“De Kroniek van Driek”
Bakel en Milheeze 1750-1759
Bakel 1750.
Bakel en Milheeze, Schepenbank, oud archief, inv.nr. 27. Folio 24verso.
d.d. 03-11-1750.
Gezien bij Schepenen van BAKEL en MILHEESE de requesten op heeden aan haar Agtbaare gepresenteert door oft van wegens PETERNEL JOOST SCHEPERS Weduwe JAN FRANSE WIJBOSCH woonende te MILHEESE, gevende te kenne dat sij mits het overlijden van haar man is geworden togterse van een huijs en eenige landerijen daar aan en bij gehoorende geleege te MILHEESE en aan haare vijff kinderen ten erffregten competeerende. Dat sij Supplianten belast sijnde met schulden waar toe om costen voor te koomen te raaden is geworden een stuckje lant genaamt DEN ROBBERT groot ontrent ses Copsen te verkoopen aan JOSEPH JASPES ADRIAANS om en voor eene somme van twintig gulden ten eijnde sij Supplianten te beter haare kinderen soude konne opvoeden, en den voors. acker haar seer ageleegen sijnde, dog door dien soodanige verkoopinge en transport niet wil en nabehooren kan voltrocken worden ten sij daar toe wij verleenen onse permissie decreet en authorisatie ten respecte der onmundige kinderen, mits welke de Suppliante haar keert tot ons met versoek om aan haar de voors. gedaane koop te approbeere en tot het doen van behoorlijke vast en opdragt te verleenen derzelver decreet en authorisatie in cum muni forma.
Mijn Heeren Schepenen van BAKEL en MILHEESE voorschreven gelet hebbende op den inhoude van voors. requeste accordeere aan deselve haar gedaan versoek, en authoriseere oversulx om voors. verkogte acker na behooren aan den kooper te veste en te transporteeren.
Actum BAKEL in collegio den derden November 17c en vijftig.
JAN JOOST DIRCKX
JAN van de KERCHOF
PETER KUIJPERS
PIETER van BERLOO
JACOB MANDERS
Mij present J. LOZECAAT, Secrtrs.
Oud Administratief Archief Deurne, inv.nr. XXXVIII/45.
blz. 102, d.d. 11-11-1750.
Vergaderinge gehouden den 11 November 1750. Present de Heeren Drossard, en alle de Schepenen.
Is ter vergadering door den Heere Drosard. JOHAN BOCKHORST President, JOOST de VET, en JAN BOLLEN Schepenen gerapporteert dat sijlieden geleend hadden, aan JAN van de KERCKHOFF, en JACOB MANDERS Schepenen van BACKEL de Cauw van de kerk alhier, tot repareeren van den Toorn van BACKEL, met belofte van de schaade daar aan te geschieden sullen repareeren. Soo heeft het ongeluk gewilt, dat de voorsz. Cauw met twee menschen daar in sijnde, van den Toorn te BACKEL gevallen gebroocken en geruineert is, en waar van een van de voors. twee menschen is komen te sterven. Soo hebben wij nader met voorsz. twee Schepenen van BACKEL geconvenieert, en geaccordeert, dat die van BACKEL de voorsz. Cauw sullen moeten laten geheel vernieuwen, en suffisant maken van houd en ijserwerk tot haaren kosten, onder die mits, van die zaam te gebruijken, tot reparatie van de kercken, en Toorens van DEURNE, en BACKEL, en de reparatien en vernieuwinge die voortaan daar aan nodig mogte wesen zaam sullen dragen, en betalen. Als mede dat den Reep, als die versleeten is, door die van BACKEL tot haaren costen, een nieuwe suffisante Reep sal moeten werden gelevert, en dan die zaam mede te onderhouden ider voorde helft als de voorsz. Cauw.
Dat voorsz. Cauw door die van DEURNE, en BACKEL aan niemand sal mogen werden geleent.
Dat ingeval die van DEURNE, off BACKEL de voorsz. Cauw en Reep van noden sullen hebben, den anderen veertien dagen te vooren sullen moeten waarschouwen en bekand macken, in welck geval, die Reep tot haaren costen sullen moeten afhaalen. Versoecken derhalven voorn. Heeren rapporteurs, dat U Agtb. de voors. gemaackte conventie over het gebruick van de voorsz. Couw en Reep haar gelieven te laten welgevallen, en approbeeren.
Waar op gedelibereert sijnde is goedgevonden, en verstaan het geene voors. door onse voorn. Heeren Drossard en Schepenen met die van BACKEL is geconvenieert, nopens het gebruick van de Couw en Reep ons wel te laten gevallen, mitsgaders te approbeeren.
Bakel 1751.
Notariele archieven van HELMOND, inv.nr. 35, folio 152.
Notaris JOHAN FRANCOIS WALRAVEN.
d.d. 04-06-1751.
Op 4 Juni 1751 woont HERMANUS van den HEUVEL, Molder, te BOEKEL.
Hij vertrekt op die dag naar BAKEL om daar zijn schoonvader HENDRIK SCHIJ als molder op te volgen.
Bakel 1752.
Bossche Protocollen, inv.nr. 1746 A, folio 43 t/m 44.
d.d. 16-03-1752.
