerard Beijers was van 1990 tot 2000 muzikaal leider en samen met Mari v. Gils (2000) zijn het tot heden de enige twee beroepsmuzikanten.
De kapel in oprichting
Volgens mij zijn wij begonnen met een groepje muzikanten, die nadat het vogelschieten op kermis-dinsdag was afgelopen en alle cafebezoeken waren afgelegd met Fanfare Musis Sacrum, terug gingen naar cafe Vermulst. Daar aangekomen speelden wij met verschillende mensen te weten: Frans Goossens, Jac Beyers, Rein v.d. Broek, Marinus en Hein Manders, Frans Vermulst, Frans en Jan v.d. Mortel en nog enkele muzikanten meer, destijds populaire nummers om de prima heersende stemming en gezelligheid er in te houden.
Met de hierboven genoemde muzikanten hebben wij de grondslag gelegd om een kapel te formeren voor het opluisteren van de dagen en avonden met caraval voor de carnavals vereniging De Pierewaaiers. Wij werden dan ook prompt gebombardeerd als Pierewaaiers Hofkapel onder leiding van "Sjaak" Beijers.
Ook hebben wij verschillende jaren opgetreden op het brandweer-bal in Helmond en in de zomertijd op camping Oostappen in Asten.
Verder hebben wij met sukses deelgenomen aan diverse concoursen voor blaaskapellen, gewaardeerd met eerste prijzen en hoogste aantal punten, in Heythuysen en Beneden-Leeuwen onder leiding van Frans v.d. Mortel en Cor Nooijen.
Het opnemen van onze eerste single "Mexico" door Studio Sonnemans uit Helmond dateert al van vele jaren terug. Deze kwam met zijn opname apparatuur naar zaal Vermulst, het exacte jaartal weet ik niet meer. Van onze eerste langspeelplaat hebben enkele mooie nummers nog verscheidene weken in de top tien gestaan bij radiozender "Eupen" in Belgie.
Na zo'n lange tijd is er natuurlijk ook verloop geweest van verschillende leden en leiders, evenals de naam Hofkapel die begin jaren zeventig is veranderd in Aaländer Musikanten.
In 2000 waren we met drie mensen onafgebroken lid vanaf de begintijd: mijn broer Frans en ik, en Jac Beyers (vanaf 1996 als rustend erelid).
Samen met Fanfare Musis Sacrum hebben de Aaländer Musikanten het Tirolerfestijn opgezet dat gehouden werd in de "loods" van Garage Van Lierop. Hierbij hadden wij zeer veel steun en medewerking van Wim van Lierop, toen voorzitter van Musis Sacrum. Jammer genoeg heeft het in 1999 opgehouden te bestaan, vlak voordat de 25 jaren waren volgemaakt.
De Aaländer Musikanten vieren dit jaar hun 40 jarig jubileum waarmee ik mijn felicitatie middels dit schrijven aan hen opdraag: ook namens mijn mede jubilarissen, en hoop dit met iedereen te vieren in de feesthal van Van Dijk op ons Jubileum Festijn.
Jan van de Mortel,
Penningmeester A.L.M. Bakel
Paasconcert 2000
Het inmiddels traditionele paasconcert van de Aa-Länder Musikanten stond in 2000 uiteraard in het teken van het 40 jarige jubileum. Uiteraard werden de drie muzikanten die er vanaf het begin zijn bijgeweest (Jac, Frans en Jan) ook gehuldigd. Omdat Jac er onverwacht niet bij kon zijn werden zijn honneurs door dochter Tineke waargenomen.
Tegelijk werd de nieuwe jubileum cd gepresenteerd (een verzameling van de beste nummers van eerdere opnames).
De jubilarissen ontvingen de eerste exemplaren van de cd en een persoonlijk geschenk in de vorm van een kristallen bel waarvan de klepel bestond uit het instrument van de muzikant.