Deel 4
Open-tournooi

Op 11 november 1980 vond een oriënterend gesprek plaats met W. Klaassen, voorzitter commissie wedstrijdtennis Noord-Brabant, over de aanpak van de organisatie van een open-tournooi.
De enige binnen de vereniging die toen enige ervaring had met de organisatie van open-tournooien was Ger Dirks. Enkele leden toonden zich bereid om hem bij het voorbereidende werk te ondersteunen. En zo gebeurde het dat in de periode van 25 juni t/m 1 juli 1981 het eerste open-tournooi werd gehouden met 225 partijen.
De inschrijving was snel volgeboekt en dat was al een hele opluchting voor de organisatie, die het eerste jaar bestond uit Jet Boetzkes, Ger Dirks en Huub Gusting.
Jet Boetzkes heeft zich hiermee bezig gehouden tot 1988, grotendeels samen met Janny van Lankveld en Mario van Schijndel.
Het tournooi heeft zich steeds in een grote belangstelling mogen verheugen, mede door de goede sfeer en de ruime opzet van het park, die een verblijf ook voor bezoekers aantrekkelijk maakt.
Nadat zij 8 tournooien met veel succes hadden georganiseerd trokken Janny van Lankveld en Jef Boetzkes zich in 1988 terug uit de tournooileiding. Zij werden opgevolgd door Gerda van de Waardenburg en Hans Dekkers.
Mede tengevolge van het aanbrengen van verlichting kon toen het aantal te spelen partijen worden uitgebreid tot 260 en vanaf 1991 na aanpassing van de laatste twee banen tot meer dan 300 partijen. De commissie werd toen uitgebreid met Elly Kusters.
Na 5 jaar met veel enthousiasme aan de organisatie mee te hebben gewerkt stelde Gerda van de Waardenburg haar plaats beschikbaar en werd in 1994 opgevolgd door Karin van Houtum.
Dat ook de bondsafgevaardigden het bij De Sprenk goed naar de zin hebben moge blijken uit het feit dat er gedurende 14 jaar maar twee bondsgedelegeerden bij het tournooi betrokken zijn geweest en dat zijn Mw. G.Toersen en de heer P. Derks.


Jeugdcommissie
Tengevolge van de uitbreiding van het ledental ontstond er meer en meer de behoefte aan een eigenstandige jeugdcommissie. Tot dat moment werden de jeugdbelangen behartigd door de technische commissie. Hoe goed bedoeld ook, door de toename van de werkzaamheden bleken de belangen van de jeugd niet voldoende tot haar recht te komen.
De jeugd verdiende een eigen belangenbehartiging.
Voor deze categorie was het noodzakelijk intensievere aandacht te schenken aan begeleiding tijdens eigen aktiviteiten, tournooien en competitie-wedstrijden. Tevens moest aan de training meer aandacht worden geschonken en regelmatig overleg met de trainer worden gevoerd.
Ineke Vermeulen werd in 1978 belast met de instelling van een dergelijke commissie en vond een aantal leden t.w. Bea Baas, Jos Jansen, Nelly Looymans, Tjeu van Roy jr., Jo Seelen, Bep Sengers en Ria van Tiel, bereid om de werkzaamheden mee op te starten.
Een nota jeugdbeleid die door het bestuur aanvaard was moest als leidraad dienen, daarin was opgenomen hoe met de training, wedstrijden, tournooien, ontspanningsaktiviteiten om te gaan en hoe dit financieel gedekt zou moeten worden. Hiervoor werd een deel van de kantineopbrengsten aangewezen, de jeugdsportsubsidie, een deel van de kontributiegelden en het restant in de vorm van eigen bijdragen.
Al na enige tijd werden resultaten zichtbaar omdat het peil zodanige stijging vertoonde dat enkele jeugdleden gebruik konden gaan maken van door de KNLTB geboden faciliteiten zoals fase- en kringtraining.
