Milheeze in de loop der tijden - Deel 2
In 1895 is in Milheeze de harmonie opgericht, ontstaan uit een liederentafel of wel mannenkoortje. Ze kregen f 500,-- van de koningin. De pastoor hield een preek en een collecte. Er werd begonnen met 20 instrumenten, waarvan er enkele door gift waren verkregen en één der leden kocht zelf een instrument. De eerste directeur was Peter Claassen. De enige nog levende van de oprichters is Bert van der Aa, die in het bejaardenhuis van Bakel verblijft, hij is 97 jaar.
In 1897 is er ook een keer ingebroken in de pastorie. Gelukkig was de buit niet al te groot: wat geld en enkele zilveren voorwerpen.
Pastoor van Lieshout is 21 jaar in Milheeze geweest. Op zijn aanvraag werd hem in september 1908 eervol ontslag verleend. Hij vertrok naar Eindhoven waar hij op 11 februari 1918 plotseling is overleden.
Als vierde pastoor kwam in Milheeze Antonius Johannes Goossens, geboren te Waalwijk in 1865. 7 September 1908 kwam hij van Oerle naar Milheeze als pastoor. Eén van zijn idealen was om zusters naar Milheeze te krijgen voor het onderwijs. In 1910 al klopte hij aan bij de Algemene Overste te Oirschot, omdat deze Congregatie al in Bakel gevestigd was. Aanvankelijk kreeg hij een gewillig gehoor, maar toen het er op aankwam trokken ze zich terug. Hij leed erg onder deze tegenvaller, en de eerste Wereldoorlog maakte verdere pogingen onmogelijk.
In het jaar 1911 schrijft hij in het parochieboek over de buitengewone droogte die toen heerste. Het was zo droog dat de tuin vanaf midden juli geheel uitgedroogd was. Deze droogte begon 4 juli en hield aan tot 30 september met een temperatuur van 30 graden Celsius. Deze droogte heeft veel schade aan de veldgewassen gedaan, maar daarentegen waren de maanden oktober, november en december zomerse maanden en hebben veel goed gemaakt. De droogte van de zomer was zo groot dat "de vreesachtige mol buiten aan de pomp van de pastorie kwam drinken, terwijl men aan het pompen was".
Nog enige gegevens uit zijn pastoor tijd:
- Hij liet een missie geven door de paters van Redemptoristen.
- Hij richtte een parochieel armbestuur op en ook een Mariavereniging tegen drankmisbruik en tot bevordering van de matigheid.
- In 1913 ging men voor het eerst ter bedevaart naar Ommel.
- In 1915 richtte hij de retraitepenning op om het op retraite gaan van de parochianen te stimuleren en om de lasten daaraan verbonden te verlichten.
- Hij breidde de pastorie uit met een koetshuis voor zijn paard en rijtuig en vergrootte de kerk aan weerskanten.
In juli 1918 gaf hij de wens te kennen Milheeze te verlaten. Hij kreeg eervol ontslag en ging naar Berkel-Enschot waar hij ook gestorven is.
Daarna kwam pastoor Johannes Simonis, die 43 jaar lang de zielzorg in Milheeze heeft uitgeoefend. Hij werd in Raamsdonkveer geboren en is 4 juni 1898 priester gewijd. 6 Juli 1918 kreeg hij zijn benoeming voor Milheeze dat toen 600 inwoners telde.
Velen kennen hem nog en spreken met heel veel waardering over hem als een man van gebed, een groot Maria-vereerder, een bevorderaar van het gezinsleven naar het voorbeeld van de H. Familie en door het gezinsgebed.
Hij was geestig, hartelijk en vol humor en niet altijd even gemakkelijk. Vele kostelijke verhalen zijn over hem in omloop. Hij had zo zijn eigen manier van doen, maar zijn krachtig woord en voorbeeld hebben een hele grote invloed gehad op de mensen van Milheeze. Een invloed die nu nog merkbaar is, vooral wat betreft godsdienstigheid, gebedsleven en goede gezinssfeer.
Hij had ook zijn eigen manier om zijn dankbaarheid te tonen. Bij zijn jaarlijkse rog omgang had hij altijd een zak snoepgoed op zijn rug, waaruit hij volle "haffels" suikererwten toverde voor de kinderen. Als tegenprestatie bij het geweldig feest, dat de bevolking hem aanbood. Toen hij 60 jaar priester was en tegelijk 40 jaar pastoor van Milheeze liet hij in alle gezinnen een krentenmik thuisbezorgen, wat ten zeerste op prijs werd gesteld.
