1900 - 1909
“De Kroniek van Driek”
Bakel 1900.
Notaris J.M. DIJKHOFF te Helmond, inv.nr. 662. akte nr. 25.
d.d. 30-01-1900.
ANNA CATHARINA SPOORMAKERS, zonder beroep, wonende te BAKEL, weduwe HENDRICUS van de BEEK verkoopt aan:
1. JOHANNA CLAASSEN, dienstmeid, wonende te UDEN en
2. MARIA CLAASSEN, dienstmeid, wonende te BAKEL,
een Huis en tuin onder BAKEL EN MILHEEZE, kadastraal Sectie O nummer 474 en 475, samen groot veertien aren tien centiaren.
De koopsom bedraagt 500 gulden.
Rijksarchief in Noord-Brabant.
Notarissen te Gemert. Inv. nr. 100, akte 53 - 58.
d.d. 14 - 21 Maart 1900.
< Deze akten zijn door den transcriptor tot een document samengevoegd, i.v.m. de overbodige dubbele teksten >.
En op heden den een en twintigsten Maart negentien honderd des namiddags vijf uur te BAKEL ten herberge van VERMULST.
Ten verzoeke en in tegenwoordigheid van PETRUS LEONARDUS NOOIJEN, burgemeester van en wonende te BAKEL.
Is door MATHIAS GERARDUS van KEMENADE, Notaris ter standplaats GEMERT, Provincie NOORD-BRABANT, in tegenwoordigheid der nagenoemde twee getuigen.
Op de lasten, bedingen en voorwaarden, vervat in vorenstaand proces-verbaal van provisioneele veiling van den veertienden Maart dezes jaars, opgemaakt door den ondergeteekenden Notaris, waarvan alsnu wederom aan de vergaderde personen voorlezin is gegeven.
Overgegaan tot het finaal verkoopen in het openbaar der onroerende goederen bij aangehaald proces-verbaal van provisioneele veiling omschreven en ingezet, wordende deze alsnu overeenkomstig de daarin omschreven voorwaarden wederom ter verhooging aangeboden.
De aan partijen bekende eigendomsbewijzen der omschreven onroerende goederen zijn; een akte van scheiding verleden voor den Notaris KAREL THEODORUS van RIET te DEURNE, den achttienden Februari achttien honderd vijf en tachtig, overgeschreven ten hypotheekkantore te EINDHOVEN den tweeden Maart daaraanvolgende in deel 386, nummer 58, een proces-verbaal van finalen toeslag, opgemaakt door den Notaris ANTOON DIJKHOFF te HELMOND den een en twintigsten September achttien honderd een en tachtig overgeschreven ten hypotheekkantore te EINDHOVEN den vijftienden October daaraanvolgende, in deel 355, nummer 15, en een onderhandsche akte van afkoop van tiendrecht opgemaakt te HELMOND den vijftienden Juli achttien honderd acht en zeventig, waarop staat in dubbel gratis geregistreerd te HELMOND den vijftienden Juli achttien honderd acht en zeventig, deel 23 folio 79 recto vak 7, houdende een blad zonder renvooi. De Ontvanger (geteekend) van WOELDEREN; en welke akte is overgeschreven ten kantore van hypotheken te EINDHOVEN, den negentienden Juli daaraanvolgende in deel 323 nummer 126.
Vervolgens compareerde CORNELIS RAAIJMAKERS landbouwer te BAKEL, verhoogende den negentienden koop met zes slagen en ANTONIS RIJNDERS landbouwer te BAKEL verhoogent met den twee en twintigsten koop met vijf slagen.
Daarna van een tot tien geteld zijnde zonder dat nog iemand verscheen om meerder slagen te stellen, verklaard de verzoeker en verkooper de geveilde goederen volgens meeste gelding finaal in koop toe te kennen en hiermede wel en wettig af te staan, toestemmende dat de levering door overschrijving in de hypothecaire registers geschied, als:
Den vijftiendn koop aan PETER van MIERLO landbouwer te BAKEL voor de door hem daarvoor uitgeloofde som van drie duizend gulden, de slagen daaronder begrepen, die aanwezig verklaard, dezen aankoop ten zijnen behoeve aan te nemen.
Den zestienden koop aan JOOST SWINKELS, landbouwer te BAKEL, voor de door hem daarvoor uitgeloofde som van vier en veertig gulden met inbegrip der slagen, die aanwezig verklaarde dezen aankoop gedaan te hebben en als daartoe mondeling gevolmachtigd aan te nemen voor en ten behoeve van HENDRIKA CROOIJMANS, landbouwster te BAKEL.
Den zestienden koop, aan LAURENS van MOORSEL landbouwer te BAKEL voor de door hom daarvoor uitgeloofde som van acht en twintig gulden, met inbegrip der slagen, die aanwezig verklaarde dezen aankoop gedaan te hebben en als daartoe mondeling gevolmachtigd aan te nemen ten gemeenschappelijken behoeve van zich en zijne broeders en zuster LEONARDUS van MOORSEL, JOHANNES WILHELMUS van MOORSEL en MARIA van MOORSEL, landbouwers te BAKEL.
Den achttienden koop aan GERARDUS KANTERS, landbouwer te BAKEL, voor de door hem uitgeloofde som ven vier en dertig gulden met inbegrip der slagen die aanwezig verklaarde dezen aankoop ten zijnen behoeve aan te nemen.
Den negentienden koop aan CORNELIS RAAIJMAKERS voornoemd voor de door hem daarvoor uitgeloofde som van honderd gulden, met inbegrip der slagen, die aanwezig verklaarde dezen aankoop ten zijnen behoeve aan te nemen.
Den twintigsten koop aan JOHANNES van HOUT, landbouwer te BAKEL op ESP, voor de door hem daarvoor uitgeloofde som van vier en dertig gulden met inbegrip der slagen, die aanwezig verklaarde dezen aankoop ten zijnen behoeve aan te nemen.
.
Den een en twintigsten koop, zulks met dien verstande dat van al de daarin omschreven perceelen alleen wordt verkocht zeven vier en zestigste gedeelten aan CORNELIS RAAIJMAKERS voornoemd voor de door hem daarvoor uitgeloofde som van veertien gulden met inbegrip der slagen, die aanwezig verklaard dezen aankoop gedaan te hebben voor en ten behoeve van PETER van MIERLO voornoemd, mede aanwezig en dezen aankoop voor zich aannemende. .
En den twee en twintigsten koop aan ANTONIE RIJNDERS bouwman voor de door hem daarvoor uitgeloofde som honderd gulden, met inbegrip der slagen, die aanwezig verklaard dezen aankoop gedaan te hebben voor PETER van MIERLO voornoemd, mede aanwezig en dezen aankoop voor zich aannemende.< zie N.B. 8.>
Partijen verklaarden dat behalve de aangehaalde, aan hen niet is bekend eenig meerder schriftelijk eigendomsbewijs noch andere noch verdere omschrijving in de hypothcarie register.
De comparanten zijn aan den Notaris bekend.
Aldus gedaan en verleden en daarvan dit proces-verbaal in minute opgemaakt in tegenwoordigheid van JAN KANTERS, landbouwer en MARTINUS ELEMANS arbeider beiden wonende te GEMERT aan den Notaris bekend als getuigen.
En is deze onmiddellijk na gegeven voorlezing onderteekent door de comparanten except PETER van MIERLO en JOHANNES van HOUT, die verklaarden niet te kunnen schrijven of hunnen naam teekenen als welke niet hebbende geleerd voorts door de getuigen en den Notaris.
Ter plaatse en ten dage als in het hoofd gemeld des avonds ten zeven ure.
P.L. NOOIJEN J. SWINKELS L. v. MOORSEL
G. KANTERS G. RAAIJMAKERS M. ELEMANS
A. REIJNDERS J. KANTERS M.G. van KEMENADE
Negentiende koop: Heide Sectie A nummer 909 en 1192, groot negen en zeventig Aren.
Den vijftiende koop bestaande de 1e t/m 14e koop, bestaande uit:
Onder de gemeente BAKEL en MILHEEZE:
1.
Huis, schuur, bakhuis, erf, tuin, bouwland en weiland Sectie E nummers 717, 820 en 821, groot vijf en tachtig Aren 'e'e'n Centiaren, belast met een gulden veertig cent 's jaars in eene grootere renten verschuldigd aan het Domein.
2.
Weiland Sectie E, nummers421, 694 en 738, groot twee en vijftig Aren, vier en veertig Centiaren.
3.
Weiland Sectie E, nummer 430, groot een vijftig Aren, twintig Centiaren.
4.
Bouwland Sectie E, nummer 379, groot acht en twintig Aren, tien Centiaren; met last van weg tot kooper vijf en acht.
5.
Bouwland DE VILT, gedeelte van Sectie E, nummer 253, om nummer 254, afgepaald op den uitspringenden beek, met recht van weg over Sectie E nummer 379 en met last van weg tot het overig gedeelte van dit perceel.
6.
Bouwland Sectie E, nummer 870, groot zes en dertig Aren.
7.
De koopen van een tot en met zes in massa.8.
8.
Gedeelte van bouwland Sectie E nummer 253, aan de Noordelijke of langs den weg, afgepaald, met recht van weg over het overi ge gedeelte van dit perceel en over Sectie E, nummer 379.
9.
Bouwland Sectie E nummer 235, groot zeventien Aren tachtig Centiaren.
10.
Bouwland en weiland Sectie E, nummer 788, groot een Hectare, vier en veertig Aren, vijftig Centiaren.
11.
Bouwland Sectie E, nummer 600, groot tien Aren, vijftig Centiaren.
Den zestienden koop.
Heide Sectie D nummer90, groot een Hectare, zeven Aren, twintig Centiaren.
< N.B. 4. >
Den achttienden koop.
Heide, Sectie D, nummer 90, groot negen en negentig Aren, veertig Centiaren.
< N.B. 5. >
Den negentienden koop.
Heide Sectie A, nummers 909 en 1192, groot negen en zeventig Aren.
Den twintigsten koop.
Een rijdend achtste gedeelte van weiland in de BAKELSCHE BEEMD, Sectie I, nummer 130, geheel groot twee Hectaren, drie en zestig Aren, vijftig Centiaren.
< N.B. 7. >
Den een en twintigsten koop.
Onder de gemeente AARLE-RIXTEL.
Een rijdend zeven twee en dertigste gedeelte van hooiland en heide Sectie B nummers 347 en 348, geheel groot vier Hectaren, zes en vijftig Aren vijftig Centiaren.
< N.B. 8.>
Den twee en twintigsten koop.
Onder de gemeente HELMOND.
Een onverdeeld derde gedeelte van hooiland Sectie C, nummers 1440, 1441 en gedeeltelijk 534, geheel groot een Hectare, zes en veertig Aren, tachtig Centiaren.
Rijksarchief in Noord-Brabant.
Arrondissements-Rechtbank Roermond, inv.nr. 88, rol 182, parket 174.
d.d. 28-03-1900.
Minuut.
In naam der Koningin.
De Arrondissements-Rechtbank te ROEMOND, rechtdoende in Strafzaken;
In de zaak
van den Officier van Justitie, eischer bij dagvaarding van den 6 Maart 1900
Tegen
LUIDDINA SMITS
oud 31 jaren, zonder beroep geboren te BAKEL wonende te DEURNE (LIESSEL).
Beklaagd, dat zij in den namiddag van den 9 Februari 1900 te DEURNE en LIESSEL eene hoeveelheid koffieboonen toebehoorende aan WOUTER van LIESHOUT, althans aan een ander dan aan haar heeft weggenomen met het oogmerk om zich dezelve wederrechtelijk toe te eigenen.
Gelet op de overgelegde vordering van den Officier van Justitie, daartoe strekkende, dat het der Rechtbank behage de ..... beklaagde schuldig te verklaren aan het haar bij de dagvaarding ten laste gelegde feit te qualificeeren als: diefstal, en te veroordeelen tot eene gevangenisstraf van een en twintig dagen.
Gehoord de ...... beklaagde in hare antwoorden en in hare middelen van verdediging,
Gezien de stukken van het rechtsgeding,
Overwegende dat de navolgende getuigen bij hun verhoor ter terechtzitting onder eede op grond van eigen waarneming verklaard hebben:
CATHARINA van LIESHOUT, dat de beklaagde in den namiddag van 9 Februari 1900 in de woning van haren vader WOUTER van LIESHOUT te DEURNE en LIESSEL is gekomen om melk te halen, dat beklaagde in de keuken, alwaar op een plank een 1/4 kilo koffieboonen gelijksoortig aan de haar getuige in judicio vertoonde, haren vader toebehoorende in een geel papieren zakje lag heeft toen zij getuige de melk uit de kelder had gehaald; dat zij getuige uit de kelder komende de melk aan beklaagde heeft gegeven en alstoen tevens bemerkt heeft, dat gemeld zakje koffiebooen van de plank was verdwenen; dat toen zij getuige als voorzegd naar de kelder ging en toen zij daaruit terug kwam beklaagde alleen in de keuken aanwezig was; dat zij terstond na het vermissen van het zakje koffieboonen dit aan hare zuster MARIA heeft medegedeeld.
CATHARINA van LIESHOUT en MARIA van LIESHOUT ieder afzonderlijk doch eensluidend, dat zij terstond na het vertrek van de beklaagde uit voormelde woning in den namiddag van 9 Februari 1900 deze hebben nagegaan en ingehaald en haar over de vermiste koffieboonen hebben aangesproken; dat beklaagde alstoen een zakje koffieboonen te voorschijn haalde en dit leeg schudde in de voorschoot van de eerste harer er bijvoegende dat zij die in den winkel van GERARDUS van den HEUVEL den vorigen dag had gekocht; dat deze koffieboonen van dezelfde soort waren als de vermiste en dat die door den brigadier der marechausee zijn in beslag genomen.