ANTHONY van GRINSVEN woonende tot ST. MICHIELS GESTEL, NICOLAES van GRINSVEN woonende tot MEELIS onder BAEKEL en MATHIJS van GRINSVEN woonende tot ST. MICHIELS GESTEL:
de helft in drie mergen hooyland, genaamd DEN SCHANS CAMP:
Item een á twee Campen hooyland groot twee mergen, genaamd DEN EERSELAER,
Item eenen Camp hooyland, groot twee en een halve mergen, genaamd DEN ELST,
Item drie stucken teulland neevens malkandere groot vier Loop: genaamd BORMAN, alle gelegen TEN DUNGE Vrijdom deser Stad,
Item een parceel teulland op de HOOGSTRAAT, groot vier á vijf Loop:
Item een parceel teulland met sijn houtgewas groot seven Loop, genaamd DEN HOUW,
Item drie stucken teulland teegen over HET WOUT, groot drie Loop: alle gelegen onder ST. MICHIELS GESTEL,
Item eenige parceele wey en bouwland met haar houtgewas te saemen groot ses en een halve merge, genaamd HET NIEUWLAND,
Item een stuck teulland met sijn potagien groot 1 1/2 Loop, genaamd DEN BOOTERHOEK beude gelegen onder SCHIJNDEL, en eyndelijk een stuck teulland, groot een half Loop, gelegen tot BERLICOM ter plaatse genaamd IN 'T WOUT, hen aan gekoome bij afgaening van togt teegens de naevolgende verkrijgeresse pro ut in Littris: alhier dato deses. Transportant HENDRINA VORSTENBOS eerst Weduwe GERARDUS van LIESHOUT en laatst van JAN van GRINSVEN in leeve bierbrouwer tot ST. MICHIELS GESTEL.
.
deponere uytgenomen, uyt het derde perceel onder DEN DUNGE geleege seeve stuyver aan JAN MOONS Gasthuys alhier.
Item uyt het eerste parceel onder ST. MICHIELS GESTEL eene gulden eene stuyver, aan den Heer van ST. MICHIELS GESTEL en laatstelijk uyt het eerst parceel onder SCHIJNDEL geleege seeventien stuyver agt penningen aan het GODSHUYS alhier alle jaerlijks en verders ut supra, datum ut supra <= 16-03-1752>.
De quitantie 40e penn: get. en gebkt. ut supra.
MATTIJS JAN van GRIENSVEN
ANTONIE JAN van GRIENSVEN
NICOLAES GRIENSVEN
FRANS van HEURN
SGRAVESANDE
Handteking onleesbaar.
! In de marge !
Coop 1848-12 - 8
40e penn. 46 - 4 - 6
Bakel 1753.
Bossche Protocollen, inv.nr. 1750 A, folio 141v t/m 144.
d.d. 13-07-1753.
JOHANNES DOSST GROENROEDE dezer Stad gemagtigt tot s'geens navolgende van de Heer NICOLAAS JEREMIAS STORM van S'GRAVESANDE oud Schepen en raad dezer Stad, mitsgaders Rentmeester der Domainen en geestelijke goederen van de Baronije van CRANENDONK etc. bij acte van substitutie voor den Notaris LEENDERT WILLEM van BEUSEKOM op den sevende July 1700 drie en vijftig binnen deze Stad verleeden en gepasseert. Dezelve Heer STORM van S'GRAVESANDE gemagtigt van Jonkvrouwen MARIE FRANCOISE en MARIE CATHARINE BARONEN LE COCQ woonagtig te DOORNICK volgens acte van procuratie met de Clausule van substitutie voor den Notaris LE LONG aldaar resideerende op hem verleeden en gepasseert weesende van dato den vierden January 1700 drie en vijftig, en uit kragte der magte hem gesubstitueerde daar bij gegeven ende verleent een Hoeve lands geleegen onder den Dorpe van BAKEL ter plaatse genoemt HET BROUWHUYS bestaande in huysinge, schuur, schop, stallingen en verdere toebehoorte, houtwassen en plantages met zijn aanhoorige acker en teullanden groot omtrent agt en dartig lopens ofte zoo groot en klijn dezelve goederen ter plaatse voors. met groes en hijlanden geleegen zijn, ende nu beteult en gebruykt worden bij WOUTER van der HIJDEN de constituanten aangekomen bij afganing van togt van haar moeder Vrouwe ANNA de HAIJNEN Douariere van wijlen Heer FRANCOIS BARON LE COCQ in leeven Capitain ten dienste dezer Landen pro ut in letteris de dato alhier den tienden Julij 1700 drie en vijftig transportavit JAN van der HIJDEN wonagtig te BAAKEL simul cum dictis .... (volgt latijnse tekst) deponere uitgenoomen den grondchijns aan de Domainen zoo daar uit eenige mogte gaan, en of namaals met weegen van regt bevonden werd, eenige renten pagten of chijnsen uit de voors. goederen te vergelden te staan de zodanige zal den verkoopere in zijne qualitijt den kooper goed doen, refundeeren of wel aankoopen te weeren erf en onlosbaar tegens drie pro Cento de specie pagten ter arbitrage van Heeren Schepenen deser Stad, losbaar volgens de brieven en bescheiden daar van zijnde, blijvende voorts in hun geheel, kragt, magt ende vigeur allen en yegelijk de conditien, conventien en restrictien tussen de proprietarissen dezer en der naast aan geleegen landerijen en voor tijden aangegaan ende gemaakt vermogens de brieven en bescheeden daar van zijnde testes ut infra Datum den dertiende July 1700 drie en vijftig.