In de recreatieve sfeer was de commissie ook aktief zo was er jarenlang op oudjaarsdag een oliebollentournooi, ook werd er in het winterseizoen een bezoek gebracht aan een zwembad in de regio.
Om de krachten te meten zijn er regelmatig uitwisselingen georganiseerd met name met TC Gemert en met groot succes.
Ook werd met een bijdrage van de KNLTB gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in de jaren rond 1980 een bezoek te brengen aan de Nederlandse kampioenschappen op de Metz-banen in Scheveningen. Na een korte kennismaking met het toptennis werd de dag, bij goed weer, verder doorgebracht op het Scheveninge strand. Gedurende de laatste jaren wordt er steeds met veel plezier deelgenomen aan de jeugddag op woensdag tijdens het ATP-tournooi in Rosmalen, waar internationale toppers te bewonderen zijn en waar handtekeningen verzameld kunnen worden.
De gelukkigen wordt de gelegenheid geboden met hen een balletje te slaan.
Zoals voor de senioren werd er ook voor de jeugd een onderlinge competitie opgezet, waaraan intensief wordt deelgenomen.
Om de prestaties van de jeugd ook bij de senioren in de belangstelling te brengen, worden de jaarlijkse clubkampioenschappen voor de junioren gelijktijdig met die van de senioren georganiseerd.
In de loop van de jaren hebben de volgende leden deel uitgemaakt van de commissie:
Ineke Vermeulen 1978-1981
- Bea Baas 1978-1981
- Jos Jansen 1978-1981
- Bep Sengers 1978-1981
- Jo Seelen 1978-1982
- Nelly Looymans 1978-1983
- Tjeu van Roy jr. 1978-1980
- Ria van Tiel 1978-1985
- Ria de Gouw 1981-1985
- Carla van Ravenstein 1982-1987
- Mario van de Weer 1982-1985
- Jef Kusters 1982-1984
- Mario van Schijndel 1984-1987 1991-1995
- Eduard Beckers 1986-1988
- Greet Kepser 1986-1987
- Martien van Lierop 1986-1989
- Ine Somers 1986-?
- Marie-José Verhoeven 1986-1989
- Ineke Colen 1988-?
- Karin Dekkers 1988-1990
- Peter van Vaalen 1988-1991
- Thea Adriaans 1989-1994
- Lolita Amijs 1990-1993
- Aldi van Lierop 1991-?
- Gerrit de Koning 1994-?
- Els van Mierlo 1995-?
- Wijni Looymans 1996-?
- Wim van de Ven 1996-?
Open-jeugdtournooi
In 1993 nam de jeugdcommissie, onder leiding van Mario van Schijndel, het initiatief om een open-jeugdtournooi te organiseren. Het eerste tournooi vond plaats op 9-10 en 11 juli en is ook voor de navolgende jaren gekozen voor het eerste weekend van de school-vakantie. Er wordt gespeeld in 8 leeftijdscategorieën.
Dat het een goede greep is geweest moge blijken uit het grote aantal aanmeldingen voor dit tournooi, zodanig dat er deelnemers afgemeld moeten worden vanwege overinschrijving.
Ondanks de korte periode staat het tournooi in de regio goed aangeschreven en wordt de jeugd door de verenigingstrainers gestimuleerd om eraan mee te doen.
Een groot succes derhalve voor de leden van de jeugdcommissie die de volledige organisatie op zich hebben genomen en met veel enthousiasme verzorgen.
Ballenkanon
Op verzoek van de trainer werd begin 1983 besloten tot aanschaf van een ballenkanon, daardoor kon de training op een efficiëntere wijze plaatsvinden.
Maar de aanschaf had nogal wat voeten in aarde. Omdat dit een vrij kostbare investering betrof, werd er bekeken op welke wijze het meest voordelig tot aanschaf kon worden overgegaan.