ARNOLDINA van de RIJT, huisvrouw van GERARDUS van den HEUVEL; dat beklaagde den 7 Februari 1900 bij haar in de winkel te DEURNE en LIESSEL is geweest en alstoen bij haar brood en meel maar geen koffieboonen gekocht heeft, dat beklaagde op 8 Februari 1900 wederom bij haar in den winkel is geweest om af te rekenen en alstoen verzoch heeft 1/4 kilo koffieboonen haar in rekening bij te tellen; dat zij getuige zonder haar iets te zeggen haar alstoen alleen het aan haar geleverde heeft in rekening gebracht.
Overwegende dat de beklaagde aan den brigadier der marechausee F. van den WARENBURG, blijkens diens daarvan opgemaakt ambtseedig proces verbaal, ter terechtzitting voorgelezen, heeft bekend op den 9 Februari 1900 des namiddags omstreeks twee uren bij WOUTER van LIESHOUT 1/4 kilo koffieboonen uit de keuken te hebben weggenomen met het oogmerk om zich die wederrechtelijk toe te eigenen.
Overwegende dat de beklaagde bij haar verhoor ter terechtzitting op deze bekentenis is terug gekomen doch hiervoor geene aannemelijke gronden heeft aangevoerd.
Overwegende alzoo, dat door de aanwijzingen in onderling verband en samenhang genomen, gelegen in de voormelde getuigenverklaringen en in de buiten gerechtelijke bekentenis der beklaagde rechtens is bewezen het feit der beklaagde bij dagvaarding ten laste gelegd en haar schuld daaraan behoorende de hoeveelheid koffieboonen toe aan WOUTER van LIESHOUT, leverende dit feit op het misdrijf van diefstal, strafbaar volgens artikel 310 van het Wetboek van strafrecht.
Verklaart de beklaagde hieraan schuldig;
Gelet behalve op gemeld wetsartikel op artikel 10 van hetzelfde Wetboek alsmede op de artikelen 211, 214, 219 van het Wetboek van strafvordering
Veroordeelt de schuldigverklaarde
LUIDDINA SMITS
ter zake van voorschreven bewezen verklaard en gequalificeerd feit tot eene gevangenisstraf van vijftien dagen.
Gelast dat na verloop van acht dagen nadat dit vonnis in kracht van gewijsde zal zijn gegaan, de koffieboonen die als overtuigingstukken gediend hebben, zullen worden teruggegeven aan WOUTER van LIESHOUT, winkelier te DEURNE en LIESSEL aan wien die wederrechtelijk zijn onttrokken.
Gewezen door de Heeren Mrs. HANLO, fungerend President, ROMME en Jhr. QUARLES van UFFORD, Rechters, in tegenwoordigheid van Mr. BAN.R. de BIEBERSTEIN, Substituut-Griffier, en ter openbare terechtzitting dezer Rechtbank van den acht en twintigsten Maart negentienhonderd ..... door den President uitgesproken in tegenwoordigheid van genoemde Heeren.
en van den Substituut Officier van Justitie.
Alzoo door de heren ondertekend.
Rijksarchief in Noord-Brabant.
Notarissen te Gemert. Inv. nr. 100, akte 92.
d.d. 07-05-1900.
Voor MATHIAS GERARDUS van KEMENADE, Notaris ter standplaats GEMERT, Provincie NOORD BRABANT in tegenwoordigheid der nagenoemde twee getuigen.
Compareerde HENDRIKA CROOIJMANS, landbouwster wonende te BAKEL.
Die verklaarde te schenken aan JUSTINUS SWINKELS en JOACHIMUS SWINKELS, landbouwers, wonende te BAKEL kinderen van JUSTINUS, de volgende onroerende goederen gelegen onder de gemeente BAKEL, kadastraal bekend als:
Huizen, stal, schuur, erf, tuin, boterfabriek, bouwland, weiland en heide Sectie E nummers 771, 377, 644, 330, 335, 337, 862, 863, 894, 899, 868. Sectie D nummers166, 177, 183, 196, 217, 218, 167. Sectie F nummers 564, 662, 663. Sectie A nummer 918. Sectie I nummers 328 en Sectie E nummers 248, 334, 338, 359, 459, 460, 461, 462, 470, 475, 529, 569, 571, 573, 601, 254, 375, 360, 707, 671, 818, groot twintig Hectaren, zes en twintig Aren een en vijftig Centiaren..
En compareerden mede JUSTINUS SWINKELS en JOACHIMUS SWINKELS voornoemd, die verklaarden vorenstaande schenking ten hunne behoeve aan te nemen.
Tot berekening der registratierechten hebben partijen de jaarlijksche onzuivere opbrengst van voor omschreven onroerende goederen begroot op drie honderd vijf en twintig gulden.
Partijen verklaarden voorts dat het genot der bij deze geschonken onroerende goederen op heden aan den begiftigden overgaat.
En dat het eenig aan hen bekend eigendomsbewijs is een akte van scheiding verleden voor den ondergeteekenden Notaris den veertienden September achttien honderd vijf en zeventig, overgeschreven ten hypotheekkantore te EINDHOVEN den zes en twintigsten October daaraanvolgende in deel 300 nummer 69.
De comparanten zijn aan den Notaris bekend.
Waarvan akte. Gedaan en verleden te BAKEL, heden den zevenden Mei negentien honderd in tegenwoordigheid van CORNELIS RAAYMAKERS landbouwer en GERARDUS KANTERS dienstknecht beiden wonende te BAKEL, aan mij Notaris bekend als getuigen.
Ende is deze tegenwoordige minute onmiddelijk na gegeven voorlezing onderteekend door de comparanten, de getuigen en den Notaris.
H. CROOYMANS JO SWINKELS C. RAYMAKERS
M.H. van KEMENADE J. SWINKELS G. KANTERS.
Rijksarchief in Noord-Brabant.
Notarissen te Gemert.Inv. nr. 100, akte 93.
d.d. 07-05-1900.
Voor MATHIAS GERARDUS van KEMENADE, Notaris ter standplaats GEMERT, Provincie NOORD BRABANT in tegenwoordigheid der nagenoemde twee getuigen.
Compareerde HENDRIKA CROOIJMANS, landbouwster wonende te BAKEL.
Die verklaarde te schenken aan JUSTINUS SWINKELS en JOACHIMUS SWINKELS, landbouwers, wonende te BAKEL kinderen van JUSTINUS, aan ieder hunner voor de helft;
Al haar roerende goederen begrepen onder de uitdrukking inboedel, benevens hare werktuigen tot den landbouw behoorende, doch met uitzondering haren kleederen en lijfs toebehooren. het door haar gebruikt bed met toebehooren en het voorradige stroo en granen.
En compareerden mede JUSTINUS SWINKELS en JOACHIMUS SWINKELS voornoemd, die verklaarden vorenstaande schenking aan te nemen.
Partijen verklaarden de waarde der bij deze geschonken roerende goederen te bepalen op duizend gulden.
De comparanten verklaarden voorts dat het geschonkene reeds is in het bezit der begiftigden.
De comparanten zijn aan den Notaris bekend.
Waarvan akte. Gedaan en verleden te BAKEL, heden den zevenden Mei negentien honderd in tegenwoordigheid van CORNELIS RAAYMAKERS landbouwer en GERARDUS KANTERS dienstknecht beiden wonende te BAKEL, aan mij Notaris bekend als getuigen.
Ende is deze tegenwoordige minute onmiddelijk na gegeven voorlezing onderteekend door de comparanten, de getuigen en den Notaris.
H. CROOYMANS JO SWINKELS C. RAYMAKERS
M.H. van KEMENADE J. SWINKELS G. KANTERS.
Rijksarchief in Noord-Brabant.
Notarissen te Gemert. Inv. nr. 100, akte 94.
d.d. 07-05-1900.
HENDRIKA CROOYMANS < zie boven > maakt testament.
Zij overleed 14 Mei 1900.
Zuid-Willemsvaart 27-06-1900 / 04-07-1900.
Rechtbank te ROERMOND.
Zitting van 3 Juli 1900
G.P. oud 53 jaren, landbouwer te BAKEL,
tot 12 maanden gevangenisstraf wegens mishandeling van A.v.T. te BAKEL.
De eisch was 15 maanden.
Notarissen te Gemert. Inv. nr. 100, akte 241 + 244.
d.d. 20 + 27-12-1900.
Heden den twintigsten December negentien honderd, des namiddags vijf uur te BAKEL ter herberge van MARINUS van THIEL.
Ten verzoeke van
1. MATHIJS CORNELISSEN, landbouwer te BAKEL.
2. PETER van der AA, landbouwer te BAKEL.
Is door MATHIAS GERARDUS van KEMENADE Notaris ter standplaats GEMERT, provincie NOORD-BRABANT in tegenwoordigheid der nagenoemde twee getuigen.
Overgegaan tot het provisioneel veilen of verkoopen in het openbaar, der na te omschrijven onroerende goederen, waarvan de finale toewijzing of verkooping zal plaats hebben ook te BAKEL ter herberge van JOHANNES VERMULST op den zeven en twintigsten December dezes jaars des namiddags vijf uur in en buiten tegenwoordigheid der provisioneele koopers, volgens plaatselijk gebruik.
Omschrijving der te verkoopen onroerende goederen gelegen en kadastraal bekend als:
Onder de Gemeente BAKEL:
Eerste koop.
Huis, schuur, erf en tuin, bouwland en weiland Sectie P nummers 686, 687, 688, 685, 81, 82, 494, 445, 571, 107, groot vier Hectaren, zes en negentig Aren, tachtig Centiaren.
Tweede koop.
Dennenbosch en heide Sectie P nummers 689, 68, groot zes Hectaren, negen en negentig Aren, twintig Centiaren.
Derde koop.
Bouwland en heide Sectie P nummers 70 en 67, groot een en tachtig Aren, negentig Centiaren.
Vierde koop.
Bouwland Sectie P, nummer 55, groot vier en zestig Aren.
Vijfde koop.
Bouwland Sectie P nummer 64, groot een en dertig Aren, zeventig Centiaren.
Zesde koop.
Bouwland Sectie P nummer 572, groot vijftien Aren, dertig Centiaren.
Zevende koop.
Bouwland Sectie P nummer 164, groot drie en twintig Aren, tien Centiaren.
Achtste koop.
Bouwland Sectie P nummers 130 en 131, groot negen en dertig Aren, zeventig Centiaren, belast met een jaarlijksche rente groot twee gulden vijftig en een halve cent, verschuldigd aan den Armen van BAKEL.
Negende koop.
Bouwland en weiland Sectie P nummer 157, groot twee en veertig Aren, dertig Centiaren.
Tiende koop.
Weiland Sectie A nummer 600, groot zeven zestig Aren.
Elfde koop.
Weiland Sectie P nummer 2, groot drie en negentig Aren, dertig Centiaren.
Onder de gemeente AARLE-RIXTEL.
Twaalfde koop.
Weiland Sectie B nummer 396, groot acht en tachtig Aren, zeventig Centiaren.
Dertiende koop.
De koopen een tot en met twaalf in massa, groot zeventien hectaren, drie en veertig Aren.
Onder de Gemeente BAKEL.
Veertiende koop.
Heide Sectie A nummer 1692, groot twee hectaren, tachtig Aren, twintig Centiaren.
Vijftiende koop.
Moeras Sectie A nummer 1228, groot negen en zestig Aren, twintig Centiaren.
Zestiende koop.
Moeras Sectie A nummer 960, groot twee en veertig Aren, twintig Centiaren.
Zeventiende koop.
Heide en moeras Sectie A nummer 1156, groot een hectare, zeventig Aren, veertig Centiaren.
Geschiedende deze provisioneele verkooping, met de te houden finale toezegging of verkooping
a. Op de algemeene verkoopvoorwaarden en bedingen vervat onder artikelen een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven en acht van het proces-verbaal van openbare provisioneele verkooping van den vijf en twintigsten Juni dezes jaars, opgemaakt door den ondergeteekende notaris (zulks echter met wijziging van artikel een in zoo verre, dat de slagen van vijf gulden worden teruggebracht, iedere slag op twee gulden vijftig cent, waarvan twee gulden tot verhooging van den koopprijs, vijftig cent voor hem die de slagen stelde) van welke algemene verkoopvoorwaarden en bedingen, met de daarin gebrachte wijziging, behoorlijk voorlezing is gegeven en welke allen verbindende zijn voor verkoopers, koopers, bieders en slagenstellers bij de onderwerpelijke openbare provisioneele en finale verkooping.
b. Onder de volgende bijzondere verkoopvoorwaarden en bedingen.
Artikel een.
De verkoopers reserveeren de fruitboomen, de lindeboomen en het schaarhout in het aanstaande voorjaar vijf of meer jaaren oud zijnde te winnen in den loop van het jaar negentien honderd een, alle rechten den huurder aankomende ingevolge bestaande huurovereenkomst, alle roerende goederen in en bij de gebouwen aanwezig, onaangezien er mochten onder zijn muur, nagel of aardvast eigendom van den huurder des noods ter aanwijzing van verkoopers te ruimen voor de aanvaarding in genot, en de huurprijzen verschijnende in dit en het volgende jaar.
Artikel twee.
De verkochte goederen kunnen door de koopers in gebruik en genot worden aanvaard als een perceel bouwland achter de schop en circa vijftien Aren bouwland in HET BIEGVELD aan de oostzijde van den weg, de tuin, het weiland en de heide te half Maart, het huis met andere getimmerten en erf te Pinksteravond en het bouwland te oogst stoppelbloot in het jaar negentien honderd en een.