De quitantie van de 40e penning get. x gebl. uts.
J. DOSST
J. ELSEVIER
E. v. BREUGEL
Mij Present FRANS van HEURN.
! In de marge !
Coop 600
40e penn. 15 st.
Den voorn. opdragere uts. een perceel akkerlands groot omtrent drie loopens ofte zoo groot en klijn het zelve in zijne heggen onder de Jurisdictie van VLIERDEN geleegen is, neffens erve Mevrouwe LE COCQ e.z. en neffens erve JAN WELTEN cum suis a.z. strekkende van erve Mevrouwe van MIERLO agterwaarts tot op de straet. De constituanten aangekomen uts. transport JAN van der HIJDEN wonagtig te BAAKEL simul uts. promis uts uitgenomen uts. en of namaals uts. blijvende uts. testes ut infra datum uts. = 13 July 1753.
J. DOSST
J. ELSEVIER
E. v. BREUGEL
Mij Present FRANS van HEURN.
! In de marge !
Coop 60
40e penn. 1.10.0
Den voorn. opdragere uts. een hooybeempt groot volgens het quohier twee loopens agt en twintig roeden vijf voeten ofte zoo groot en klijn denzelve onder LIEROP op de buyten beempden geleegen is neffens erve JOOST van LIESHOUT e.z. en neffens erve GERRIT BEYERS cum suis a.z., strekkende voor van de klijne AA agterwaarts tot op de groote AA.
Item eenen hoybeempt groot twee loopens dertien roeden twaalf voeten ofte zoo groot en klijn dezelve mede te plaatse voors. geleegen is neffens erve van den Arme te HELMONT e.z. en met den eenen eynde van de klijne AA de constituanten aangekomen uts. transport CORNELIS DOERS President te LIEROP simul uts. promis: uts. uitgenoomen uts. item uit het eerste perceel aan den Heere van HELMONT een Chijns van seven of agt duyten jaarlijks justa additio en of namaals uts. blijvende uts. testes ut infra Datum uts, = 13-07-1753.
J. DOSST
ELSEVIER
E. v. BREUGEL
Mij present FRANS van HEURN.
! In de marge !
Coop 80 --. --
40e penn. 2 --. --
Last 1 5
Samen 81 5
40e penn. 2 0 10
Den voorn. opdragere uts. een Hoeve lands bestaande in huis, schuur, schop, stallinge en verdere toebehoorte van houtwassen, plantages met akker en teullanden groot omtrent een en vijftig loopens.
Item Hooylanden groot omtrent twintig loopens,
Item groes en weylanden groot omtrent vijftig loopens,
Item nog verschijden Hey en turfvelden om strooijsel daar in te haalen,
Alles zoo groot en klijn dezelve goederen geleegen zijn onder den Dorpe van BAAKEL ter plaatse genaamt HET BROUWHUYS, zijnde Leenroerig aan den Rade en Leenhove van BRABANT in S'HAGE Justa additio, de constituanten aangekomen ut. transport de Heer JOHANNES JOHAN van RIET Pastor in EERDE. Simul uts. promisit uts. uitgenoomen uts. en of namaals uts. blijvende uts. Testes ut infra Datum uts. = 13-07-1753.
De quitanti van de 40e penning get. en gebl. uts.
J. DOSST
J. ELSEVIER
E. v. BREUGEL
Mij present FRANS van HEURN.
! In de marge !
Coop 315 -- --
40e penn. 7 17 8
Schepenbank Oud Archief, 288, folio 158.
d.d. 30-11-1753.
Compareerde voor Schepene van BAKEL ondergenoemt WILLEM van der SANDE woonende alhier den welken verklaart bij desen te Renuntieren < = opzeggen > ende afstandt van togt te doen van een huijs, hof en aangelag geleegen aan DEN NEERSTRAET groot ontrent een half Loopense neevens Erve deene zijde PEETER van der SANDE dander zijde DE STRAAT.
Item DEN CRAPACKER groot ontrent drie Copse neevens Erve deene zijde TIJS MANDERS dander zijde de Kindere JOOST JAN MARTENS.
Item DEN HEUVELSCEN ACKER groot ontrent vier Loopense neevens Erve deene zijde de Wed. GOORT WILBERT LAANE dander zijde JAN JOOSTEN.
Item DE SPILHEESE groot ontrent ses Loopense neevens Erve deene zijde GOORT PEETER CLASSEN dander zijde JAN van BRUSSEL.
Latenede die voors. goederen vrij over sonder daer op eenig Regt te pretendeeren of behouden laatende die aaen en ten behoeven van PEETER en HENDRIK van der SANDE sijne Comparantens kinderen om daer mede te doen als haar vrij eijgen goet. Beloovende het selve Renuntieren en afstant van togte te houden voor goet vast stedig en van waerden onder verbant als na regten. Actum BAKEL den dertigsten 7ber < = 7 September > 17C drie en vijftig ten overstaen van JAN JOOST DIRCKX en JAN van de KERCHOF Schepen.
Dit X ist merk van WILLEM van der SANDE niet anders te conne schrijven.
JAN JOOST DIRCKX.
JAN van de KERCHOF.
Mij present, JACOB MANDERS, Schepen absente secretario.