Onder zijn pastoraat vielen vele feesten. In 1920 het 75-jarig bestaan van de parochie. Als eeuwige gedachtenis aan dat gebeuren werd er een H. Hartbeeld geplaatst, gemaakt door J. Custers uit Stratum-Eindhoven. Het werd door Willem van Hees daar met de kar opgehaald. Heel de parochie werd plechtig aan het H. Hart toegewijd.
In 1923 bij het zilveren priesterfeest kwamen er nieuwe kerkelijke gewaden
In 1938 toen pastoor Simonis 40 jaar priester was werd als hoogtepunt van het feest de Mariakapel aan de weg van Milheeze naar Bakel plechtig ingezegend.
Met pracht en praal werd in 1945 het honderdjarig bestaan van de parochie gevierd. Als voorbereiding werd een missie gepreekt. Het hele dorp was versierd tot in de Klef toe. Eén van de hoogtepunten van het feest was een optocht van praalwagens door het dorp. Pastoor en kerkbestuur zaten in een open landauer. Het feestgeschenk was een Willibrordusklok ter vervanging van de klokken door de Duitsers weggehaald.
Bij het gouden priesterfeest van de pastoor in 1948 kwam er een nieuwe Mariaklok en 3 kazuifels.
10 Jaar later op 8 juni 1958 mocht de pastoor, nog in goede gezondheid, zijn diamanten priesterfeest vieren en zijn 40-jarig pastoraat. Een prachtig televisietoestel en kerkelijke gewaden waren het resultaat van een inzameling in de parochie en de bijdragen van de verenigingen. Alle priesters en zusters en broeders religieuzen uit Milheeze afkomstig, waren bij dit zeldzame feest tegenwoordig. Het waren er 31 in het geheel. Bruidjes en misdienaars, het kerkbestuur en het feestcomité met hoge hoeden haalden de pastoor af aan de voordeur van de pastorie, die voor deze gelegenheid open ging. In processie werd hij naar de kerk geleid voor de Hoogmis en 's namiddag op dezelfde wijze voor het Lof. Daarna trok men door het feestelijk versierde Kerkeind naar het sportveld waar de pastoor, familie en genodigden plaats namen op een overdekte tribune vol bloemen, om het defilé af te nemen van alle verenigingen in Milheeze. Gloedvolle speeches werden afgestoken. Cadeau's werden aangeboden en men kon genieten van kindervoordracht en sportdemonstraties.
Hier volgen nog enkele belangrijke gebeurtenissen onder zijn pastoraat:
- 26 december 1920 werd De Rips van de parochie Milheeze afgescheiden. De priesters van het H. Hart hebber er samen met de toen stadig groeiende bevolking een eigen kerk gebouwd. Pater H. Trines werd de eerste pastoor. Genoemde kerk bestaat sinds kort niet meer. Een nieuwe moderne kerk is ervoor in de plaats gekomen.
- In 1924 is de toren van Milheeze nogmaals vernieuwd en hoger opgetrokken en het uurwerk kreeg andere wijzerplaten.
- De openbare school van Milheeze werd onder hem omgevormd tot een R.K. lager school, die de naam Sint Aloysiusschool kreeg.
- Sinds 1937 ging een lang gekoesterde wens in vervulling. De Eerwaarde Zusters van de Congregatie van O.L. Vrouw van Tegelen deden hun intrede in Milheeze voor onderwijs en bejaardenwerk.
26 September 1961 nam pastoor Johannes Simonis afscheid van zijn parochianen, die door hun enorme belangstelling en met een passend geschenk blijk gaven van hun dankbaarheid voor zoveel jaren trouwe dienst. Hij vond een gastvrij onderkomen bij pastoor M. v.d. Ven in de Walsberg. 30 Juli 1964 is hij aldaar overleden en werd begraven in zijn geliefde Milheeze, uitgeleide gedaan door de hele parochie.
Pastoor A.J. Boeyen, die onder overweldigende belangstelling door Mgr. W.M. Bekkers als nieuwe pastoor van Milheeze geïnstalleerd werd op 8 oktober 1961, zag zich voor een erg moeilijke taak geplaatst. Er was heel wat werk aan de winkel. De kerk moest gerestaureerd en uitgebreid worden en een nieuwe pastorie gebouwd en nog veel andere plannen wachtten op verwezenlijking. Door de doortastendheid en 't taai volhouden van de pastoor, door de royale medewerking van de parochianen en de steun van het bisdom, is er onder zin pastoraat heel veel tot stand gekomen.
