In 1832 is het kadaster in Nederland ingevoerd om op een uniforme manier grondbelasting te heffen. Hiermee was al in 1810, na de inlijving bij Frankrijk door Napoleon, een begin gemaakt op basis van de Franse wetgeving. Het kadaster bestond uit een kaart gedeelte en uit een administratief gedeelte. Het kaart gedeelte zijn de minuutplans en het administratief gedeelte zijn Oorspronkelijk Aanwijzende Tafels afgekort de OAT De beschrijving van het kaart gedeelte volgt hieronder en later wordt het administratief gedeelte beschreven.
De driehoeksmeting, de Franstalige indeling van de secties en de minuutplans van de gemeente zijn opgemeten door de Franse landmeter M.Baudeuf in 1811 en mede ondertekend door burgemeester van Griensven van de gemeente Bakel en Milheeze.
De betekenis van het woord ‘minuutplan’ is als volgt. ‘Plan’ is de kadastrale term voor kaart, ‘minuut’ betekent in deze context oorspronkelijke of eerste. De minuutplans zijn unieke exemplaren, waarvan er maar één bestaat. De oorspronkelijke stukken mochten na de start van het kadaster niet meer gewijzigd worden, dat mocht alleen nog op de zogenaamde bijbladen.
De Franse eerste minuutplans zijn uitgeknipt en op nieuwe vellen geplakt door de landmeter B.Bijnen en aldus opgenomen en afgemaakt in 1818, er zijn geen originelen meer van de Franse minuutplans. De secties C1 en C2 zijn opgemeten en getekend door de landmeter B.Bijnen in 1818 omdat de oorspronkelijke Franse minuutplans zijn afgekeurd.
De minuutplans bevinden zich in het BHIC en zijn gescand. De daarbij gevoegde verzamelingskaart is van veel latere datum wat op te maken is uit de wegen.
Het Nederlandstalige proces verbaal van grensbepaling van het grondgebied van de gemeente is opgemaakt in 1818 en afgesloten, na Koninklijk besluit over de grens geschillen met de buurgemeenten, door landmeter H van Dijk op 10 december 1821.
Het Franstalige proces verbaal van de indeling in secties is opgemaakt door de Franse landmeter M.Baudeuf in 1811 en door de landmeter B.Bijnen in 1818 goedgekeurd voor wat betreft het inplakken van de linkerbovenhoek van het laatste blad.
Het Nederlandstalige proces verbaal van verificatie is opgemaakt 24 juli 1818 door de verificateur D. van Heijst ??? met de opmerking dat de landmeter der 1e klasse sommige metingen moet herstellen.In het gemeente archief van de Gemeente Gemert-Bakel zijn folie afdrukken aangetroffen van nauwkeurig, in archief Peelland in Deurne, overgetekende minuutplans. Daar zit bij een Franse verzamelkaart van de minuutplans van 1811 getekend door Franse landmeter M.Baudeuf.
Het administratieve deel van het kadaster de Oorpronkelijke Aanwizende Tafel (OAT)beschrijft, op de linker pagina, van een perceel wie de eigenaar is, de soort en oppervlakte. Op de rechter pagina is de belasting klasse, het tarief en de belasting van dat perceel te zien.
Om het voor een ieder mogelijk te maken om het eerste kadaster in te zien zijn de minuutplans en de OAT gedigitaliseerd en gekoppeld.
Het gedigitaliseerde kadaster van 1832 van de voormalige gemeente Bakel en Milheeze is te zien op de website van de Werkgroep Historische Geografie Brabant en is bereikbaar via deze link.
https://historischegeografiebrabant.nl/minuutplan.php?gemeente=Bakel_en_Milheeze
Hier zijn ook de kadasters van andere gemeentes in Peelland te zien.