Ger Dirks en Jan Krol hadden zich laten informeren en kwamen met de suggestie het apparaat in België aan te schaffen want dat scheelde zeker f. 1.000,—.
Op een vrije dag gingen beiden op stap met een flink geldbedrag in de portemonnaie. Na het passeren van de grens moest dit geld nog snel omgezet worden in Belgische Francs. Jan ging de bank binnen en Ger bleef met draaiende motor buiten wachten. Jan goed gebruind door de zomerzon en getooid met een Italiaans snorretje werd direct als een verdacht persoon gesignaleerd. De bank sloeg onmiddellijk alarm en zo moesten zij verantwoording afleggen aan de Gendarmerie over wat hun bedoeling van de komst naar de bank was.
Het liep allemaal goed af, maar de reis duurde langer dan verwacht, maar 's avonds had De Sprenk wel de beschikking over een ballenkanon.
Verlichting
Tijdens de algemene ledenvergadering van 1983 werd door de leden het verzoek gedaan de mogelijkheid te bekijken verlichting aan te brengen op de banen, zodat ook gedurende de avond uren kon worden getennist. Een verzoek aan de gemeente werd niet gehonoreerd, omdat zij het niet tot haar taak rekende om de banen te verlichten, aangezien er volgens hen voldoende mogelijkheden werden geboden om te kunnen tennissen. Dus kwam de investering voor rekening van de vereniging.
Tengevolge van een ledenoverschot in de jaren daarvoor was er een reserve opgebouwd die hiervoor aangewend kon worden.
Aldus werd besloten.
Omdat de uitgebrachte offertes aangaven dat het verlichten van drie banen onevenredig duur was in vergelijking tot die van twee banen, werd er gekozen voor het verlichten van twee banen.
Op 24 april 1984 kon met enig feestvertoon de verlichting, die een forse eigen investering van ongeveer f. 16.000,— had gevergd, ingebruik worden gesteld.
Gesteld kan worden dat het een goede investering is geweest, zeker toen op een later tijdstip, na de ombouw van de twee laatste asfaltbanen in gravelbanen, eveneens voorzien werden van verlichting.
Het heeft ervoor gezorgd dat er ook in de avonduren tennislessen kunnen worden gegeven en aktiviteiten worden georganiseerd, zodat er ook in de avonduren het een en ander te beleven valt.
15-jarig bestaan
Op 18 mei 1986 werd het 15-jarig bestaan van de vereniging gevierd. Het bestuur had besloten dit in eigen kring te vieren.
Nadat op zaterdag de jeugdaktiviteiten zich hadden afgespeeld vond op zondag het feest voor de senioren plaats. Nog nimmer zijn er op een zondag zoveel leden zo vroeg aanwezig geweest op het park. Het moet gezegd worden iedereen was stipt op tijd, hoewel het programma al om 6 uur in de ochtend een aanvang nam.
Om fit te worden werden eerst de spieren losgemaakt door een ochtendgymnastiek onderleiding van Christian Peys, daarna werden er een aantal partijen afgewerkt.
Om 9 uur had Gerda van de Waardenburg met haar staf de koffie bruin en gezorgd voor een uitstekende Brabantse koffietafel compleet met brandewijn, zult, worst, eieren en alles wat er verder nog bijhoort. Dit was geweldig.
Daarna werd er weer getennist en 's middags zorgde een orkest op het podium voor de nodige gezelligheid. Mede dankzij het mooie weer, heerste er een plezierige sfeer in een mooie ambiance.
Bij dit soort gelegenheden is zichtbaar hoe fijn het is te beschikken over een ruim opgezet tennispark.
Clubkampioenschappen
De jaarlijks terugkerende clubkampioenschappen zijn elke keer weer een evenement dat zich in grote belangstelling mag verheugen.