De restauratie en uitbreiding van de kerk werd in eerste instantie geraamd op f 110.900,--. De nieuwe pastorie, alle onkosten inbegrepen van verwarming, aankleding en architectenkosten op f 80.000,--. Het bisdom gaf machtiging en schonk als aanmoediging f 50.000,--, waarvan de helft à fonds perdu en de andere helft als renteloos voorschot. Architect de Jong kwam echter met een meer uitgebreid en degelijker plan naar voren en zo is de restauratie en uitbreiding in feite veel grootser van opzet geworden.
22 Februari 1964 was de belangrijkste dag dat de geheel gerestaureerde en vergrote kerk weer in gebruik kon worden genomen, na eerst door de pastoor te zijn ingewijd. Tijdens de restauratiewerkzaamheden had men zich moeten behelpen met een noodkerk. Aan veel misères was nu een einde gekomen, tot grote vreugde van de pastoor en het hele kerkvolk.
De restauratie is uitgevoerd door de firma van de Sanden uit Wanroy onder leiding van de Schaykse architect J. de Jong. Ondertussen was op 3 februari dezelfde aannemer begonnen aan de bouw van de nieuwe pastorie, die reeds op 1 december 1964 betrokken kon worden. J. v.d. Acker uit Deurne was de architect.
De kerk had nieuw uurwerk gekregen met verlichte wijzerplaten in de toren en een heel moderne luidapparatuur geleverd door de firma M. v.d. Kerkhof uit Aarle-Rixtel voor f 4772,--. Door dezelfde firma werd ook een Angelusklok gegoten ter vervanging van de 250 kg. wegende klok uit 1485, die wegens barsten en valse klanken onbruikbaar was geworden. Op de nieuwe klok staat in het Latijn te lezen: "1485 Per saecula sonui-homines monui-Deo laudi 1964", hetgeen betekent: "Door de eeuwen heen heb ik geluid, de mensen vermaand en God geprezen".
De oude klok die onder de monumentenzorg viel en als sieraad op 't kerkplein stond is, zoals bekend, in de nacht van de 21 juli 1968 gestolen en er is nooit meer iets van gehoord of gezien.
De totale onkosten van de restauratie en uitbreiding van de kerk, architectenkosten en toezicht bouwbureau van het Bisdom inbegrepen, hebben bedragen f 182.835,95. De bouwkosten van pastorie en parochiezaaltje bedroegen f 91.000,--. Dit alles is mogelijk geworden door de royale medewerking van de parochianen en het Bisdom.
Aan leningen met lage rente ontvangen een som van: f 111.600,--
Aan schuldbewijzen van f 50,--: f 15.600,--
Van het Bisdom: f 75.000,--
_________
f 202.200,--
Van de gemeente werd een subsidie ontvangen van f 10.000,-- voor uurwerk en kerkplein.
Zondag 15 juni 1964 was het weer groot feest in Milheeze. Mgr. W.M. Bekkers kwam de kerk opnieuw consacreren. Na de plechtigheid droeg Monseigneur zelf de H. Mis op en feliciteerde de mensen van Milheeze met hun mooie gemoderniseerde kerk en spoorde de gelovigen aan hun onmisbare gezinsbijdrage te blijven verlenen tot instandhouding van de kerk. Als omlijsting van de kerk-consecratie werd onder leiding van pater Bertien O.F.M. Cap. met succes het mooie kerkspel opgevoerd: "Pascha, brood en wijn". 120 Parochianen hebben er in meegespeeld.
Om in een andere, niet mindere grote behoefte te voorzien, werd al in 1963 de nieuwe school aanbesteed, waarvoor op 4 februari goedkeuring werd verkregen. Met voortvarendheid ging men aan de slag. Op 21 juli 1964 werd de nieuwe Aloysiusschool, prachtig ontwerp van architect Deltrap uit Deurne, door de pastoor ingezegend. Toen is ook het gouden jubileum gevierd van de dames Verhoeven, die 50 jaar lang de schoonmaak van de oude school hadden verzorgd. Aanvankelijk voor slechts 30 gulden per jaar.
In 1963 bestond Maria-oord 25 jaar. Wegens de strenge winter is het feest tot driemaal uitgesteld. Uiteindelijk is het feest gevierd op 5 mei 1964.