De grondbelasting is voor rekening der koopers van af een Januari negentien hnderd een.
De rente verschuldigd aan den Armen van BAKEL omschreven bij koop acht, moet door den kooper eerstmaal worden betaald op den verschijndag in negentien honderd en een.
Artikel drie.
De koopers zijn niettegenstaande stoornis verplicht tot betaling van den uitgeloofden koopprijs voor of op den vijftienden April negentien honderd en een.
De te verkoopen goederen behooren in eigendom als die omschreven als koopen een tot en met zestien aan den verzoeker genoemd sub 1e die omschreven als koop zeventien aan den verzoeker genoemd sub 2e.
En de hierbij in persoon aanwezig MATHIJS CORNELISSEN als verzoeker voornoemd sub 1; handelende ten deze in eigen naam en als mondeling lasthebber van den verzoeker genoemd sub 2e.
Van al het vorenstaande aan de vergaderede personen voorlezing gegeven zijnde is vervolgens:
De eerste koop.
Ingezet door PETER NOOIJEN landbouwer te BAKEL op elf honderd dertig gulden, niet afgemijnd voorts verhoogd met dertig slagen.
De tweede koop.
Ingezet door JAN KANTERS, landbouwer te BAKEL op honderd tachtig gulden, niet afgemijnd voorts verhoogd met vier slagen.
De derde koop.
Ingezet door AUGUSTINUS van NEERVEN, landbouwer te BAKEL op zestig gulden, niet afgemijnd voorts verhoogd met twee slagen.
De vierde koop.
Ingezet door ANTONIE van LIEVENOOGEN landbouwer te BAKEL op zestig gulden, niet afgemijnd voorts verhoogd met twee slagen.
De vijfde koop.
Ingezet door ANTONIE van LIEVENOOGEN voornoemd op twintig slagen, niet afgemijnd voorts verhoogd met twee slagen.
De zesde koop.
Ingezet door ANTONIE SWINKELS, landbouwer te BAKEL op dertig gulden, niet afgemijnd voorts verhoogd met twee slagen.
De zevende koop.
Ingezet door WILLEM van TILBURG landbouwer te BAKEL op vijf en dertig gulden, niet afgemijnd voorts verhoogd met twee slagen.
De achtste koop.
Ingezet door MARTINUS MANDERS landbouwer te BAKEL op dertig gulden, niet afgemijnd voorts verhoogd met twee slagen.
De negende koop.
Ingezet door WILLEM van TILBURG voornoemd op tachtig gulden, niet afgemijnd voorts verhoogd met tien slagen.
De tiende koop.
Ingezet door THEODORUS van DOOREN landbouwer te BAKEL op honderd gulden, niet afgemijnd voorts verhoogd met vier slagen.
De elfde koop.
Ingezet door JAN van den HEUVEL landbouwer te BAKEL op vierhonderd twintig gulden, niet afgemijnd voorts verhoogd met tien slagen.
De twaalfde koop.
Ingezet op drie honderd zestig gulden, afgemijnd door JOHANNES VERBAKEL landbouwer te AARLE- RIXTEL op vier honderd gulden, voorts verhoogd met vijf en twintig slagen.
De dertiende koop.
Ingezet op twee duizend achthonderd veertig gulden, afgemijnd door GERARDUS SLITS, landbouwer te ASTEN op twee duizend negen honderd tien gulden, voorts verhoogd met vijftig slagen.
De veertiende koop.
Ingezet door THEODORUS van DOOREN voornoemd op dertig gulden, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen.
De vijftiende koop.
Ingezet door JOSEPH van DOOREN landbouwer te BAKEL op vijf en dertig gulden, niet afgemijnd voorts verhoogd met twee slagen.
De zestiende koop.
Ingezet door MARTINUS van de VEN landbouwer te BAKEL op zestig gulden, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen.
En de zeventiende koop ingezet door MARTINUS van den BERK, landbouwer te BAKEL op dertig gulden, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen.
Vervolgens compareerde JAN van den HEUVEL voornoemd verhoogen de den elfden koop nog met tien slagen.
De comparanten zijn aan den Notaris bekend.
Goedgekeurd de bijvoeging van een woord op het einde van den vijfden regel dezer bladzijde lees de eerste bladzijde dezer akte luidende "BAKEL".
Aldus gedaan en verleden en daarvan dit proces-verbaal in minute afgemaakt in tegenwoordigheid van MARINUS van THIEL herbergier te BAKEL en MARTINUS ELEMANS arbeider te GEMERT beiden aan den Notaris bekend als getuigen.
En is deze onmiddellijk na gegeven voorlezing onderteekend door de comparanten except ANTONIE van de LIEVENOOGEN, die verklaard niet te kunnen schrijven of zijnen naam teekenen als zulks niet hebbende geleerd voorts door de getuigen en den notaris.
Ter plaatse en ten dage al in het hoofd gemeld des avonds ten zeven uur.
M. CORNELISSEN P. NOOIJEN
J. KANTERS J. van NEERVEN A. SWINKELS
WILLEM van TILBURG M. MANDERS
TH. van DOOREN J. v.d. HEUVEL
J. VERBAKEL G. SLITS
J. v. DOREN M. v.d. VEN
M. v.d. BERK P.M. van TIEL
M. ELEMANS M.G. van KEMENADE
En heden den zeven en twintigsten December negentien honderd, des namiddags vijf uur te BAKEL ter herberge van JOHANNES VERMULST.
Ten verzoeke en in tegenwoordigheid van van
1e. MATHIJS CORNELISSEN, en
2e. PETER van der AA
beiden landbouwers wonende te GEMERT en BAKEL.
Is door MATHIAS GERARDUS van KEMENADE Notaris ter standplaats GEMERT provincie NOORD-BRABANT in tegenwoordigheid der nagenoemde twee getuigen.
Op de last en bedingen en voorwaarden vervat in vorenstaand proces-verbaal van provisioneele veiling van den twintigsten December negentien honderd en op de algemeene verkoops voorwaarden en bedingen vervat onder de artikelen een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven en acht van het proces-verbaal van openbare provisioneele verkooping van den vijf en twintigsten Juni dezes jaars, beide opgemaakt door den ondergeteekende Notaris, zulks echter met wijziging van artikel een in zoover dat de slagen van vijf gulden worden terug gebracht iedere slag op twee gulden vijftig cent waarvan twee gulden tot verhoging aan den koopprijs, vijftig cent voor hem die de slagen stelde; - van alle welke bedingen, lasten en voorwaarden alsnu wederom aan de vergaderde personen voorlezing is gegeven en die voor verkoopers, koopers, bieders en slagenstellers bij de onderwerpelijke verkooping verbindende zijn.
Overgegaan tot het finaal verkoopen in het openbaar der onroerende goederen bij het aangehaald proces-verbaal van provisioneele veiling van den twintigsten December dezes jaars omschreven ingezet wordende deze alsnu wederom ter verhooging aangeboden.
Het aan partijen bekende eigendomsbewijs is een koopakte, verleden voor den ondergeteekende Notaris twaalf Juli achttien honderd tachtig overgeschreven ten hypotheekkantore te EINDHOVEN vijf October daaraanvolgende in deel 344, nummer 31.
Vervolgens compareerden GERARDUS SLITS landbouwer te ASTEN, verhoogende den dertienden koop met twee honderd slagen en MARTINUS VERBRUGGEN landbouwer te BAKEL, verhoogende den veertienden koop met twee slagen.
Daarna van een tot tien geteld zijnde zonder dat nog iemand verscheen om meerder slagen te stellen, verklaarden de verzoekers en verkoopers van de geveilde goederen volgens de meeste gelding af te staan toestemmende dat de levering door overschrijving in de hypothecaire registers geschied als:
Den dertienden koop aan GERARDUS SLITS voornoemd voor de som van drie duizend vier honderd tien gulden de slagen daar onder begrepen, die aanwezig verklaarde dezen aankoop te zijner behoeve aan te neemen.
Den veertienden koop aan MARTINUS VERBRUGGEN voornoemd voor acht en dertig gulden, de slagen daar onder begrepen, die aanwezig verklaarde dezen aankoop ten zijnen behoeve aan te neemen.
En den zestienden koop aan MARTINUS van de VEN landbouwer te BAKEL voor vier en zestig gulden de slagen daar onder begrepen, die aanwezig verklaarde dezen aankoop te zijnen behoeve aan te neemen.
Partijen verklaarden dat behalve het het aangehaalde aan hen niet bekend eenig schriftelijk eigendomsbewijs, noch verdere overschrijving in de hypothecaire registers.
De comparanten zijn aan den Notaris bekend.
Aldus gedaan en verleden en daar van dit proces-verbaal in minute opgemaakt in tegenwoordigheid van MARTINUS ELEMANS arbeider te GEMERT en MARINUS KANTERS landbouwer te BAKEL beiden aan den Notaris bekend als getuigen.
En de deze onmiddellijk na gegeven voorlezing onderteekend door de comparanten except PETER van der AA, die verklaarde niet te kunnen schrijven of zijnen naam teekenen als zulks niet hebbende geleerd, voorts door de getuigen en den Notaris.
Ter plaatsen en ten dezen als in het hoofd is gemeld des avonds ten zeven uur.
M. CORNELISSEN
G. SLITS M. VERBRUGGEN
M. v.d. VEN M. KANTERS
M. ELEMANS M.G. van KEMENADE
Bakel 1901.
Rijksarchief in Noord-Brabant.
Notarissen te Gemert. Toegangsnummer 870, inv.nr. 101. akte nr. 2.
d.d. 03-01-1901.
Voor MATHIAS GERARDUS van KEMENADE Notaris ter standplaats GEMERT provincie NOORD-BRABANT in tegenwoordigheid der nagenoemde twee getuigen,
Compareerden:
Ter eene zijde WILLEM RENDERS, landbouwer wonende te HELMOND.
Ter andere zijde de Zeer Eerwaarde Heer BENEDICTUS, JOANNES van BOKHOVEN Roomsch Katholiek Priester en Pastoor van en wonende te BAKEL
Die verklaarden:
De comparant ter eene zijde verkocht te hebben aan de Roomsch Katholieke Kerk van BAKEL het vruchtgebruik der volgende onroerende goederen gelegen onder de gemeente BAKEL kadastraal bekend als huizen, schuur, erven en tuin Sectie E nummers 853, 854 en 855, groot tien Aren twee en zeventig Centiaren, hem aangekomen bij akte van verkoop verleden voor den notaris - BERNARDUS ANTONIUS JOSEPHUS SASSEN te HELMOND den vijf en twintigsten April achttien honderd een en negentig overgeschreven ten hypotheekkantore te EINDHOVEN den tiende Juli daaraanvolgende in deel 443, nummer folio 4, welke goederen blijkens even aangehaalde akte in blooten eigendom behooren aan de Roomsch Katholieke Kerk van BAKEL.
De comparant ter andere zijde als mondeling lasthebber van het Kerkbestuur van meergemelde Roomsch Katholieke Kerk van BAKEL voorschreven vruchtgebruik, ten behoeve van gezegde Kerk in koop aan te nemen.
De comparanten verklaarden verder te zijn overeengekomen:
Dat deze verkoop is geschied voor den prijs van twee honderd vijftig gulden die de comparant ter eene verklaart ontvangen te hebben uit handen van den comparant ter andere zijde, waarvan kwijting bij deze.
De comparanten zijn aan den notaris bekend.
Waarvan akte. Gedaan en verleden te GEMERT heden den derden Januari negentien honderd en een in tegenwoordigheid van PETRUS BERNARDUS van BERLO Notarisklerk en MARTINUS ELEMANS arbeider beiden wonende te GEMERT, aan den notaris bekend als getuigen.
En is deze tegenwoordige minute onmiddellijk na gegeven voorlezing onderteekend door de comparanten, de getuigen en den Notaris.
W. RENDERS B.J. van BOKHOVEN
P.L. van BERLO M. ELEMANSM.
M.G. van KEMENADE.
Notaris K.Th.v.Riet te Deurne, akte 6.
d.d. 05-01-1901.
Uiterste wilsbeschikking van ANTONETTA van den EYNDEN, wonende te MILHEEZE, ten behoeve van haar natuurlijke dochter HELENA van den EYNDEN.
(Geregistreerd te HELMOND 29-10-1932).
Notaris A.H. SASSEN te Helmond, inv.nr. 614. akte nr. 187.
d.d. 08-07-1901.
1. CATHARINA van der AA, landbouwster te BAKEL, weduwe JOHANNES van ZEELAND,
2. JOHANNA PETRONELLA van ZEELAND, landbouwster, en
3. ADRIANUS van ZEELAND, landbouwer,
4. CORNELIA van ZEELAND, landbouwster,
allen te BAKEL,
5. PETER van de MORTEL, landbouwer te AARLE-RIXTEL, gehuwd met MARIA ANNA van ZEELAND.
Zij verdelen de boedel met onder andere de onroerende goederen gelegen te BAKEL EN MILHEEZE, kadastraal bekend in Sectie N de nummers 172, 191, 195 en 171.
Notaris A.H. SASSEN te Helmond, inv.nr. 616. akte nrr. 250.
d.d. 17-10-1901.
Op het WITRIJT te MILHEEZE woonen ANDRIES van BERLO en JOACHIMUS ROYAKKERS gehuwd met WOUTRINA van BERLO.
GEGEVENS OMTRENT DE WOONPLAATS VAN DE FAMILIE DRIEK SMITS, EN VAN DE HOEVE "DEN HEITRAK" IN HET BIJZONDER.