Dit is een transcriptie van Dhr. Wim Verhoeven te Milheeze.
Bakel 1756.
Schepenbank Oud Archief, 289, folio 2 verso.
d.d. 15-01-1756.
Wij NICOLAAS van OMMEREN President Schepen, Pro officio WILLEM van RAVESTEIJN, JAN PEETERN NOYEN en JAN FRANCE, Schepenen des Dorps en Dingbancke van BAKEL en MILHEEZE, doen conde op den Eed in het aanvangen onzer bedieningen gedaan, dat wij ons op den vijfftienden January 17C ses en vijfftig des smiddags de klokke een uur hebben vervoegt in DE NEERSTRAAT alhier, ter Requisitie < = ten verzoeke > van GIJSBERT van OORSCHOT, inwoonder alhier, hebben gevisiteert en naukeurig naagesien den grooten overlast van het Hooge waater het welk hij Requirant is hebbende, en daar door groote schaade aan sijne huijsinge komt te leijden.
En om welke schaade verder voor te koome geen ander off beeter middel is te vinden, als het waater van hem Requirants huijsinge nevens Erve D’Heer de RAAFF sijne Leijdinge te geven, en de sloope daer van opte graven, om dat het waater sijne afftrek des te beeter naer HET GOOR en dan verder in den LOOP hebben kan en vermits JAN GERITS inwoonder alhier woonende op voorn. Huijsinge en Erve van de Heer De RAAFF onwillig sijnde tot opgravinge van de sloope, en hebben ten dien eijnde den ondervorster gelast om voorn. sloop op te graven om het water van hem requirants huijsinge te leijden.
Aldus het geene voorschreve alsoo bevonden te behooren, en in teekenen der waerheijt hebben wij desen ten Prothocollen onderteekent.
Actum BAKEL den vijfftienden January 17C ses en vijfftich.
W. v. RAVESTEIJN.
JAN PETER NOEIJEN.
JAN FRANCEN.
Mij present,
N. van OMMEREN, President Schepen en Loco Secretaris.
Dit is een transcriptie van Dhr. Wim Verhoeven te Milheeze.
Rechtelijk Archief Deurne, deel 39, folio 181.
d.d. 18-05-1756.
Compareerde voor Heeren Schepenen der Heerlijkheden DEURNE en LIESSEL onder genoemt JAN van de LOO, oud ontrent Seven en Twintig Jaaren, wonende voor knegt bij JAN GROENEWALT alhier, geregtelijk gedaagt om getuigenis der waarheyt te geven, ter Requisitie van Heer OTTO JUYN Stadhouder van den Heere grave van Regteren Hoog en Laagschout der Stad, en Meyerije van s'Hertogenbosch: dewelke heeft verklaart voor waaragtig dat hij Comparant voorleden Sondagavond ontrent ses uuren van hier met kar en Peert geladen met Twee manden met Boter is gevaaren na s'Bosch, en gekoomen sijnde: te BAKEL ontrent de Hoeve van de ESP en agter het Eynd of Hekke, op den acker, van verre heeft gesien twee mans Persoonen, die sig verborgen, en doen wat verder gevaren was, quam een van die twee voornoemde Persooen hem na, welke twee Persoonen waaren van middelmatige Lengte, die hij verklaart niet te kennen, dat hij daarop twee Persoonen vant GEMERTSE met een Snaphaan mede nam tot GEMERT, tot BOCKENT daar Menh: PENNINGS woont, en vandaar voort gevaaren sijnde na s'BOSCH, en gekoomen sijnde aan het eynde van den dijk van ERP na VECHEL, dat aldaar vier Persoonen in een velt bij een waaren aan de linkerzijde, ontrent een uur in de nagt, en dat Twee mans Persoonen daarvan op hun afquamen. Dat een van die twee sijn Peert in de kar aanstonts bij het Hooft vattende wanneer den anderen die het Peert niet vast hadde aan hem vraagde, na drinkgelt, daar op den Comparant antwoorde, dat hij geen drinkgelt had, als eenige duyten, die hij presenteerde aan hem te geven, daar op den Persoon die het Peert vasthielt seyde, indien hij anders niet en heeft laat hem het houden, daar op den anderen antwoorde, Neen voor den Bliksem, wij konden daar ook wel een dropje van koopen, waar op hij het kistje dat op de Kar stond dien Persoon ging schudde om te verneemen of daar gelt in was: waar op den Comparant seyde daar is geen gelt in, en doen aan hem heeft gegeven de duyten die bij hem had, sijnde ontrent agtien of negentien daarop dien vagabond doen seyde, gij hebt wel meer gelt, daar op hij antwoorde van neen, daar op met nog een Persoon beyde hem aanvatten, en in de graaff int water wierpen nevens den dijk, wanneer hij uyt de graaff wilde komen, sij hem dat beletten, en doen aande andere sijde uytte graaff moest gaan, doen seyde sij aan hem dat hij heen soude vaaren tot BALKUM (= BERLICUM) toe, sonder iets te seggen, of dat sij hem Capot soude maken: en verklaart den Comparant voornoemde Persoonen niet te kennen, en datse haar eyge hair hadden, en Rokken aan hadden, en niet oud waaren van Jaar.
Eyndigende hij Comparant hiermede dese sijne waaragtige verklaaringe en heeft na voorgaande prelecture daarbij gepersisteert, en redenen van welwetentheyt geallegeert, en heeft hetselve mette woorden Soo waarlijk moest hem God Almagtig helpen bevestigt.