Als blijk van waardering en dankbaarheid werd aan de zusters een televisie aangeboden. Op dat feest had het kerkbestuur ook een onderhoud met het hoofdbestuur van de zusters uit Tegelen over de bouw van een nieuw bejaardentehuis, nadat er van te voren al contacten waren geweest met B. en W. van de gemeente Bakel en Milheeze. Het voorstel viel in goede aarde: plannen werden gemaakt, uiteindelijk goed gekeurd en uitgevoerd, met als resultaat dat Milheeze nu beschikt over een prachtig, monumentaal, goed ingericht bejaardentehuis, waar men met recht trots op kan zijn.
In 1965 is ook het kerkhof uitgebreid. De totale onkosten bedroegen f 7598,38. De gemeente gaf f 5557,44 subsidie, zodat uiteindelijk door de parochie werd betaald: f 2040,91.
10 April 1967 werd begonnen met het grondwerk voor een nieuwe kleuterschool. J. v.d. Acker uit Deurne was de architect. De "Zonnehoek" kon 15 augustus al in gebruik genomen worden.
Het jaar daarop werd Milheeze verrijkt met een stijlvol Wit Gele Kruisgebouw, dat op 7 juli 1968 geopend werd.
Ook aan de toeristen van camping "de Peel" is gedacht. Bij de camping is naar ontwerp van architect van de Acker een toeristenkerkje gebouwd, heerlijk in de bossen. Fr. Vereijken was de aannemer. Met Pinksteren 1968 is het ingezegend en in gebruik genomen.
In 1970 is de basisschool uitgebreid met twee lokalen, te weten een leslokaal en een lokaal voor handenarbeid.
Nog steeds blijven er wensen: een gymzaal bij de school, waarvoor al een urgentieverklaring verkregen is: een behoorlijk onderkomen voor de jeugd en andere passende voorzieningen in het belang van de hele samenleving van Milheeze. Sinds het opbouwwerk in Bakel, Milheeze en Rips zijn intrede heeft gedaan, leeft de verwachting dat ook deze wensen binnen niet al te lange tijd verwezenlijkt kunnen worden. Veel is er onder pastoor Boeyen tot stand gekomen wat betreft uiterlijke vernieuwingen, maar steeds heeft hij ook zijn volle aandacht besteed aan de innerlijke vernieuwing van de parochie. Met grote voldoening kan hij nog spreken over de buitengewoon goed geslaagde parochieretraite van 3 maart - 7 april 1963, gegeven door de paters Kapucijnen Rembertus en Rogier. Slechts 4 van de hele parochie hebben niet meegedaan.
Tenslotte zij nog vermeld de waardevolle hulp van de paters van Gemert en van Christus Koning. Pater Wennink heeft jarenlang in de parochie goed werk gedaan en pater Arts verbleef zelfs twee jaar in de pastorie.
Sinds de opening van het nieuwe bejaardenhuis werd in de parochie assistentie verleend door oud-pastoor van Delft, die in september 1968 naar Udenhout vertrokken is. Met ingang van 25 september 1968 is tot Rector van Maria-oord benoemd pater C.H. Dekker van de priesters van het H. Hart, die tevens als assistent in de parochie werkzaam is.
Nu bestaat de parochie van de H. Willibrordus 125 jaar, een gelegenheid die in Milheeze zeker niet onopgemerkt voorbij mag gaan. De parochieraad heeft al een actie op touw gezet voor een passend cadeau voor de parochie n.l. een nieuwe geluidsinstallatie voor de kerk, iets onmisbaars in deze tijd.
Aan de kerkelijke viering wordt ook de nodige aandacht besteed: de drie eerste dagen van de goede week en het feest zal eerste Paasdag gevierd worden met als hoogtepunt de Plechtige Eucharistieviering waar koor en fanfare samen de zang en muziek zullen verzorgen.
Veel goeds is er in die 125 jaren parochieleven geschied, dank vooral aan de mensen van Milheeze voor wie hun kerk altijd heel veel betekend heeft en nog betekent. Als herinnering aan dit feest en uit dankbaarheid wordt dit boekje aangeboden aan de gezinnen van Milheeze en we denken dat het allen wel zal interesseren.
Voorjaar 1971
De gegevens voor deze geschiedenis zijn geput uit parochieboeken van Milheeze en Bakel; uit het boek van pater H. Nooijen "Tussen Peel en Aa" en uit mondelinge mededelingen.
← Terug: Milheeze Onze Parochie