DRIEK SMITS werd geboren te Deurne, waarschijnlijk in het "VLOEIEIND" als zoon van PIETER SMITS en ANTONIA MARIA SANDERS op 17-05-1853 en verhuisde met zijn ouders naar ASTEN en woonde daar in "de STEGEN" of "ACHTERBOS". Al vrij jong ging hij als dienstknecht werken en onder andere wonen te DEURNE en BAKEL, misschien ook wel in ASTEN of VLIERDEN. Zijn ouders vertrokken met de hele familie naar "'t ZAND" te BAKEL en later naar "DEN MOLENHOF" te DEURNE alwaar zij beiden zijn overleden. DRIEK trouwde op 23-02-1881 te BAKEL met WILHELMINA van ANSEM en ging wonen op "de SCHAUW" te BAKEL, alwaar hun eerste kind werd (dood)geboren. Daarna vertrok hij naar MILHEEZE en woonde achtereenvolgens in "den BANKERT"??, in "den BOCHT" en in het "KERKEIND". Hij pachte onder andere een boerderij van de Familie ADRIAANS, landbouwers en later molenaars te BAKEL.
Op 25-11-1900 pachte hij de hoeve "DEN HEITRAK" te NEERKANT van de grootgrondbezitter LEONARD GOOSSENS, gemeente-ontvanger der gemeente DEURNE, en bleef er 19 jaar wonen. Hij heeft daar zo als men zegt "goed geboert". Toen hij in 1901 van MILHEEZE naar NEERKANT vertrok was zijn oudste zoon nog maar 16 jaar en de andere 14, 12 en 4 jaar oud. Wat hij zoal aan vee en andere levende have en goederen mee naar "den HEIDRIK" nam is niet bekend, maar toen hij na 19 jaar weer in BAKEL kwam, was vrijwel iedereen onder den indruk van wat hij allemaal mee bracht. Dikke koeien en stamboekpaarden en een zware hoge boerekar en veel schapenmest. Mensen uit zijn vorige omgeving spraken met ontzag over dezen groten boer. Zes jaar na zijn terugkeer in BAKEL is hij overleden in de NEERSTRAAT, kort voor dat hij een nieuwgebouwde boerderij zou betrekken. Hij werd 72 jaar oud.
De boerderij op "den HEITRAK" had een oppervlakte van ruim 21 hectaren en had voor in dien tijd grote bedrijfsgebouwen, dit alles omgeven door een dubbele gracht met een ophaalbrug. Volgens overlevering zou er ook nog een jachthuis op bevonden hebben. Deze versterkingen zijn in de loop van de 17e of 18e eeuw aangebracht als beveiliging tegen rondtrekkende dievenbenden en vreemde soldaten, die deze streken en vooral afgelegen boerderijen onveilig maakten.
Na het vertrek van DRIEK SMITS naar BAKEL werd de boerderij gekocht door de Familie JANSSEN uit STEVENSWEERT. In 1922 werd deze weer overgenomen door de schoonzoon SIJBEN ook wel genoemd "NEERS HEIN" uit HELDEN.
In 1990 vertelde de zoon van NEERS HEIN, JAN SIJBEN, het volgende verhaal:
In 1922 stond er een heel groot boerenhuis, met daaraan vast een grote stal voor het vee en daar achter een schuur met de paardenstallen. Op het erf stond een grote schop of veldschuur en nog een grote schaapskooi. Al de gebouwen waren van de binnenkant helemaal opgetrokken met hout. Het waren een soort vakmansgebouwen. De hele constructie was alleen door houten spieën en andere houten hulpmiddelen met elkander verbonden. De daken waren bedekt met stro en de onderkant met Oud Hollandse dakpannen en gestopt met stropoppen. Het voorhuis of den herd was 8 x 8 meter groot en met daar achter nog een grote goot of bijkeuken. In den herd waren de nodige beddekoetsen. Van de goot kon men naar de opkamer of opkelder en naar de ondergelegen kelders. Deze kelders bevonden zich onder het gehele voorhuis + goot en bestonden uit booggewelven die met stenen waren opgetrokken. Het gedeelte onder de goot werd gebruikt om in de winter de aardappelen en het fruit te bewaren. bij het voorhuis was nog een speciale kamer alwaar men in kwam wanneer er bijzonder volk of hoog bezoek kwam. In de bovengenoemde veestal was voor in dien tijd al een ruime gierkelder aanwezig. Op de stal verbleven behalve het rundvee ook de varkens en de kippen. De schop was helemaal van hout en stro opgetrokken met aan de westkant een afdak van pannen. Hier werden de karren, de ploegen, maai en zaaimachines en andere landbouwgereedschappen ondergebracht, evenals de turf of huisbrand. De schaapskooi werd gebruikt om s'nachts de schapen in onder te brengen, zodat ze voor de nodige stalmest konden zorgen. Overdag werden ze gehoed in de omliggende peel- en heidevelden. Voor de boerderij lag het jachtslot met ophaalbrug. De boerderij zou in vroeger tijden behoort hebben tot de kasteelheren van DEURNE.
De Familie SIJBEN noemde deze boerderij "de EIKENHOF".
Zij werd in 1935 afgebroken en op de zelfde plaats werd een nieuwe boerderij gebouwd. Deze werd in 1944 door oorlogshandelingen totaal verwoest. De bovengenoemde grachten zijn in de loop der jaren dicht gestort, een klein gedeelte is er nog zichtbaar. In de grond zitten nog overblijfselen van de vroegere hoeve, doch de Heer SIJBEN wenst voorlopig nog geen archeologen op zijn grond toe te laten.
Bakel 1902.
Notaris A.H. SASSEN te Helmond, inv.nr. 616. akte nr. 77.
d.d. 29-3-1902.
1. ADOLF MEEUWIS, koopman te Helmond; eigenaar en verhuurder van:
ter eenre, en
2. MARIA van DIJK, weduwe JOHANNES ROVERS, landbouwster te DEURNE en huurster van:
ter andere zijde,
De Hoeve "DE RAKTSE HOEVE" onder VLIERDEN en BAKEL.
Notaris J.M. DIJKHOFF te Helmond. inv.nr. 676. akte nr. 92.
d.d. 12-04-1902.
1. JOHANNES JANSSEN, smid, en
2. ELISABETH JANSSEN, zonder beroep,
beiden wonende te BAKEL,ter eenre, en
3. JOHANNES VERMULST, metselaar, wonende te BAKEL, ter andere zijde.
Zij ruilen een stuk grond groot 10 aren, 10 centiaren, kad.nr. Q 217 tegen grond groot 10 aren, 10 centiaren, kad.nr. O 427.
Notaris A.H. SASSEN te Helmond, inv.nr. 620. akte nr. 104.
d.d. 23-04-1902.
De onroerende goederen bestaande uit Wei- en bouwland, tuin, heide en dennenbosch, gelegen onder de gemeente BAKEL EN MILHEEZE kadastraal bekend onder Sectie O de nummers 507, 597, 599, 329, 330 en 311, benevens nog onder de Secties P,E,A en Q, samen groot vijftien hectare, acht en vijftig aren en vijf en veertig centiaren, en: Huizen, stal, schuur en erf in de Sectie Q te zamen groot drie aren, vijf en veertig centiaren.
Deze goederen behoorden tot de kinderen van wijlen WILLEM THEODORUS van NEERVEN, overleden te BAKEL 3-4-1902 en ADRIANA JANSEN overleden te BAKEL 26-11-1899, n.l.:
1. JUSTINUS van NEERVEN,
2. JOHANNA van NEERVEN,
3. HENDRIKUS AARTS, arbeider te DEURNE, gehuwd met MARIA van NEERVEN,
4. ANTONIUS van de WEYER, bierbrouwersknecht te DEURNE, gehuwd met ANTONIA van NEERVEN,
5. HELENA van NEERVEN.
De nummers 1, 2 en 5 wonen te BAKEL.
Notaris A.H. SASSEN te Helmond, inv.nr. 621. akte nr.160.
d.d. 18-06-1902.
PETER LEONARDUS NOOYEN en HENDRIKUS JOHANNES NOOYEN veilen o.a. Heide met dennenopslag op den BENTHEM Sectie N nummer 475, groot zes en negentig aren, twintig centiaren.
Het goed word gekocht door PETER HENDRIK NOOYEN.
Notaris A.H. SASSEN te Helmond, inv.nr. 624. akte nr. 328.
d.d. 19-12-1902.
1. HELENA MANDERS, weduwe FRANCISCUS BIEMANS (ovl. 17-6-1876), landbouwster te BAKEL.
2. CORNELIS SLITS, landbouwer te BEEK EN DONK, voor zich zelf en als voogd voor zijn minderjarige kinderen CORNELIA MARIA, HELENA MARIA,
THEODORA MARIA en FRANCISCA SLITS.
3. PETRUS JOHANNES SWINKELS, landbouwer te BAKEL, gehuwd met JOHANNA FRANCINA BIEMANS.
Zij verdelen de onroerende goederen, o.a. gelegen te BAKEL kadastraal bekend in Sectie O, de nummers 214, 216, 217, 219, 231, 238, 239, 245, 249, 260, 261, 262, 279, 302, 308, 316, 317, 488, 505, 536 en 280.
Bakel 1903.
Notaris K.Th.v.Riet te Deurne, akte 2.
d.d. 05-01-1903.
Schuldbekentenis van WILLEM THIJSSEN, PETER THIJSSEN, ALBERTUS THIJSSEN, JACOBA THIJSSEN, landbouwers te MILHEEZE.
Zij verklaren hoofdelijk geleend en schuldig te zijn een som van f. 600.== aan MARTINUS WAGEMANS, zonder beroep te DEURNE.
Notaris A.H. SASSEN te Helmond, inv.nr. 629.
akte nr. 214. d.d. 24-08-1903.
akte nr. 227. d.d. 07-09-1903.
CORNELIS JOOSTEN koopt hooiland, genoemd "MÖLDERS VELDJE", gelegen te BAKEL, kadastraal Sectie O nummers 315, 314 en 311 groot 82 aren, 50 centiaren.
Voor de som van f. 628.==.
Bakel 1904.
Notaris J.M. DIJKHOFF te Helmond, inv.nr. 690.
akte nr. 141. d.d. 19-5-1904.
akte nr. 145. d.d. 26-5-1904.
CHRISTIAAN van den BOOMEN landbouwer, wonende te DEURNE koopt als lasthebber voor PETRUS van ANSEM, landbouwer wonende te DEURNE de volgende onroerende goederen te BAKEL gelegen.
Voor driehonderd acht en veertig gulden, Een huis met stal, tuin, boomgaard, bouw- en weiland te BAKEL op den HILAKKER kadastraal bekend Sectie D nummers 202, 205 en 206. Hier in is ook opgenomen een dennenbosch. Alles samen groot negen en tachtig aren en tachtig centiaren.
Deze goederen waren onverdeeld en behoorden aan:
1. HENDRIK VOGELS en echtgenoote HENDRIKA MANDERS, arbeider te DEURNE;
2. WILHELMUS REEMERS en echtgenoote MARIA MANDERS, koperslager te HELMOND; a in privé en b als voogd over PETRUS, JOHANNES en
CATHARINA MANDERS;
3. MARTINA MANDERS zonder beroep wonende te BAKEL en
4. ADRIAAN WELTEN arbeider wonende te ASTEN in hoedanigheid van toeziende voogd, over de genoemde minderjarigen.
Notaris K.Th. v. Riet te Deurne, akte 94.
d.d. 21-06-1904.
Heden den een en twintigsten Juni negentien honderd en vier, te BAKEL, ter herberg van de Weduwe REYNDERS, ten verzoeke en bijwezen van JOOST van ANSEM, landbouwer te BAKEL.
Wordt door mij KAREL THEODORUS van RIET, notaris ter standplaats DEURNE, overgegaan tot de openbare provisioneelen verkooping van de hierna te omschrijven onroerende goederen, waarvan de toeslag zal plaats hebben op den vijfden July eerstkomende, ter herberg van PETER BRANTEN te BAKEL, onder de volgende lasten en voorwaarden:
(Na dat deze voorwaarden uitgebreid omschreven zijn, volgt de omschrijving der te verkopen goederen).
Omschrijving der goederen gelegen te BAKEL als:
Eerste koop.
Huis, stal, schuur, tuin, bouw - en weiland, Sectie E nös. 839, 840 en 841, groot tachtig aren, zestig centiaren,
Tweede koop.
Weiland "de TIP" Sectie F nö 170, groot acht aren, zeventig centiaren.
Derde koop.
Weiland "het EEUWSEL" Sectie F nö 568, groot negen aren, negentig centiaren.
Vierde koop.
Weiland "de RONDE DRIES" Sectie F nö 569, groot veertien aren, negentig centiaren.
Vijfde koop.
Weiland "de HOOIDONKEN" Sectie F nö 113, groot twee en veertig aren, dertig centiaren.
Zesde koop.
Weiland "de DONKEN" Sectie F nö 122, groot acht en veertig aren.
Zevende koop.
Bouwland in "het RAVENSGAT" Sectie E nö 66, groot elf aren, twintig centiaren.
Achtste koop.
Weiland, bouwland en bosch op "het MATHIJSEIND" Sectie M nö 352, groot negen en zestig aren, vijftig centiaren.
Negende koop.
de voorschreven goederen in massa, groot twee hectaren, vijf en tachtig aren, tien centiaren.
Tiende koop.
Heide "het OUDE GOOR" Sectie A nö 1249, groot een hectare, tien aren, zestig centiaren.
De volgende personen hebben successievelijk ingezet of gemijnd:
PETER REYNDERS landbouwer, te BAKEL [eerste, vierde en negende koop].