Actum DEURNE desen Agtiende Mey XVIIc Ses en Vijftig Ten Overstaan van JOHAN BOKHORST en ANTOON van de MORTEL Schepenen.
JOHANNES van de LOO
J:BOKHORST
ANTONIE van de MORTEL
Mij Present A LA FORME secr.
Rechtelijke archieven Bakel en Milheeze, inv.nr. 6.
d.d. ??-11-1756.
Eerwaarde Heren Officier en Schepenen.
Geeft aan uw Eerw. reverentelik te kennen HIERONYMUS de FRIJ inwoonder alhier, hoe hij onlangs geleden seker huis aan de OVERSCHOT gelegen, gekogt hebbende; van agteren tot sijn innigst hertseer is ontwaar geworden, dat hem een merkelik deel, namentlik het schop betwist word, dat hij nogtans vermeende inden koop begrepen te zijn, en daar de coopconditie ook aanleiding toegaf; Waeruijt uw Eerw. ligtelik bevroeden kunt. dat den suppliant noijt tot die prijs, waarvoor hem thans het huis gebleven is, soude gekomen zijn, waar hij niet van vaste mening geweest, dat gemeld schop in den coop begrepen was; Ook is het niet te vermoeden, dat ymant die met God en eer soekt doorde werelt te komen. En voor sig en sijn huishoude het brood eerlik soekt te winnen, en daar werk genoeg aan heeft, bij nugteren sinnen (hoedanig den suppliant was) soo een desperate koop beginnen sal, als den tegenwoordige is, en daarvoor van elk en een ijgelik moet gehouden worden, scoomen niet vast stelle, dat er een misslag plaats gehadt heeft.
Daerenboven beroept sig den suppliant, opdat uw Eerw. het dog niet en komen aan te merken als een uitvlugt, en belle <= mooie?> echapade op twintig en meer anderen, die mede in het selve begrip met den suppliant geweest zijn, selvs onder uw <?> is hij onderrigt dat er geweest zijn, die uit die coopconditie begrijpen, dat het schop ingesloten was. En met seker-heid weet hij, dat den Schepen RAVENSTEIJN, en sijn vader in dat concept geweest zijn.
Dit dan in overweging nemende Eerw. Heeren Officier en Schepenen, en considererende des Suppliants omstandigheden hebbende vrouw en kinderen bij sijn eerste en twede bedt, ende schraele verdiensten van sijn snijders handwerk in een soo dieren tijd, bidt hij van Uwe Goedgewilligheid met alle mogelike aandrang, en submissie, dat gij in dit seldsaam geval de onnoselheid des suppliants sult gelieven te verschonen. En hem voor schade behoeden, door hem na uw magt van den koop te ontslaan. En die voor nul en van geener waarde te verklaren, aangesien hij meer als de helft bij den koop bedrogen is.
Het welk doende etc.
BAKEL den ... 9ber 1756.
! Achterzijde !
Requeste voor HIERONYMUS de FRIJ 1756.
Bakel 1757.
Notariele archieven van HELMOND, inv.nr. 36, folio 1.
d.d. 02-01-1757.
Den Weedele Heer Mr. WILLEM van STRAELEN Heere van MILHEEZE en inwoonder van Helmond.
Rechtelijke archieven voor 1811, Bakel en Milheeze, nr. 39.
d.d. 15-11-1757.
ANNA DIRK BASTIAANS wonende te MILHEEZE onder 't behoor van den Dorpe BAKEL verklare bij deezen voor den suiveren en opregten waarheit, dat ik op den 10en 7ber <= 10 September> deses jaars 1757 ongeveer de klok ellef of twaalf uuren komende met vier koebeesten om die te drijven na betere huisinge welke zij was wesen weiden in een stuk groese genaamt HET EUSEL, dat doen bij haar is gekomen GIJSBERT ANTONI CORSTEN insgelijx woonagtig te MILHEEZE welke haar met een toornigen gemoede aansprak zeggende tegens mij attestante Hoer vind ik u hier, nu sult gij er aan, trekkende deselve zijn blote mes waarmede hij haar attestante verscheiden sneden van voren door haar voorschoot waar in zij een hembd, hosen, en voorschoot hadde 't welke alles doorsneden hadde heeft toegebragt, dat terwijl hij GIJSBERT ANTONI CORSTEN beezig was om de attestante als voorn. te mishandelen, daar bij is gekomen CLAAS van LEUNEN, dewelke aan GIJSBERT ANTONI CORSTEN zeide, wat wilt gij met dat vrouwmens doen, laatze heen gaan, waar op hij GIJSBERT ANTONI CORSTEN zig liet gezeggen en heen gong. Dat de waarheit zijnde heb ik deezen vertekent, met belofte om deeze waarheit ten allen tijden als sulx gerequireert wort met Solemnele Eede te bekragtigen. Actum MILHEEZE den 15 9ber 1757.