Nagenoeg alle leden geven er acte de presence, maar wat belangrijker is voor de bepaling van de sfeer tijdens die wedstrijden, is dat veel leden ook na uitschakeling blijven komen en met veel belangstelling de partijen blijven volgen. Dit kenmerkt de sfeer binnen de vereniging, het meeleven met elkaars prestaties en genieten van de sportieve onderlinge strijd.
Omdat laat in het seizoen, eind augustus begin september, gespeeld wordt wil het wat later op de avond nog wel eens fris worden. Veel leden hebben echter een lange adem en zitten vaak tot de nachtelijke uren op de bank verwarmd met een deken en een glas port te kijken tot de laatste bal geslagen is. Ook de staanplaatsen zijn nog tot laat bezet en daarbij gaat menig blad rond en worden de warme hapjes aangereikt.
Clubkampioenen | Dames | Heren |
1972 | Jos Weernink | Jef Kusters |
1973 | Jos Weernink | Jef Kusters |
1974 | Ingrid Cloquet | Jef Kusters |
1975 | Ineke Vermeulen | Fran Boon |
1976 | Ineke Vermeulen | Maarten Linders |
1977 | Ineke Vermeulen | Ger Dirks |
1978 | Lia Linders | Maarten Linders |
1979 | Ineke Vermeulen | Maarten Linders |
1980 | Ineke Vermeulen | Tjeu van Roy jr. |
1981 | Lia Linders | Richard Seelen |
1982 | Lia Linders | Maarten Linders |
1983 | Ineke van de Hurk | Richard Seelen |
1984 | Nelly Looymans | Mario van Schijndel |
1985 | Rieneke Kusters | Mario van Schijndel |
1986 | Rieneke Kusters | Mario van Schijndel |
1987 | Rieneke Kusters | Koen Smetsers |
1988 | Nelly Looymans | Joris de Vries |
1989 | Nelly Looymans | Joris de Vries |
1990 | Nelly Looymans | Sven van de Elzen |
1991 | Ineke van de Hurk | Mario van Schijndel |
1992 | Ineke van de Hurk | Geert-Jan Keijzers |
1993 | Ineke van de Hurk | Richard Seelen |
1994 | Lia van Dijk | Koen Smetsers |
1995 | Ineke van de Hurk | Henk Huysman |
Echtparentournooi
Vanaf 1979 wordt er jaarlijks een echtparentournooi georganiseerd. De initiatiefnemer daartoe was indertijd Nico v.d.Wielen tesamen met de leden van de Technische Commissie. In die beginjaren, toen het aantal deelnemers nog gering van omvang was, werd de aktiviteit steeds afgesloten met het gezamelijk nuttigen van een Chinese maaltijd, dat hogelijk gewaardeerd werd door de deelnemers.
Het evenement heeft nadien een vaste plaats verworven op de agenda en kent telkens een grote deelname. Het is jaarlijks een spannende aangelegenheid omgeven met veel sportieve rivaliteit. Vanwege het grote aantal te spelen partijen, wordt voor degenen die tot het laatst meespelen om de titel, ook het uithoudingsvermogen danig op de proef gesteld.
De maaltijd is vervangen door een gezellig samen zijn na afloop dat vaak nog een lange nasleep kent.
De kampioenen in de verstreken periode waren:
- 1979 - Nelly en Jef Kusters
- 1980 - Nelly en Jef Kusters
- 1981 - Nelly en Jef Kusters
- 1982 - Maria en Embert Berkers
- 1983 - Afgelast
- 1984 - Jo en Piet Brouwers
- 1985 - Nelly en Frans Looymans
- 1986 - Jo en Piet Brouwers
- 1987 - Ineke en Piet van den Hurk
- 1988 - Nelly en Frans Looymans
- 1989 - Ria en Bas van Tiel
- 1990 - Ria en Piet Keyzers
- 1991 - Ine en Henk Somers
- 1992 - Maria en Embert Berkers
- 1993 - Afgelast
- 1994 - Ria en Bas van Tiel
- 1995 - Ineke en Piet van den Hurk
Contributie
Door het bestuur, in welke samenstelling dan ook, dat de vereniging heeft gekent is altijd een zuinig beleid gevoerd. Het uitgangspunt is altijd geweest dat de vereniging voor iedereen toegankelijk moest zijn. Gelukkig heeft men dit tot op heden steeds kunnen verwezenlijken, vaak met medewerking van derden door het beschikbaar stellen van middelen en of faciliteiten en veel zelfwerkzaamheid.