CHRISTIAAN HUBERTUS LEENDERS, landbouwer te BAKEL [tweede koop].
WILLEM MANDERS, landbouwer te BAKEL [derde koop].
PETER van de MORTEL, landbouwer te BAKEL [vijfde koop].
HENDRIK MARTENS ANTONIEzoon, landbouwer te BAKEL [zesde koop].
JOHANNES JONKERS, landbouwer te BAKEL [zevende koop].
ANTOON KANTERS, landbouwer te BAKEL [achtste koop].
JAN NOOYEN, landbouwr te BAKEL [tiende koop].
Getuigen zijn LEONARD GOOSSENS, Gemeente ontvanger en FRANCIS FRANSEN, arbeider, beiden te DEURNE woonachtig.
Notaris K.Th.v.Riet te Deurne, akte 93.
d.d. 24-06-1904.
Verkoop van te velde staande gewassen te LIESSEL (de BERGEN) in opdracht van JOOST van ANSEM, landbouwer te BAKEL.
Rog voor twintig gulden.
Notaris K.Th. v. Riet te Deurne, akte 102.
d.d. 05-07-1904.
Heden den vijfden July negentien honderd en vier, te BAKEL, ter herberg van PETER BRANTEN.
Ingevolge de bepaling bij vorenstaande akte van voorlopige toewijzing gemaakt, ten verzoeke en in tegenwoordigheid van den verkooper daarbij vermeld.
Wordt door mij notaris voornoemd, de veiling van in aangehaalde akte omschreven vaste goederen voortgezet.
Na nogmaals van de gestelde voorwaarden, waarnaar ten deze wordt gerefereerd, voorlezing te hebben gedaan, is op heden nog gehoogd door HENDRIK MARTENS ANTONYzoon, landbouwer te BAKEL op den zesden koop met twee slagen.
PETER REYNDERS, landbouwer te BAKEL, op den zevenden koop met vijf slagen en op den achtsten koop met tien slagen.
Nadat vervolgens eene onafgebroken telling van een tot en met tien had plaats gehad heeft de verkooper verklaard aan de hoogste bieders toe te wijzen en in koop afte staan:
Den eersten koop,
voor duizend en zeventig gulden.
Den vierden koop,
voor tachtig gulden.
Den zevenden koop,
voor veertig gulden en
Den achtsten koop,
voor vier en negentig gulden allen aan PETER REYNDERS, voornoemd, die hier mede verscheen en verklaarde deze koopen ingezet of gemijnd, gehoogd, en gedaan te hebben en te accepteeren voor zich en voor en als mondeling lasthebbende van HENDRIKA MARIA REYNDERS, landbouwster te BAKEL.
Den tweeden koop,
voor vier en veertig gulden, aan CHRISTIAAN HUBERTUS LEENDERS, landbouwer te BAKEL, alhier tegenwoordig in koop aannemende.
Den derden koop,
voor dertig gulden aan WILLEM MANDERS, landbouwer te BAKEL, alhier tegenwoordig en in koop aannemende.
Den vijfden koop,
voor honderd tachtig gulden aan PETER van de MORTEL, landbouwer te BAKEL, alhier tegenwoordig en in koop aannemende.
Den zesden koop,
voor twee honderd vier en twintig gulden aan HENDRIK MARTENS ANTONYzoon, voornoemd, die hier mede verscheen en verklaarde dezen koop ingezet, gehoogd en gedaan te hebben en te accepteeren voor en als mondeling lasthebbende van ANTONY MARTENS, landbouwer te BAKEL.
Den tienden koop,
voor vier en dertig gulden aan JAN NOOYEN, landbouwer te BAKEL, alhier tegenwoordig en in koop aannemende.
Partijen verklaren dat van voorschreven onroerende goederen geene titels van aankomst of eigendom bestaan of bij haar bekend zijn, noch eeninge overschrijving ten kantore der hypotheken.
De verschenen personen en getuigen zijn aan mij notaris bekend.
Waarvan akte.
Aldus definitief verkocht ter plaatse en ten dage vermeld, in tegenwoordigheid van LEONARD GOOSSENS gemeente ontvanger en FRANCIS FRANSEN, arbeider, beiden wonende te DEURNE als getuigen.
Onmiddelijk na voorlezing is deze door de verschenen personen, de getuigen en mij Notaris onderteekend.
J.v. ANSEM
P. REYNDERS
C.H. LEENDERS
W. MANDERS
P. v.d. MORTEL
H. MARTENS
J. NOOYEN
L. GOOSSENS
F. FRANSEN
van RIET not.
Bakel 1905.
B.H.I.C. Notarissen te GEMERT.
Toegangsnummer 870. Inventarisnummer 105. akten nö’s 7 en 15.
d.d. 12 en 26-01-1905.
Verkoopsvoorwaarden en bedingen op en overeenkomstig welke wordt overgegaan tot het provisioneel veilen en finaal verkoopen in het openbaar der volgende onroerende goederen gelegen onder de gemeente BAKEL en MILHEEZE, kadastraal bekend als:
Eerste koop;
Een bouwmanserf bestaande in huis, schuur, erf, bouw en weilanden en hakhout Sectie K nummers 111, 121, 131, 137, 138, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 188, 189, 199, 200, ter grootte van acht hectaren zeven en tachtig aren zestig centiaren.
Tweede koop.
Bouw en weiland en dennenbosch Sectie K nummers 215, 197 groot een hectare zeven en veertig aren tachtig centiaren.
Derde koop.
De eerste en tweede koop in massa samen ter grootte van tien hectaren vijf en dertig aren veertig centiaren.
Vierde koop.
Dennenbosch Sectie L nummer 223 groot vijftig aren.
Vijfde koop.
Omtrent de helft van Sectie A nummer 672 geheel groot zeven en negentig aren twintig centiaren, afgepaald langs het perceel van WILLEM DANIËLS.
Onder de gemeente GEMERT.
Zesde koop.
Huis, erf, tuin, bouw, weilanden en de ondergrond van dennenbosch Sectie G nummers 534, 535, 536, groot vijf en dertig aren dertig centiaren geheel en gedeelte daaraanvast van nummers 533 en 532 afgepaald, met last van weg tot den zevenden koop.
Zevende koop.
Dennenbosch zijnde gedeelte van Sectie G nummers 533 en 523 afgepaald langs nummer 577 met recht van weg over den zesden koop.
Achtste koop.
Dennenbosch gedeelte van Secte G nummer 577, voor den loop afgepaald langs nummers 526 en 533.
Negende koop.
Dennenbosch gedeelte van Sectie G nummer 577, afgepaald aan zijde van nummers 578 en 580.
Tiende koop.
De koopen zes, zeven, acht en negen in massa of de kadastrale perceelen Sectie G nummers 534, 535, 536, 533, 532 eb 577 groot drie hectaren een are tachtig centiaren.
< De elfde koop wordt niet vermeld >.
Twaalfde koop.
Dennenbosch en schaarhout gedeelte van Sectie G nummers 363 en 562 afgepaald langs den weg naar BAKEL.
Dertiende koop.
Dennenbosch en schaarhout gedeelte van Sectie G nummmer 363 eb 562 afgepaald langs den weg naar MILSCHOT.
Veertiende koop.
Dennenbosch en schaarhout gedeelte van Sectie G nummer 363 afgepaald aan de zijde van nummers 362 en 584 zelfde Sectie.
Indien de koopen twaalf, dertien en veertien afzonderlijk worden verkocht dan strekken de thans in het Bosch bestaande twee hoofdlanen tot weg van alle drie de gedeelten, als wordende die erfdienstbaarheid van weg bij deze gevestigd.
Vijftiende koop.
De koopen twaalf, dertien en veertien vereenigd of de kadastrale nummers Sectie G nummers363 eb 562 ter grootte van twee hectaren acht en zeventig aren tien centiaren.
Zestiende koop.
Dennenbosch Sectie C nummer 497 groot acht en negentig aren.
Zeventiende koop.
Dennenbosch Sectie C nummer 635 groot vijf en zestig aren.
A. Algemeene verkoopvoorwaarden en bedingen.
Artikel een.
De verkooping geschiedt in twee zittingen bij provisioneele veiling en finale toewijzing en alleen bij opbod. Geen bod zal minder mogen bedragen dan vijf gulden, zullende het mindere bod als niet geschied worden aangemerkt. Bij den finalen toeslag wordt geteld van een tot tien, dat zoo dikwijls wordt herhaald tot dat dit tellen geschiedt zonder dat daaronder geboden wordt, alsdan is de verkooping geheel afgeloopen en behouden de verzoekers het recht van beraad gedurende een uur aan zich om de goederen voor het gedane bod in koop toe te wijzen of om deze in te houden.
Artikel twee.
De goederen worden verkocht voetstoots in den staat waarin zij zich bij de toewijzing bevinden, met hetgeen volgens de wet daartoe behoort, behoudens de bij de bijzondere verkoopsvoorwaarden gemaakte reserveren van goederen of rechten. De goederen gaan voorts aan de koopers over met alle rechten en onder uitsluiting van iedere vordering tot verjaaring, met alle lasten, cijnsen en erfdienstbaarheden, zoo heerschende als lijdende daaraanverbonden, terwijl over of ondermaat hoe aanmerkelijk ook geheel is ten bate en schade van de koopers, zonder aanleiding te geven tot aanvulling of vermindering van den koopprijs of tot vernietiging van den koop; de verkoopers zijn tot geenerlei vrijwaring dan die van uitwinning gehouden en de koopers doen door het onderteekenen van het procesverbaal van finalen toeslag afstand van de rechten hun bij artikel 1538 van het Burgerlijk Wetboek en volgende artikelen toegekend.
Artikel drie.
De verkochte goederen en speciaal de gebouwen terstond na toewijzing ook wegens brandgevaar ten schade en voor rekening en gevaar van de koopers, die de levering in eigendom eerst kunnen vorderen na de betaling der kooppenningen en die de goederen in gebruik en genot kunnen aanvaarden zooals bij de bijzondere verkoopsbedingen nader is omschreven.
Tot bepaling van het tijdstip van ingebruikneming geldt overigens de tegenwoordige bestemming der goederen, niet de kadastrale indeeling, noch de gedane omschrijving.
Ten einde eventueele voortduring van huur van verhuurde perceelen te voorkomen, zijn de koopers dier perceelen verplicht, die, zoonodig zelf, te hunnen koste te doen opzeggen. De verkoopers verbinden zich voorts allen tot de wettelijke levering door middel van de overschrijving van een afschrift of uittreksel der akte van overdracht in de eigendoms regesters terwijl de koopers zich zelf en te hunnen kosten in de macht en het bezit van het gekochte moeten stellen.
Artikel vier.
De betaling der kooppenningen moeten geschieden op het tijdstip in de bijzondere verkoopsvoorwaarden nader aangegeven aan handen van verkoopers ten Kantore van den Notaris.
De koopers moeten bovendien binnen acht dagen na de finale toewijzing, aan handen van verkoopers ten kantore van den Notaris voldoen, boven den uitteloven koopprijs, de kosten op de verkooping vallende berekend tegen negen ten honderd van dien koopprijs en de eventueël instaande bezwaren of pachten.
Alle betalingen moeten geschieden zonder korting, verrekening of vergelijking. Door enkel verloop van den gestelden betalinstermijn gaan van af dien dag renten in ten lasten van den nalatige, berekend tegen vijf procent in het jaar.
De koopers zullen opzichtens de betaling in gebreke zijn door enkel tijdsverloop.
Tot waarborg der voorschreven betalingen bedingen verkoopers en behouden zich voor en verleenen de koopers het recht van hypotheek op de verkochte onroerende goederen, met de onherroepelijke machtiging voor verkoopers om bij gebreke van betaling op bepaalden tijd, de goederen wederom in het openbaar te kunnen doen verkoopen, ten einde uit de opbrengst te verhalen het verschuldigde met de interessen en kosten.
De inschrijvings en doorhalingskosten zijn ten laste van den betrokken kooper. De koopers ontvangen bij de betaling der kooppenningen een afschrift of uittreksel der akte van toewijzing als eigendoms bewijs. Het bezit daarvan bewijst betaling van den koopprijs. De koopers zien door het onderteekenen der akte van toewijzing af van het recht om daarvan een afschrift of uittreksel te vorderen, voor dat alle betalingen te hunnen laste geheel zullen zijn gekweten.
Artikel vijf.
Iedere bieder of kooper is desgevorderd gehouden een of meer borgen te stellen ten genoege van verkoopers, welke borgen met de koopers hoofdelijk zullen zijn verbonden zoo tot alle voorschreven betalingen als tot nakoming der gestelde bedingen.
De registratie rechten op de borgtocht vallende zijn boven de overige kosten ten laste van den betrokken kooper.
Artikel zes.
Iedere bieder blijft aansprakelijk voor zijn gedaan bod en is indien hooger bod door de verkoopers niet wordt aangenomen, door enkele daad van bieden verplicht, bij eventueële toewijzing het gekochte in koop aan te nemen.
Hij die voor een ander handelt zal steeds op eerste vordering moeten verklaeren voor wien hij optreedt, indien hij hier aan niet voldoet wordt hij geacht voor zich gekocht te hebben, terwijl hij steeds met den lastgever zal verbonden als hoofdelijk mede schuldenaar op den voet van artikel 1331 van het Burgerlijk wetboek.
Artikel zeven.
Bij niet nakoming der verkoopsbedingen door de koopers hebbben verkoopers het recht onmiddellijk tot herveiling en toewijzing van het gekochte goed ten laste van den nalatigen kooper over te gaan. Uitdrukkelijk wordt bedongen dat ingeval van dat recht wordt gebruik gemaakt de ontbinding der koopovereenkomst van rechts wegen zal daar zijn met uitsluiting van elke rechterlijke tusschenkomst.