CLAAS van LEUNEN inwoonder van MILHEEZE onder de Jurisdictie van BAKEL verklaare door deezen voor den opregten waarheit, dat ik met eenen GIJSBERT ANTONI CORSTEN op den 10en 7bers deses jaars ben geweest in den acker te MILHEEZE voorschreven, wanneer wij van verre zagen komen ANNA DIRK BASTIAANS hebben bij haar vier koebeesten die zij was weezen weiden in 'T EUSEL, dat doen GIJSBERT ANTONI CORSTEN tegens mij attestant zeide, daar komt zij aan menende daar mede ANNA DIRK BASTIAANS, en in een adem halende vervolgde hij GIJSBERT ANTONI CORSTEN ik zoude haar nog wel eens door de bek snijen, waar na hij 't mes heeft getrokken snijdende hij GIJSBERT verscheiden sneden door de voorschoot van ANNA DIRK BASTIAANS welke zij had opgedaan en enig goed had, heen, dat hij attestant tegens hem GIJSBERT ANTONI CORSTEN zeide het is een vrouwmensch laatse gaan, waar op deselve 't blote mes wederom in den scheed stak, gaande ondertusschen zij ANNA DIRK BASTIAANS met de vier haar hebbende beesten drijven na haar bewoonde huisinge, dit de waarheit zijnde zo neme ik deselve ten allen tijde als gerequireert wert nader met Solemnelen Eede te bekragtigen. Actum MILHEEZE den 15 9ber 1757.
Bakel 1758.
Bossche Protocollen, inv.nr. 1752, folio 19verso - 20verso.
d.d. 13-04-1758.
De Heer LEENDERT WILLEM van BEUSEKOM, Notaris binnen deze stad gemagtigd tot s'geens navolgendes bij acte van procuratie op den tienden April 1700 agt en vijftig, voor den Notaris FLORUS OUCOOP en getuygen alhier gepasseert van de Heeren JACOB DIRK CREMERS, ABRAHAM HUBERT en JACOB van de GRAAF als in huwelijk hebbende Vrouwe JOANNA MARIA HUBERT mitsgaders van Juffrou MARIA ELISABET HUBERT, als mede van Vrouwe ELISABET GEERTRUY SANTVOORT bevoorens Weduwe en geinstitueerde erfgenaame testamentair van wijlen de Heer HERMAN JAN HUBERT nu hertrout met de Heer FRANCOIS ADAM DOORNICK zijnde dezelve voor zoo veel des noods met den gemelden haaren jegenswoordigen man geadviseerd geweest en laatstelijk van gemelte Heeren ABRAHAM HUBERT en JACOB van de GRAAF als gevolmagtigdens van de Heer POOTER HUBERT bij acte van procuratie voor den Notaris WILLEM de RAAF en getuygen alhier den ..... gepasseert; zijnde de voorn. ABRAHAM, JOHANNA MARIA, MARIA ELISABETH, PIETER en wijlen gemelten HERMAN JOHAN HUBERT alle kinderen erfgenaamen en representanten van wijlen de Heer en Mr. ABRAHAM HUBERT en Vrouwe MARIA ELISABET CREMERS, welke met en benevens den voorn. JACOB DIRK CREMERS bij acte van Authorisatie van den Ed.Mog. Raade en Souverainen Leenhove van BRABANT en Lande van Overquartier weezende van dato den 15 November 1756 zijn geauthoriseert om vrijwillig ad opus jus habitium te verkoopen eenige goederen en effecten behoorende tot den boedel en nalatenschap van wijlen HERMAN CREMERS, haaren vader en grootvader respective en uyt kragte der magte den gemelde Notaris van BEUSEKOM bij de procuratie ende voorn. constituanten bij dezelve autorisatie, welke bij de ter deezer Stads Secretarije zijn geregistreerd zoo blijkende was gegeeven en verleent, huys en erve staande en geleegen binnen deeze Stad in de Verwerstraat neffens de erfgenaamen CHRISTIAAN METS e.z. en neffens Dr. ARNOLDUS ter CROOIJE a.z. strekkende voor van den gemeene straete agterwaarts tot op de Stroom DE DIEZE, den voorn. HERMAN CREMERS aangekoomen bij coop en opdragt tegens den GROOTEN BAGGIJNHOF binnen deze Stad prout in lett. dat. alhier den 4 Maart 1711 transportavit Juffrou ELISABET JANETTE Weduwe wijlen de Heer ALBERTUS BARKEMEIJER wonagtig binnen deeze Stad, simul cum dictis .... <= latijn> uyt kragte der magte voors. super oia et habnda des voors. boedels et super oia et habnda constituant en erfgenaamen voors. rat. serv: et oes obligat et impet. depon. uitgenoomen den grondchijns aan de Domainen tot eene stuyver twaalf penn. ofte zoo groot en klijn daar uyt mogte gaan.
Item aan de Lieve Vrouwe Broederschap eene rente van drie gulden seeventien stuyvers verschijnende op den 14 Juny en nog aan den GROOTEN BAGIJNHOF eene rente van ses gulden vijftien stuyvers alle alhier jaarlijks mitsgaders den ordinaire en gebruyckelijke lasten kommeren en servituten daar toe zoo van ouds regt als gewoonte weegen te onderhouden staande en gehoorende.
En is mede gecompareerd de voornoemde verkrijgersche promit sub oblig. pramis et ult. super se oia et habnd. dat zij de voors. begrooten lasten zoodanig zal dragen en betaalen quyten en aflossen, dat de den voorn. boedel mogte der constituanten persoonen en goederen deswegens werden aangesprooken bemoeylijkt ofte geinquieteerd nu ofte naamaals in eeniger hande maniere.
