Het oeuvre van Toon Grassens, beeldhouwer van het Zuiden
Het oeuvre van Toon Grassens, beeldhouwer van het Zuiden
Toon Grassens uit Gemert is inmiddels 80 jaar en heeft zijn gereedschap terzijde geschoven. Een mooi moment om terug te kijken. Simon van Wetten keek gedurende een half jaar elke vrijdag met Toon naar de foto's van pinakels, gevelstenen, omloopfiguren, keskes, medaillons, ornamenten, gemeentewapens en vooral heel veel beelden en beeldengroepen. Toon vertelde dan het bijbehorende verhaal en Simon schreef het op.
Het zijn zeker geen saaie anekdotes. Hilarisch is de stevige dorpsruzie die in Gerwen ontstond over de vraag of het door Toon vervaardigde Nederlands Trekpaard naar Nuenen of juist naar Lieshout moest kijken. Of de Berenleider in De Mortel, dat blijkt door een misverstand over het juiste varkensras maar liefst de derde versie te zijn. Het beroemde paard Bonfire, de al even beroemde stier Sunny Boy - goed voor 2,3 miljoen spermadoses - de angstwekkend levensechte én levensgrote Christus aan het kruis, beelden in Seoul (Olympische Spelen in 2000), in het Holland Village in Japan, in Toronto, in Zuid-Amerika, Afrika, Duitsland en België en heel Nederland, maar natuurlijk ook in de naaste omgeving, zoals de gildebeelden in Gemert, Ons Moeder in Bakel, de Peelwerker in Milheeze, het zijn niet alleen mooie beelden, het zijn zeker ook mooie verhalen.
Bovendien wordt bij een viertal werken in een fotografisch stappenplan uitgelegd hoe zo'n beeld of restauratie tot stand komt. Toon vertoefde in de beginjaren van zijn loopbaan erg vaak op het dak van de Sint-Jan in Den Bosch. De dáár opgedane kennis van pas is gekomen bij heel veel restauratiewerkzaamheden in de latere jaren van zijn werkzame leven.
Toon wordt in een uitgebreid artikel in zowel het Eindhovens- als Brabants Dagblad én Dagblad De Stem (d.d. 23 februari 2002) terecht de Beeldhouwer van het Zuiden genoemd; overal in Brabant staan op diverse dorpspleinen werken van Toon.
Boek
Een leven vol creativiteit - en de resultaten daarvan - wordt nu te boek gesteld. Een luxe boek! Het beslaat naar schatting 160 pagina's, in kleur, ingebonden, kunstzinnig met een ambachtelijk tintje. Het doet eer aan een dorpsgenoot die zijn vaak honderden kilo's wegende sporen her en der in de wereld heeft nagelaten.
Het boek gaat ongeveer € 25.- kosten, wordt uitgegeven door de Stichting Gemert Vrijstaat - nu een werkgroep van de Heemkundekring, komt in een beperkte oplage eind maart/begin april uit.