Ten gevolge der herveiling zal krachtens deze akte het minder geldende met de interessen op den nalatige worden verhaald, het meer geldende zal voor verkoopers eingenaren zijn.
Artikel Acht.
Het domicilie voor de nakoming en de uitvoering des verkoopsbedingen wordt door de koopers en borgen gekozen ten kantore van den Notaris bewaarder dezer minute.
B. Bijzondere verkoopvoorwaarden en bedingen.
Artikel Een.
De verkoopers reserveeren, het recht van krabben en aarde uiladen tot vijftien Maart negentien honderd en zes, om drie en dertig aren weiland in den eersten koop af te vlaggen, dat vervolgens als weiland wordt aanvaard, alle boomen en knootboomen ook de dennenboomen en het strooisel staande op den zesden koop, wordende overigens geen denneboomen voorbehouden, het schaarhout in het voorjaar van negentien honderd en zes, vijf of meer jaeren oud zijnde een en ander te ruimen in Negentien honderd en zes; de huurprijzen verschijnende in Negentien honderd en vijf, die verschijnende in het jaar Negentien honderd en zes genieten de koopers mits die voor hunnen rekening van de huurders invorderende, voorts alle eigendommen der huurders onaangezien er mochten onder zijn muur nagel of aardvast, zoo noodig ter aanwijzing van verkoopers, te ruimen voor de aanvaarding in genot.
De huurprijzen van de verhuurde goederen onder BAKEL worden tusschen de koopers verdeeld ponds ponds gewijze naargelang de door hun uitgeloofde huurprijzen.
Artikel twee.
De verkochte goederen kunnen door de koopers in gebruik en genot worden aanvaard als:
De dennenbosschen bij de betaling der kooppenningen, de tuinen, het weiland en de heide half Maart, de gebouwen en erven Pinksteravond en de bouwlanden oogst stoppelbloot alles in het jaar Negentien honderd en zes en den ondergrond van dennenbosch behorende tot koop zes, na ruiming van het daarop staande hout, mits de huur tijdig door de koopers en te hunnen kosten opgezegd wordende.
De grondbelasting is voor rekening der koopers van af een Januari Negentien honderd en zes.
Artikel drie.
De koopers zijn niettegenstaande alle stoornis verplicht tot betaling van den uigeloofden koopprijs voor of op den Eersten Mei dezes jaars.
Den twaalfden Januari Negentien honderd en vijf des namiddags vier uur te GEMERT, ter herberge van ANTONIE SLITS.
Ten verzoeke van:
1 FREDERIK JOHANNES VERHOEVEN, landbouwer te GEMERT,
2 CHRISTIANUS van THIEL, landbouwer te AARLE RIXTEL, als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met MARIA VERHOEVEN.
3 THEODORUS SPRONK, landbouwer te VOSSELAAR bij WEEZE als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met JOHANNA VERHOEVEN.
4 WILLEM BAUMANN, landbouwer te DONSBRUGGE bij CLEVE als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met WILHELMINA VERHOEVEN.
5 JOHANNES van HOUT, landbouwer te BAKEL, als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met GEERTRUDA VERHOEVEN.
6 JACOBUS AARTS, herbergier te VUGT als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met FREDERIKA VERHOEVEN, en
7 WILLEM VERHOEVEN Geestelijk broeder te BORGHOUT (BELGIE).
Is door MATHIAS GERARDUS van KEMENADE Notaris ter standplaats GEMERT Provincie NOORD BRABANT, in tegenwoordigheid der nageneomde twee getuigen
Op vorenstaande veilconditiën overgegaan tot het provisioneel veilen of verkoopen in het openbaar der bovenomscheven onroerende goederen.
De finale toewijzing of verkooping zal plaats hebben te GEMERT ter herberge van FFRANCISCUS van ZUTPHEN op den zes en twintigsten Januari deses jaars, des namiddags vier uure te beginnen ien en buiten tegenwoordigheid der provisioneele koopers volgens plaatselijk gebruijk.
En hierbij in in persoon aanwezig:
1 JOHANNES GOOSSENS, landbouwer te GEMERT mede eigenaar van den zeventienden koop en
2 FREDERIK JOHANNES VERHOEVEN als verzoeker voornoemd sub. 1, handelende ten deze in eigen naam en als mondeling lasthebber der overige genoemde verzoekers.
Van al het vorenstaande aan de vergaderde personen voorlezing gegeven zijnde is vervolgens
De eerste koop ingezet door WILLEM MELIS landbouwer te GEMERT op drie duizend honderd twintig gulden.
De tweede koop ingezet door den medeverzoeker FREDERIK JOHANNES VERHOEVEN genoemd sub. 1. op drie honderd gulen.
De derde koop ingezet door FREDERIK JOHANNES VERHOEVEN voornoemd op drie duizend zes honderd en zeventig gulden
De vierde koop ingezet door CHRISTIANUS van THIEL als verzoeker bovengenoemd op twee honderd twintig gulden.
De vijfde koop ingezet door JOHANNES VERHOEVEN, landbouwer te BEEK en DONK op dertig gulden.
De zesde koop ingezet door JOHANNES KLAUS landbouwer te GEMERT op twee honderd gulden.
De zevende koop ingezet door CHRISTIANUS van THIEL voornoemd op honderd gulden.
De achtste koop ingezet door ADRIANUS van THIEL, landbouwer te GEMERT op honderd en tien gulden.
De negende koop ingezet door WILLEM JAN SCHEEPERS, landbouwer te GEMERT op tachtig gulden.
De tiende koop ingezet door THEODORUS GEENE zonder beroep te BEEK en DONK op vijf honderd gulden.
De twaalfde koop ingezet door WILLEM MELIS voornoemd op honderd tien gulden.
De dertiende koop ingezet door JOHANNES SLITS PETERzoon, landbouwer te GEMERT op honderd gulden.
De veertiende koop ingezet door WILLEM JAN SCHEEPERS voornoemd op twee hondefd gulden.
De vijftiende koop ingezet door HENRICUS JOHANNES van ABEELEN bakker, te GEMERT op vier honderd en vijftig gulden.
De zestiende koop ingezet door GERARDUS PEETERS, koopman te AARLE RIXTEL op honderd gulden.
De zeventiende koop ingezet door GERARDUS PEETERS voornoemd op twintig gulden.
De comparanten zijn aan den Notaris bekend.
Goedgekeurd de doorhaling van een woord in den vijf en twitigsten regel der vierde bladzijde dezer akte met de in plaatsstelling van een woord luidende “Mei”.
Aldus gedaan en verleden en daarvan dit procesverbaal in minute opgemaakt in tegenwoordigheid van PETRUS LEONARDUS van BERLO Notarisklerk en PETRUS SMITS, arbeider, beiden wonende te GEMERT aan den Notaris bekend, als getuigen.
En is deze onmiddellijk na gegeven voorlezing onderteekend door de comparanten als getuigen en den Notaris.
Ter plaatse en ten dage als in het hoofd is gemeld des avonds ten zes ure.
F. VERHOEVEN.
J. GOOSSENS.
W. MELIS.
CHR. v. THIEL.
J. VERHOEVEN.
ADR. v. THIEL.
G. PEETERS.
J. KLAUS.
W. SCHEEPERS.
J. SLITS.
TH. GEENE.
P.L. van BERLO.
H.J. van ABEELE
P. SMITS.
M.G. van KEMENADE.
Bijlage.
Wij ondergeteekenden;
THEODORUS SPRONK, Landbouwer te VOSSELAAR bij WEEZE als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met JOHANNA VERHOEVEN.
WILLEM BAUMANN, Landbower te DONSBRUGGE bij KLEEF als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met WILHELMINA VERHOEVEN.
JOHANNES van HOUT, Landbouwer te BAKEL als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met GEERTRUDA VERHOEVEN.
JACOBUS AARTS, herbergier te VUGT als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met FREDERIKA VERHOEVEN, en
WILLEM VERHOEVEN, Geestelijk broeder te BORGERHOUT
Machtigen bij deze FREDERIK JOHANNES VERHOEVEN, Landbouwer te GEMERT speciaal om ons te vertegenwoordigen en al onze belangen waar te nemen bij de verdeeling der nalatenschappen onzer ouders HENDRIKUS VERHOEVEN en GERARDA SCHWEREN beiden te GEMERT overleden, de daartoe behoorende onroerende goederen te verkoopen, het zij in het openbaar, het zij uit de hand, onder de voorwaarden voor de prijzen die hij gemachtigde raadzaam zal oordeelen, die goederen te leveren en de koopprijzen te ontvangen, mede te werken tot scheiding en verdeeling, kavelingen te maken, die toe te scheiden bij minnelijke schikking of door het lot, het ons ten deel vallende aan te nemen en daarentegen afstand te doen van het aandeel aan anderen toegescheiden, de benoodigde akten te teekenen en ter deze zake datgene meer te doen en te verrichten wat alsnog zoude kunnen worden geeischt als belovende goedkeuring en bekrachtiging.
GEMERT 10 Januari 1900 en vijf
JACOBUS AARTS
JAN van HOUT
THEODOR SPRONK
WILHELM BAUMANN
WILLEM VERHOEVEN
En heden zes en twintigsten Januari negentien honderd en vijf des namiddags vier uur te GEMERT ter herberge van FRANCISCUS van ZUTPHEN
Ten verzoeke en in tegenwoordigheid van
1 FREDERIK JOHANNES VERHOEVEN, landbouwer te GEMERT, handelende in eigen naam en als lasthebber van
a. THEODORUS SPRONK, landbouwer te VOSSELAAR bij WEEZE, al in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met JOHANNA VERHOEVEN.
b. WILLEM BAUMANN, landbouwer te DONSBRUGE bij CLEVE, als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met WILHELMINA
VERHOEVEN.
c. JOHANNES van HOUT, landbouwer te BAKEL als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met GEERTRUDA VERHOEVEN.
d. JACOBUS AARTS, herbergier te VUGT als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met FREDERIKA VERHOEVEN.
e. WILLEM VERHOEVEN, Geestelijk broeder te BORGERHOUT (BELGIË), blijkens onderhandsche volmacht van den tienden Januari dezes jaars
welke volmacht na door den lasthebber in tegenwoordigheid van den Notaris ende getuigen voor echt erkend te zijn, ten blijke waarvan de
daarop geschreven erkenning is onderteekend door den comparant lasthebber, de getuigen en den Notaris, aan deze minute is vastgehecht.
2 CHRISTIANUS
Notaris K.Th.v.Riet te Deurne, akte 41.
d.d. 10-03-1905.
Verkoop van roerende goederen door FREDERIK JOHANNES HEZLER als gemachtigde voor Notaris KAREL THEODORUS van RIET, te BAKEL in "Den BENTHEM", ten verzoeke van JOOST van ANSEM, landbbouwer te BAKEL.
Opbrengst f. 42.05.
Burgelijke Stand Deurne. Huwelijksakte 40.
d.d. 27-05-1905.
GERARDUS MARTENS, weduwnaar eerst PETRONELLA van WETTEN en later van ANNA MARIA PEETERS, oud 39 jaar, * DEURNE en LIESSEL, veenarbeider te DEURNE en LIESSEL, zoon van MARTINUS MARTENS, landbouwer te DEURNE en LIESSEL, en MARIA FRANSSEN, overleden,
X
LUIDDINA SMITS, 36 jaar, * BAKEL en MILHEEZE, dienstmeid te DEURNE, dochter van MARTINUS SMITS en PETRONELLA WELLENS, beiden overleden.
Notaris J.M. DIJKHOFF te Helmond, inv.nr. 700. akte nr. 334.
d.d. 26-10-1905.
Scheiding en overdracht door:
1. MARTINUS van de MORTEL, weduwnaar van EVERDINA VERHOEVEN, landbouwer te BAKEL.
2. PETER van de MORTEL, landbouwer wonende te BAKEL.
3. ANTONIE van de MORTEL, landbouwer wonende te MIERLO, en
4. PETER van LIEROP gehuwd met JOHANNA van de MORTEL, landbouwer wonende te BAKEL.
Aan PETER van LIEROP wordt o.a. toebedeeld de onroerende goederen gelegen te BAKEL, kadastraal in Sectie N de nummers 151, 381, 421, 423, 426, 428, 431, 433, 436, 110, 113, 533, 540, en 560.
Notaris A.H. SASSEN te Helmond, inv.nr. 646. akte nr. 340.
d.d. 28-10-1905.
1. JOHANNES PLUYM, landbouwer te BAKEL, gehuwd met MARIA VERBAKEL,
2. PETRUS VERBAKEL, arbeider te BAKEL en
3. JOHANNA de WIT, landbouwster te BAKEL, weduwe WILHELMUS VERBAKEL, en
4. JOHANNES VERBAKEL, landbouwer te BAKEL.
Samen verdelen zij hun goederen die voortgekomen zijn uit de algehele gemeenschap van goederen welke bestaan heeft tussen JOHANNA de WIT en WILHELMUS VERBAKEL (ovl. te BAKEL).
Deze laatste liet bij versterf na 2 kinderen uit het huwelijk met JOHANNA de WIT, n.l. PETRUS en JOHANNES VERBAKEL en uit zijn eerder huwelijk met ANNA MARIA van MOORSEL, MARIA VERBAKEL.