Testes ut Supra. Datum den dertienden April 1700 agt en vijftig.
De quitantie van 40e penn. get. et gebl. uts.
L.W. van BEUSEKOM
WILLEM van der DOES
E.JANETTE Weduwe AB. BARCKEMEIJER
A. VERSFELT
Mij present FRANS van HEURN.
! In de marge !
Coop 1460. 0. 0.
Last 267. 3.12.
Samen 1727. 3.12.
40e penn. 43. 3.10.
(Vervolg van bovestaande) folio 24 - 24verso.
d.d. 15-04-1758.
Den voorn. opdragere in alles uts. een Hoeve lands bestaande in huys, schuur, schop, en aangelag genoemt DEN CRUYSENT groot omtrent vier loopens en veertig roeden.
Item eenen akker teullands genoemt DEN CAMP groot omtrent elf lopens.
Item nog een stuk teullands neffens het heijtveld mede genoemt DE CAMP groot sestien lopens.
Item eenem Camp groesland groot vier lopens.
Item de helft ine een Eeusel en de helft in een hijvelt groot in het geheel vijftig loopens;
En laatstelijk nog een beemt groot vijftien loopens ofte zoo groot en klijn alles dezelve geleegen zijn te BAAKEL ende zoo en in die voegen als alles dezelve in huure worden gebruykt bij de Weduwe JACOBS VERHOEVEN en Wijlen HERMAN CREMERS is aangekomen uyt den boedel van de Heer Van WAALWIJK pro ut in litt. dat alhier den 6 January 1712 transport: WILLEMINA Weduwe JACOBS VERHOEVEN, wonagtig te BAAKEL simul uts. promis uts. uytgenoomen de gront en gewinchijnsen die met regt bevonden zullen worden daar uyt te gaan en speciaal alzulken Chijnsen als daar uyt aan den Abt van EBTERNACH jaarlijks tot 0. 6. 2 1/2 op folio 7. 8verso et 12. in drie texten vergolden worden, en ook de Chijnsen welke daar uyt in verschijde texten beloopende omtrent vier gulden jaarlijks aan den Heere van HELMONT te betaalen zijn.
Item aan het Comptoir der Geestelijke goederen van PEELLAND de Heer De KEMPENAAR eene jaarlijkse rente van twee guldens tien stuyvers op Lichtmis staande in het renteboek N 3288 en laatstelijk aan het Comptoir der Beursen alhier ten behoeve van de Arme Clerquen een jaarlijkse rente van veertien guldens mitsgaders uts. en is mede gecompareert de voorn. verkrijgerse cum tutore promit uts. testes ut infra. Datum den vijftienden April 1700 agt en vijftig
De quitantie van 40e penn. get. et gebl. uts.
+ Dit merck stelt WILLEMINA Weduwe JACOBS VERHOEVEN verklaarde niet te konnen schrijven.
L.W. van BEUSEKOM
WILLEM van der DOES
A. VERSFELT
Mij present FRANS van HEURN.
! In de marge !
Coop 170. 0. 0.
Last 520. 3.14 1/2
Samen 690. 3.14 1/2
40e penn. 17. 5. 2.
Oud Rechtelijk Archief Deurne, deel 121, folio 133v.
d.d. 15-07-1758.
Is vertoond aan ons ondergenoemde Schepenen seekere uytgemaakte acte met de Registreeren, Luydende van woorde tot woorde aldus:
d'Heer JEAN MICHIEL DRION Koopman, en inwoonende borger deser stad (= s'HERTOGENBOSCH), gemagtigt tot s'geens naar volgende van LAUWEREN de LOUW woonagtig te BAKEL in procuratie brieven van den geregte aldaar den ses en twintigsten deser maand op hem verliden en gepasseert, en uyt kragte der magte voorn:.
Een geregte derde gedeelte van de groese en smeelle en krijtende tiende, geheven wordende in een clamp genaamd "De BRUYNE", geleegen onder de jurisdictie van DEURNE waar van de overige twee derde gedeeltens de verkrijgeren competeeren, zijnde leinneng aan de Abdije van ECHTERNACH, den constituant aangekomen, mits doode en aflijvicheyt van JAN de LOUW sijnen vader, heeft hij in gemelte qualiteyt wettelijk en erffelijk opgedragen en overgegeven PETER de VETH woonagtig te DEURNE, WILLEM de VETH woonagtig te RUURMONDE (= ROERMOND), en ANTONI WILLEMS van de MORTEL mede woonagtig te DEURNE, yder voor een derde part, en dus te zamen voor het geheel, te zamen met allen in een iegelijke Schepene brieven en andere instrumenten, daar van eengesints mentioneerende en met en alingen regten den voorn: constituant daarinne competerende, en heeft helmelingen daar op vertegen, inne manieren indien gewoonlijk zijnde en daar bij belooft op verband van des constituants persoon, en goederen, hebbende en verkrijgende, dat opdragen, overgeven, en vertijden altijt te sullen houdenn, en doen houden, voor goed vast, stedig, en van waarden, in alle kommeren, calangie, of aanspraak daar op wesende of komende, af te doen geheelijk, uytgenomen een derde in eenen chijns van een gulden, vier stuyvers, agt penningen aan den Abt van EPTERNACH,
Item aan de Wed. HENDRIK van RIJSINGEN en SUYSKENS woonagtig alhier, een derde part in eenen pagt van vier en sestig vaten rogge Peelse maate alle jaarlijx, mitsgaders s'lands en dorpslasten, kommeren en servituten, daar toe zoo van ouds, regt als gewoonlijkwegen, te onderhouden, staande en gehoorende, getuugen waaren hier over JUSTUS CLANT schatter, en DANIEL VELTERS Schepenen in S'HERTOGENBOSCH gegeven den 30e Juny 1700 agt en vijftig, en was getekent FRANS van HEUM.