Mede daardoor werd de gelegenheid geschapen de contributie in de loop van de jaren laag te houden.
De ontwikkeling van de contributiebedragen is als volgt geweest:
Senioren | Junioren | |
1971 | 70,00 | 40,00 |
1974 | 60,00 | 30,00 |
1976 | 65,00 | 35,00 |
1977 | 80,00 | 45,00 |
1979 | 85,00 | 47,50 |
1980 | 90,00 | 50,00 |
1981 | 90,00 | 50,00 |
1982 | 90,00 | 50,00 |
1983 | 100,00 | 55,00 |
1984 | 100,00 | 55,00 |
1985 | 100,00 | 55,00 |
1986 | 110,00 | 60,00 |
1987 | 110,00 | 60,00 |
1988 | 110,00 | 60,00 |
1989 | 110,00 | 60,00 |
1990 | 110,00 | 60,00 |
1991 | 110,00 | 60,00 |
1992 | 110,00 | 60,00 |
1993 | 110,00 | 60,00 |
1994 | 125,00 | 65,00 |
Ledental
De vereniging heeft zich steeds in een flinke belangstelling mogen verheugen.
Ondanks dat het streven er altijd op gericht is geweest alleen leden toe te laten die woonachtig zijn in de gemeente Bakel en Milheeze, is de vereniging in de loop der jaren uitgegroeid tot de grootste van de gemeente.
Mede tengevolge van de aanleg van banen in de Rips en in de nabije toekomst ook in Milheeze zijn de leden voornamelijk afkomstig uit de kern Bakel. Dat wil zeggen dat momenteel ongeveer 10% van deze kern lid is, naast een aantal trouwe aanhangers uit Milheeze.
De ontwikkeling van het ledenbestand gedurende de afgelopen 25-jaar is als volgt geweest:
- 1974 - 99
- 1975 - 134
- 1976 - 190
- 1978 - 300
- 1979 - 300
- 1980 - 315
- 1981 - 393
- 1982 - 367
- 1983 - 352
- 1984 - 310
- 1985 - 310
- 1986 - 311
- 1987 - 348
- 1988 - 375
- 1989 - 392
- 1990 - 387
- 1991 - 380
- 1992 - 415
- 1993 - 495
- 1994 - 524
- 1995 - 506
Exploitatietotalen
De groei van de vereniging brengt met zich mee dat jaarlijks de inkomsten en uitgaven een regelmatige stijging vertonen, met een sprong op het moment dat de accommodatie uitgebreid en verbeterd werd en het ledental toenam.
Onderstaand een overziccht van de exploitatietotalen.
- 1971 - 234,50
- 1972 - 3.550,84
- 1973 - 6.505,35
- 1974 - 9.793,97
- 1975 - 13.018,08
- 1976 - 21.726,79
- 1977 - 44.409,78
- 1978 - 49.628,74
- 1979 - 44.409,74
- 1980 - 65.302,55
- 1981 - 100.760,20
- 1982 - 112.384,62
- 1983 - 111.675,99
- 1984 - 114.560,40
- 1985 - 115.396,73
- 1986 - 111.533,90
- 1987 - 119.630,10
- 1988 - 123.649,87
- 1989 - 127.251,92
- 1990 - 128.921,69
- 1991 - 143.580,63
- 1992 - 141.174,73
- 1993 - 158.170,94
- 1994 - 182.906,07
- 1995 - 190.507,46