De onroerende goederen bestaan uit,
Een huis met schuur, stal, erf, bouw- en weiland, heide en dennenbosch in de gemeente BAKEL EN MILHEEZE in Sectie A de nummers 357, 695, 1214, 1652, in Sectie L de nummers 55 en 122, in Sectie N nummers 23, 24, 29, 33, 69, 70, 84, 294, 454, 489, 503, 580 en 601, en in Sectie O de nummers 213 en 215; samen groot 10 Ha. 68 A. 1 Ca.; Bouwland te BAKEL Sectie N nummer 508, groot 18 A. 60 Ca. Hooiland onder Helmond 63 A. 90 Ca.
Bakel 1906.
NOTARIEEL ARCHIEF VAN DEURNE
KAREL THEODORUS van RIET te DEURNE, Notaris; 1906 - 1907. akte nr. 49.
d.d. 19-03-1906.
WILHELMINA van BERLO, weduwe MATHIJS van de WEYER wonende in DE BOCHT te MILHEEZE verkoopt roerende goederen.
Opbrengst f. 114.55.
d.d. 20-03-1906 akte nr. 50.
d.d. 03-04-1906 akte nr. 56.
1. HENDRIK van HEUGTEN, landbouwer te MIERLO.
2. WILLEM van HEUGTEN, landbouwer te HELMOND.
3. ELISABETH van HEUGTEN, landbouwster te HELMOND.
4. MARTINUS BIEMANS, landbouwer te VLIERDEN.
5. HENDRIKUS BROUWERS, landbouwer te DEURNE, als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met PETRONELLA MEULENDIJKS.
6. JAN van DEURZEN Junior, landbouwer te DEURNE, als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met MARIA BENNENBROEK.
7. PETER NOOYEN, landbouwer.
8. PETER SLEEGERS, landbouwer, als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met WILHELMINA NOOYEN.
9. MARIA NOOYEN, landbouwster, en
10. JOHANNES NOOYEN, arbeider.
De vier laatste wonende te BAKEL EN MILHEEZE.
Zij verkopen hun onroerende goederen gelegen te VLIERDEN, en te BAKEL in Sectie H.
d.d. 04-04-1906. akte nr. 57.
HENDRIKUS MARTENS, spoorwachter te BAKEL verklaart gelden schuldig te zijn aan JOHANNES van BREE, landbouwer te VLIERDEN.
d.d. 18-04-1906. akte nr. 68.
ANTONIE SMITS, landbouwer, wonende te BAKEL op OVERSHOT herroept bij deze alle eerdere gemaakte testamenten en wijst zijn neef JOHANNES van de VRANDE, landbouwer wonende te DEURNE aan tot zijn enige en algehele erfgenaam.
d.d. 24-04-1906. akte nr. 73.
Verkoping van roerende goederen te BAKEL op het OVERSCHOT ten verzoeke van JOHANNES RELOU, landbouwer te BAKEL en toebehorende aan JUDOCA RELOU, landbouwster te BAKEL.
Opbrengst f. 447.85.
d.d. 07-05-1906. akte nr. 82.
d.d. 21-05-1906. akte nr. 89.
In de herberg van HENDRIK van de MEULENHOF te BAKEL worden onroerende goederen verkocht door JOHANNES RELOU, landbouwer te BAKEL en zijn minderjarige dochter JUDOCA RELOU, in tegenwoordigheid van WILLEM VLEMMINGS, smid te DEURNE.
De goederen zijn gelegen te BAKEL in Sectie E,D,F,A, en in de gemeente DEURNE in Sectie A en C.
De eersten koop,
wordt toegewezen aan MARTINUS AKKERS, arbeider te BAKEL en JOHANNA AKKERS, dienstmeid te GEMERT.
Tweede koop en de vierde koop,
aan JAN KANTERS landbouwer te BAKEL.
Den derde en zevende koop,
aan CORNELIS RAAYMAKERS, landbouwer te BAKEL.
De vijfde koop,
aan LOURENS van MOORSEL, LEONARDUS van MOORSEL, JOHANNES WILHELMUS van MOORSEL en MARIA van MOORSEL, alle landbouwers te BAKEL.
De zesde koop,
aan JOOST SWINKELS, landbouwer te BAKEL de eene helft voor zich zelf en de andere helft voor CORNELIS RAAYMAKERS landbouwer te BAKEL.
De tiende koop,
aan JOSEPHUS van DOOREN, landbouwer te BAKEL.
De twaalfde koop,
aan FRANCIS FRANSEN, arbeider te DEURNE namens PETRUS JOHANNES MANDERS en LAMBERTUS van HEUGTEN beiden opzichters te GRIENDTSVEEN, Gemeente HORST.
De dertiende koop,
aan JOHANNES van den BROEK, landbouwer te BAKEL voor zich zelf en voor GIJSBERTUS van den BROEK, GEERTRUIDA van den BROEK, allen landbouwers te BAKEL.
De veertiende koop,
aan LEONARDUS REYNDERS, landbouwer te BAKEL namens PETER MEULENDIJKS landbouwer te GEMERT.
De vijftiende koop,
aan JOHANNES SWINKELS landbouwer te BAKEL namens EVERT SWINKELS, landbouwer te BAKEL.
De zestiende koop,
aan PETER van MIERLO landbouwer te BAKEL.
De zeventiende koop aan JOOST SWINKELS, landbouwer te BAKEL.
NOTARIEEL ARCHIEF VAN DEURNE
KAREL THEODORUS van RIET te DEURNE, Notaris; 1906 - 1907.
d.d. 16-05-1906, akte nr. 84.
In de herberg van MARINUS van THIEL te BAKEL wordt door het Burgelijk of Algemeen Armbestuur van BAKEL en MILHEEZE bestaande uit:
1. MARTINUS MANDERS Lid en Voorzitter,
2. LOURENS van MOORSEL Lid, en
3. CORNELIS de WIT Lid, allen bouwlieden te BAKEL EN MILHEEZE en
4. HENDRICUS JOANNES NOOYEN, zonder beroep, secretaris te BAKEL;
In het openbaar verhuurd de volgende aan hen toebehorende onroerende goederen gelegen te BAKEL op het NUYENEIND bestaande uit:
Een bouwhoeve met aanhorige gronden en huis, schuur, stal en erf, tuin, weide, weiland, bouwland, hakhout en heide alsmede het onverdeelde aandeel in hooiland onder AARLE-RIXTEL en BAKEL, een en ander ter grootte van circa negentien hectaren vijf en dertig aren en vijf en vijftig centiaren te BAKEL in Sectie I, L en N.
Ingezet en toegewezen aan PETER van MELIS, landbouwer te GEMERT voor f. 200.==.
Als borgen traden op
1. CORNELIS van MELIS, landbouwer te GEMERT en
2. JOSEPHUS van NEERVEN, landbouwer te BAKEL.
P.S.
De nummers van Sectie N zijn 104, 111, 112, 149, 150, 152, 210, 334, 383, 523, 524, 525, 526, 531, 534, 535, 536, en 586.
Akte nr. 96.
d.d. 29-05-1906.
Testament opgemaakt door JOHANNES PETERS, landbouwer, wonende te MILHEEZE, gemeente BAKEL EN MILHEEZE.
Als enige erfgenaam werd aangewezen zijn broer JAN PETERS, landbouwer te MILHEEZE in den BANKERT.
Akte nr. 126.
d.d. 13-07-1906.
JOHANNA van de KRUYS, weduwe NICOLAAS POELS, landbouwster, wonende te DEURNE, verkoopt aan JACOBUS VERBAARSCHOT, landbouwer te BAKEL onroerende goederen, bestaande uit:
te DEURNE:
Huis, stal, erf, tuin, bouwland, weiland, heide en dennenbosch in Sectie A no. 387, 391, 392, 395 en in Sectie C no. 44, 45, 46, 56, 57, 1739, 1694 en 1695. Samen groot vier hectaren, veertien aren, en negentig centiaren en
onder BAKEL,
bouwland en weiland, Sectie F no 238, 428, 438, 448, 450, 682, 714 en 720, te samen groot drie hectaren, zes en zestig aren, en zestig centiaren.
Onder AARLE-RIXTEL
een rijdende een achtste gedeelte onverdeeld in hooiland Sectie B no. 347 en 348, geheel groot vier hectaren, zes en vijftig aren, en vijftig centiaren.
Akte no. 143.
d.d. 17-08-1906.
GERARD SLEEGERS, veldwachter te BAKEL verklaart schuldig te zijn aan JOHANNES de GROOT, dienstknecht te NUENEN een som van Honderd en vijftig gulden.
Deze hypotheek word onderzet met zijn huis, tuin en bouwland gelegen te BAKEL in Sectie O no. 558 en 559, groot negen en twintig aren veertig centiaren.
Akte no. 161.
d.d. 12-09-1906.
WILLEM VLEMMINGS, smid wonende te DEURNE heeft verkocht aan MARTINUS BANKERS, landbouwer te DEURNE, de schuldvordering met het recht van hypotheek groot zeven honderd gulden, rentende vier ten honderd jaarlijks ten laste van ARNOLDUS WILBERS landbouwer te MILHEEZE, gemeente BAKEL EN MILHEEZE blijkens akte verleden voor mij notaris op den Zestiende Augustus achttien honderd een en negentig.
ARNOLDUS WILBERS voornoemd, overleden den een en dertigsten Augustus achttien honderd vier en negentig was getrouwd met JOHANNA van GERWEN landbouwster te MILHEEZE, uit welk huwelijk werden geboren vier kinderen met namen:
1. WILHELMINA,
2. WILHELMUS,
3. HELENA en
4. ADRIANUS WILBERS.
Welke kinderen hij bij zijn overlijden naliet. en JOHANNA van GERWEN voornoemd hertrouwde met PETER BANKERS landbouwer te MILHEEZE enz. enz.
Akte no. 170.
d.d. 05-10-1906.
WILLEM RAAYMAKERS landbouwer wonende te BAKEL EN MILHEEZE verklaart geleend en zodoende schuldig te zijn aan ARNOLDUS van HELMOND zonder beroep wonende te LIESSEL, gemeente DEURNE EN LIESSEL een som van negen honderd gulden.
WILLEM RAAYMAKERS stelt als onderpand of hypotheek zijn onroerende goederen gelegen te BAKEL EN MILHEEZE als in: Sectie A, D, E, F, G, zijnde huis, stal, tuin, schuren, bouwland, weiland, dennenbosch en heide samen groot drie en twintig hectaren, twee en veertig aren, en zestig centiaren.
En in Sectie A, D, F, G, I, L, M, N, zijnde huizen, schuren erven, tuinen, bouwland, weiland, schaarhout, hakhout, dennenbosch en heide, samen groot drie en dertig hectaren, acht en zeventig aren, vier centiaren.
N.B.
De nummers in Sectie N zijn: 89, 166, 177, 192 en 429.
Akte no. 189.
d.d. 17-11-1906.
Op 20-11-1906 worden roerende goederen verkocht in de STRAAT te BAKEL op last en ten behoeve van:
1. PETER van den HEUVEL landbouwer te BAKEL EN MILHEEZE
2. JOHANNA JASPERS,
3a. MARIA, b. JOSEPH en c. MARTINUS van de LAAR,
4. FRANCINA JASPERS,
5. WILLEM MANDERS,
6, HELENA JASPERS,
7a. JAN van den HEUVEL, b. PETER SWINKELS, c. CORNELIS RAAYMAKERS,
d. JACOBUS SWINKELS,
8a. FRANCISCUS en b. JOHANNES BERKERS allen landbouwers te BAKEL EN MILHEEZE en
9. PETER BERKERS, zonder beroep te ASTEN.
Akte no. 190.
d.d. 20-11-1906.
1. MARTINUS MANDERS, Lid en Voorzitter,
2. LOURENS van MOORSEL, Lid,
3. CORNELIS de WIT, Lid,
4. HENDRICUS NOOYEN, zonder beroep, secretaris.
Allen wonende te BAKEL EN MILHEEZE en te zamen uitmakende het Burgelijk of Algemeen Armbestuur van BAKEL EN MILHEEZE.
Zij verhuren aan JOSEPHUS JOOSTEN, arbeider te BAKEL een woonhuisje met bouw- en weiland, gelegen te BAKEL in het DORP Kadastraal bekend in Sectie Q no. 150, 152, 160 en 161 en hakhout Sectie Q, samen groot vijf en dertig aren vier centiaren.
Akte no. 191.
d.d. 20-11-1906.
In de herberg van LAMBERT GOOSSENS te BAKEL worden ten verzoeke van:
1. JOHANNA JASPERS, zonder beroep,
2. HELENA JASPERS, winkelierster,
3. FRANCINA JASPERS, weduwe JOHANNES CLAASSEN, landbouwster,
4. WILLEM MANDERS, landbouwer, als in algehele gemeenschap van goederen gehuwd met JACOBA JASPERS,
5a. MARIA van de LAAR,
b. JOSEPH van de LAAR en
c. MARTINUS van de LAAR, allen landbouwers,
6a. JAN van den HEUVEL,
b. PETER van den HEUVEL,
c. PETER SWINKELS, als in algehele gemeenschap van goederen gehuwd met WILHELMINA van den HEUVEL,
d. CORNELIS RAAYMAKERS, als in algehele gemeenschap van goederen gehuwd met MARIA van den HEUVEL, en
e. JACOBUS SWINKELS als in algehele gemeenschap van goederen gehuwd met FRANCINA van den HEUVEL, allen landbouwers.
7a. FRANCISCUS BERKERS en
b. JOHANNES BERKERS, landbouwers, allen wonende te BAKEL EN MILHEEZE.
8. PETER BERKERS, zonder beroep, te ASTEN.
onroerende goederen geveild, verkocht en toegewezen die gelegen zijn te BAKEL EN MILHEEZE, kadastraal bekend in Sectie A en P bestaande uit;
Bouw- en weiland, heide, gerooid dennenbosch en moergrond, groot te samen twee hectaren, vier en zestig aren en tachtig centiaren, verdeeld in 4 kopen.