In de marge!
Koop 533.6.12
Lasten 417.1. 8
950.8. 4
40e penn. 23.1. 4
in Lib. van secr.
W.F. van HEUM
Folio 49.
Aldus de voors: uytgemaakte acte geregistreert in Conformite van haar Ho:Mo: Placaat van den 12e February 1670: en opgevolgde amphatie van den 2e October 1716: binnen DEURNE desen vijftiende July XVIIc agt en vijftig. Ten overstaan van JOHAN BOKHORST en ARNOLD van den MORTEL Schepenen.
BOKHORST
A.v.d.MORTEL
Mij present A.LA FORME, secr.
Bakel 1759.
Gemeentearchief Helmond, Archiefnr. A-2001, inv.nr. 4016.
d.d. 22-12-1759.
PEETER HENDRIK SMITS, woonende tot BAKEL verclaert bij ende mits dees te cedeeren, transporteeren en in vollen eijgendom over te geeven, aan ende ten behoeve van JAN DIRKX van de MEULENHOFF mede tot BAKEL woonachtig, een parceel ackerlant groot ontrent vier Loopense of soo groot en kleyn als hetselve parceel gelegen is tot BAKEL ter plaatse genaemt DEN BENTHEM, nevens erve d'een sijde de Wed. GOORT van den HOUT, d'ander sijde de gemene weg off heijde, d'een eijnde een ackerweg, d'ander eijnde de straat, sijnde allodiaal goet soo verclaert werd, losch en de vrij uytgenomen s'lands en gemeentens lasten, en andere nabuurlijcke regten en servituten, aan te veerden t'oogst blood aan de stoppelen in den aanstaande jaere 1760, met de s'lands en dorpslasten over den jaere 1761, Geloovende hij transportant dit cedeeren en transporteeren ten allen tijden te sullen houden en doen houden voor goet vast steedig ende van waerden mitsgaders voorn. getransporteerde te sullen vrijen weeren en guarandeeren aen van alle commer actie en aantaal meer dan is begroot onder verbant van sijn persoon en goederen hebbende ende verkkrijgende. Testes scabini in HELMONT JOHAN FRANCOIS WALRAVEN en NATHANAEL DONKER die de minute prothocollair beneffens den transportant en mij ondergeschreeve Secretaris ten prothocolle behoorlijk hebben onderteekent binnen HELMONT op heeden den twee en twintigste December seventien hondert neegen en vijftigh.
Coop is f. 29== 0== -
40e penning f. 0==14== 8
Merkteken van PEETER HENDRIK SMITS verclaert niet te kunnen schrijven.
JOHAN FRANCOIS WALRAVEN
N. DONKER
Mij present P. de LEEUW, Secrtrs.
Gemeentearchief Helmond, Archiefnr. A-2001, inv.nr. 4016.
d.d. 24-12-1759.
PEETER HENDRIK SMITS woonende tot BAKEL verclaart bij ende mits deese te cedeeren, transporteeren en in vollen eijgendom over te geven aan ende ten behoeve van CORNELIS HENDRIKS meede tot BAKEL woonagtig een parceel soo hoff als lant geleegen tot BAKEL aan de Kerk groot circa voort geheel drie Loopense off soo groot en kleijn als hetselve in sijnde ringenoten gelegens is neevens erve d'een sijde JOOST WILLEMS dander sijde JAN WILLEMS, D'EEN EIJNDE DE STRAAT, d'ander eijnde den verkrijger, sijnde allodiaal goet soo verclaart werd, losc ende vrij uytgenoomen slands en dorps lasten en voorts oodanige voor en nadelige servituten als daar aan competerende off hetselve subject soude moogen sijn. Aaen te veerden den hoff te halff Maart ent ackerlant t'oogst blood aan de stoppelen bijde in den aanstaande jaare 1760 met de slands en dorpslasten van en over den jaere 1761.
Geloovende hij transportant dit cedeeren en transporteeren ten allen tijden te sullen houden en doen houden voor goet vast steedig ende van waerde. Mitsgaders voorn. getransporteerde te sullen vrijen, weeren en guarandeeren van alle commer a ctie en aantaal meer dan is begroot onder verbant van sijn persoon en goederen hebbende ende verkrijgende. Testes scabini in HELMONT JACOBUS WEIJMAN en NATHANAEL DONKER die de minute prothocollair beneffens den transportant en mij ondergetekende Secretaris behoorlijk hebben onderteekent binnen HELMONT op heeden den vier en twintigste December seventien hondert neegen en vijfftigh.
Coop f. 54== 0== 0
40e penning f. 1== 7== 0
Merkteken van PEETER HENDRIK SMITS verklaart niet te kunnen schrijven.
J. WEIJMANS
N. DONKER
Mij present P. de LEEUW.
← Terug naar: Bakel 1740 - 1749Verder naar: Bakel 1760 - 1769 →