Een ooggetuige verslag van Huub Lafleur van sectie ll-17.RI: “Maar opeens was de oorlog er. Een soldaat van ll-ll was dodelijk getroffen. Het was, zoals ik later hoorde, soldaat Vogelsangs. Ja, het was nu oorlog en hoe hard het ook is, nu moest er gevochten worden, en in flitsen vlogen mij mijn gedachten door mijn hoofd, aan thuis, dat ik alles wat mij dierbaar was nu moest verlaten en ik was nog zo jong en ook Vogelsangs was nog een jonge kerel die het reeds had getroffen. De eerste dode ging als een alarmkreet langs de dijk en een ieder, ook al had hij vreselijke angst, en dat hadden wij allen, zette zich volledig in”.
Een ander ooggetuige verslag komt van Ad Marinus, die in 1940 als 13-jarige jongen alles meemaakte: “De tweede wereldoorlog heb ik heel bewust meegemaakt, bij het begin van de mobilisatie was ik 13 jaar. Omdat er 1 eskadron huzaren was gelegerd en bij ons 3 militairen ingekwartierd, wisten we dat er oorlogsdreiging was door de Duitse expansiedrift. Als jongen van 13 was ik onder de indruk van onze soldaten en ik dacht “laat de Duitsers maar komen”. Toen ze kwamen op 10 mei 1940 werd ik door mijn pa opgehaald op de kostschool bij de Paters in St. Oedenrode, waar ik voor pater zou gaan studeren, en dezelfde dag begon de terugtocht van het Nederlandse leger. De Maasverdediging viel en de Peelraamstelling werd verloren en op 11 mei zagen we de ongeorganiseerde vlucht van onze soldaten. Zij vertelden dat de meeste officieren waren vertrokken. Er werd enige weerstand geboden bij de Zuid-Willemsvaart in Veghel, daar sneuvelden enige Nederlandse soldaten. Een ervan werd door een boer op zijn kar naar de zusters in Eerde gebracht. De familie in Bakel werd gewaarschuwd en hij werd op 15 mei in Eerde begraven. Ik heb toen het eerste oorlogsslachtoffer gezien, nog in zijn uniform. De diepbedroefde familie werd door moeder uitgenodigd voor de koffie en boterhammen. Na de begrafenis was ik erg boos op onze pastoor die op het bidprentje vermeldde dat hij onder onbeschrijflijke pijnen zijn ziel aan de schepper had weergegeven. Ik vond dat erg voor de familie maar ik dacht ook: “dat kan de pastoor toch niet weten, waarom zet hij er dat dan op”. Na enkele dagen gaf Nederland zich over en er volgde een bezetting van 5 jaar”.
Piet is op 06-03-1948 postuum onderscheiden met het Oorlogsherinneringskruis met gesp voor gevechtshandelingen. Deze onderscheiding met toebehoren en een ingelijste foto is in het bezit van Museum De Tolbrug te Bakel. Deze zijn destijds door Hendrik en Bertha Vogelsangs aan hen ter beschikking gesteld, zodat iedereen die interesse heeft deze kan bekijken. De oorspronkelijke gedachtenisplaten van het praalgraf in Bakel zijn in het bezit van Tonnie Rovers te Bakel. Zij heeft deze ontvangen van haar stiefmoeder Nel Jonkers- Vogelsangs, een van de zussen van Piet.
Het zou mooi zijn als de Heemkunde Bakel en Milheeze ooit de ruimte krijgt om ook deze zaken tentoon te stellen mochten deze ooit aangeboden worden.
Gegevens: Petrus Antonius Albertus Vogelsangs Roepnaam: Piet Geboren: 22-11-1912 te Sambeek Woonplaats: Bakel en Milheeze Overleden: 11-05-1940 Overlijdensplaats: Eerde, Noord-Brabant Begraafplaats: Rooms-katholieke begraafplaats te Bakel Leeftijd: 27 jaar Familie: Vader: Johannes Vogelsangs Moeder: Huberdina Petronella Arts Broers/zussen: 3 broers en 4 zussen Vriendin: Ciska Relou Militair: Dienstplichtig Soldaat Koninklijke Landmacht Eenheid: 2-II-2 R.I. Bijzonderheid bij overlijden: Vijandelijk vuur
Bronnen:
Brabantsgesneuvelden.nl Corridor naar het verleden. Veghel een snijpunt in Oost-Brabant Zuidfront Holland Brabantbekijken.nl, tragische lijkroof gesneuvelde soldaat. http://www.brabantbekijken.nl/2016/01/tragische-lijkroof-gesneuvelde-soldaat.html Familie informatie Interview met Ad Marinus (Gemert) door Heemkundekring Bakel en Milheeze.