Zij werden toegewezen aan:
Koop 1.
JAN van den HEUVEL, ten behoeve van MARTINUS HABRAKEN, koopman te BAKEL.
Koop 2.
aan PETRUS van de MORTEL, landbouwer te BAKEL.
Koop 3.
aan ANTOON THEUNISSEN, landbouwer te BAKEL.
Koop 4.
aan JACOBUS SWINKELS, landbouwer te BAKEL.
Bakel 1907.
Notaris KAREL THEODORUS van RIET te DEURNE. Akte no. 11
d.d. 21-01-1907.
Het Burgelijk of Algemeen Armbestuur van BAKEL verhuurt aan THEODORUS WELTEN landbouwer te BAKEL;
Een huis, tuin, bouw- en weiland, gelegen te BAKEL in Sectie A groot te zamen een hectare, twee en negentig aren, vijftig centiaren.
Akte no. 26.
d.d. 20-02-1907.
JOHANNES van HEUGTEN, landbouwer, wonende te DEURNE, heeft verkocht, aan JOOST SWINKELS, landbouwer wonende te MILHEEZE, gemeente BAKEL EN MILHEEZE, een dennenbosch en heide, gelegen te BAKEL EN MILHEEZE, in Sectie A, samen groot een hectare, acht en dertig aren.
Akte no. 51.
d.d. 11-04-1907.
Op verzoek van ELISABETH HENDRIKS, landbouwster te MILHEEZE, werden de onroerende goederen verkocht en toegewezen t.w.:
Koop 1.
Huis, tuin, bouw- en weiland in Sectie B, groot zes en tachtig aren, veertien centiaren, aan CORNELIS KEUNEN, landbouwer te MILHEEZE.
Koop 2.
Klein dennenbosch en heide in Sectie B, groot zeven en dertig aren, zestig centiaren, aan JAN BUKKEMS, landbouwer te MILHEEZE.
Koop 3.
Weiland in Sectie B, groot vier en dertig aren, zeventig centiaren, aan JUSTINUS van RIJT landbouwer te MILHEEZE.
Koop 4.
Is vervallen. (waren de bovengenoemde kopen te samen).
Koop 5.
Dennenbosch in Sectie A, groot een en negentig aren, dertig centiaren, aan HUBERTUS GROENEWEG, houthandelaar te HELMOND?
Koop 6.
Heide en moergrond in Sectie A, groot vijf en twintig aren en dertig centiaren, aan ANTOON van DINTER, landbouwer te MILHEEZE.
De verkoopster heeft de helft van de verkochte goederen verkregen uit de nalatenschap van JOHANNES HENDRIKS, overleden te BAKEL EN MILHEEZE op 13 Maart 1907.
Akten no’s 69 + 77.
d.d. 04-06-1907.
In de herberg van JOSEPH MUFFELS te BAKEL, werd op verzoek van de nagenoemde personen, onroerende goederen die gelegen zijn te BAKEL, geveild en toegewezen.
De verkopers waren:
1. CORNELIS MARTENS, dienstknecht te BAKEL;
2. HENDRIKUS MARTENS, landbouwer te BAKEL;
3. JOHANNES MARTENS, landbouwer te BAKEL;
4. HENDRIKUS VERBAARSCHOT, landbouwer te DEURNE, als in Algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met JOSINA MARTENS;
5. MARTINUS van ANSEM, landbouwer te DEURNE, als eigenaar der koopsom vermeld sub. 14, 15 en 16.
Koop 1 gekocht door:
CORNELIS JOOSTEN landbouwer te BAKEL, voor f. 860.==.
Huis, schop, tuin, bouw- en weiland gelegen in Sectie O nr. 263, 264, 272, 274, 259, 258, 177, 276, 275, en 244 samen groot 1 HA. 11 A. en 62 CA.
Koop 2 gekocht door:
PETER SWINKELS HENDRIKzoon, landbouwer te BAKEL, voor f. 330.==
Weiland gelegen in Sectie O nr. 307 groot 63 aren.
Koop 3 gekocht door:
JUSTINUS en JOHANNA van NEERVEN landbouwers te BAKEL voor f. 340.==.
Wei- en bouwland gelegen in Sectie O nr. 356 groot 51 A. 50 CA.
Koop 5 gekocht door:
JOHANNES MARTENS voor CHISTIAAN de KLEYN beide landbouwers te BAKEL voor f. 210.==.
Weiland en bouwland gelegen in Sectie A nr. 1493 en 1494 groot 54 A. en 19 CA.
Koop 6 gekocht door:
HUBERTUS VERBAARSCHOT, landbouwer te BAKEL EN MILHEEZE voor f. 94.==.
€Bouwland en heide gelegen in Sectie A nr. 1698 en 1699 samen groot 69 A. 50 CA.
Koop 7 gekocht door:
CORNELIS JOOSTEN landbouwer te BAKEL voor
1. GERARD JOOSTEN
2. JOANNES JOOSTEN landbouwers te BAKEL
3. ADAM SWINKELS landbouwer te HELMOND en
4. JOHANNES JOOSTEN, kapelaan te OISTERWIJK voor f. 214.==.
Bouwland gelegen in Sectie O nr. 246 en 518 samen groot 84 A. en 90 CA.
Koop 8 gekocht door:
GERARD JOOSTEN CORNELISzoon landbouwer te BAKEL voor
1. JUSTINUS,
2. CHRISTIANUS,
3. PETER en
4 PETRONELLA van ANSEM, landbouwers te BAKEL voor f. 54.==.
Bouwland gelegen in Sectie O nr. 232 groot 16 aren.
Koop 10 gekocht door CASPAR de GREEF, koopman te VECHEL, voor f. 34.==.
Heide gelegen in Sectie A nr. 885, groot 1 HA. 22 A. en 30 CA.
Koop 14 gekocht door
FRANS CORNELISSEN voor JOHANNIS CORNELISSEN landbouwers te BAKEL voor f. 74.==.
Moergrond gedeelte Oost volgens afpaling van Sectie A nr. 781 groot circa 44 A. en 50 CA.
Koop 15 gekocht door
JOHANNES MARTENS MARTINUSzoon landbouwer te MILHEEZE voor f. 90.==.
Moergrond gedeelte West volgens afpaling van Sectie A nr. 781, ter grootte van circa 44 A. 50 CA.
Koop 16 gekocht door
PETER SWINKELS HENDRIKzoon landbouwer te BAKEL voor f. 54.==.
Heide gelegen te BAKEL in Sectie A nr. 1259 groot 1 HA. 28 A. en 40 CA.
N.B.
Op de kopen 4, 9, 11, 12, 13 werd wel ingezet, maar werden niet toegewezen.
Akte nr. 78
d.d. 05-06-1907.
1. PETER RELOU gehuwd met HELENA MARIA NOOYEN.
2. GODEFRIEDUS VERRIJDT.
3. HELENA MARIA VERRIJDT.
4. JOHANNES CORNELISSEN gehuwd met JOHANNA VERRIJDT.
5a. PETER VERRIJDT weduwnaar van MARIA VERHOEVEN en als vader en voogd van zijn minderjarige zoon MARTINUS.
b. HERMANUS BIEMANS mede als voogd voor bovengenoemde minderjarige MARTINUS.
Allen landbouwers en wonende te MILHEEZE gemeente BAKEL EN MILHEEZE.
Op 30 Januari 1900 is te BAKEL EN MILHEEZE overleden THEODORUS NOOYEN. Zijn enige erfgename was zijn dochter HELENA MARIA NOOYEN die gehuwd was met PETER RELOU.
Op 5 December 1906 is te BAKEL EN MILHEEZE overleden MARIA VERHOEVEN, echtgenote van PETER VERRIJDT. Hun enige erfgenaam was MARTINUS hun zoon.
Bij akte van koop en verkoop voor Notaris KAREL THEODORUS van RIET te DEURNE van 3 December 1895 en overgeschreven op het hypotheekkantoor te EINDHOVEN den 13 December 1895 werd door wijlen THEODORUS NOOYEN, de comparanten GODEFRIEDUS VERRIJDT, HELENA MARIA VERRIJDT, JOHANNES CORNELISSEN gehuwd met JOHANNA VERRIJDT en PETER VERRIJDT in deel 484 nr. 26 verkregende navolgende onroerende goederen onder BAKEL gelegen in Sectie A, B, C en P;
Een huis, schuur, erf, tuin, bouw- en weiland en heide, groot samen 17 HA. 20 A. en 68 CA.
Onder DEURNE gelegen in Sectie C heide, groot 1 HA. 24 A..
Onder HELMOND gelegen de helft onverdeeld in hooiland in Sectie C groot 1 HA. 28 A. en 80 CA..
Deze goederen werden geschat op f. 4400.==.
De schatters waren 1. CORNELIS de WIT, 2. PETER van den HEUVEL en 3. ANTOON SLEEGERS, alle landbouwers wonende te BAKEL EN MILHEEZE.
Akte nr. 79.
d.d. 05-06-1907.
1. HENDRIKUS CLAASSEN, landbouwer te MILHEEZE, voor zich, en als voogd voor zijn twee minderjarige kinderen, genaamd: JOHANNES en
PETRUS, geboren uit zijn huwelijk met MARIA VERSTAPPEN, en over zijn minderjarig kind JOSEPHUS MARINUS CLAASSEN, geboren uit zijn huwelijk met JOHANNA MARIA van NEERVEN.
2. PETER CLAASSEN, landbouwer te MILHEEZE, voor zich, en als toeziende voogd over JOHANNES en PETRUS CLAASSEN, voornoemd.
3. FRANCISCUS CLAASSEN, landbouwer te MILHEEZE voor zich, en als toeziende voogd voor JOSEPHUS MARINUS CLAASSEN voornoemd.
4. ANTOON CLAASSEN, herbergier te MILHEEZE voor zich, en als schriftelijk gevolmachtigde van
1. JOSINA JASPERS, weduwe van JOHANNES CLAASSEN en
2. HELENA MARIA CLAASSEN beiden landbouwsters te MILHEEZE.
Bovengenoemde personen geven te kennen:
Dat JOSINA JASPERS, voornoemd, gehuwd was met JOHANNES CLAASSEN, overleden te BAKEL EN MILHEEZE in het jaar 1871 en deze had bij versterf zijne erfgenamen, zijne kinderen bovengenoemd, en een kind genaamd MARIA CLAASSEN, overleden te BAKEL EN MILHEEZE den 14e Januari 1903.
MARIA CLAASSEN - VERSRTAPPEN overleed te BAKEL EN MILHEEZE op 21-11-1902;
JOHANNA MARIA CLAASSEN - van NEERVEN overleed te BAKEL EN MILHEEZE 17-09-1906.
De comparanten gaan over tot verdeling van hun erfgoederen die gelegen zijn te BAKEL EN MILHEEZE in Sectie P, C, D en A, zijnde een huis, erf, tuin, bouw- en weiland, dennenbosch en heide, samen groot 17 HA. 93 A. 6 CA. en een rijdend gedeelte in wei en hooiland Sectie I, groot 2 HA. 50 A. 70 CA.
Akte nr. 80.
d.d. 05-06-1907.
1. HENDRIKUS MANDERS.
2a. CORNELIS MANDERS voor zich, en ook als vader en voogd over zijn minderjarige kinderen:
1. JOHANNA,
2. ARNOLDUS,
3. ELISABETH,
4. PETRUS,
5. JOHANNES,
6. MARTINUS,
2 b. ANTOON van HEUGTEN, als toeziende voogd voor de in 2a. genoemde minderjarige kinderen.
3 a. WILLEM MANDERS, voor zich, en ook als vader en voogd voor zijn minderjarige kinderen:
1. JOHANNA,
2. JOHANNES en
3. PETRUS HENDRIKUS.
Allen landbouwers te DEURNE.
3 b. HENDRIKUS van den HEUVEL, landbouwer te BAKEL EN MILHEEZE als toeziende voogd over de in 3a. genoemde minderjarigen.
Bovengenoemde personen geven te kennen:
Dat wijlen PETER MANDERS en wijlen JOHANNA HEEZEMANS zijn gehuwd geweest in algehele gemeenschap van goederen, uit welk huwelijk zijn geboren de personen sub. 1, 2a en 3a.
Dat CORNELIS MANDERS gehuwd is geweest in gemeenschap van goederen met wijlen PETRONELLA WELTEN. Uit dit huwelijk zijn 6 kinderen geboren, n.l. de minderjarigen genoemd in 2a.
Dat WILLEM MANDERS gehuwd is geweest in gemeenschap van goederen met wijlen MARIA JOSEPHA van den HEUVEL en uit welk huwelijk 3 kinderen genoemd in 3a zijn geboren en wijlen PETER en MARIA.
Dat JOHANNA HEEZEMANS als intestato is overleden te DEURNE de 14e Juli 1865, tot eenige erfgename bij versterf nalatende hare 3 kinderen voornoemd ieder voor een derde deel.
Dat PETRONELLA WELTEN als intestato is overleden te DEURNE de 26e Augustus 1897 en tot eenige erfgenamen bij versterf heeft nagelaten haar 6 kinderen voornoemd, ieder voor een zesde deel.
Dat MARIA JOSEPHA van den HEUVEL als intestato is overleden te DEURNE den 11e Mei 1902 en tot eenige erfgenamen bij versterf heeft nagelaten haar 5 kinderen voornoemd ieder voor een vijfde.
Dat PETER MANDERS als intestato is overleden te DEURNE de 7e September 1904 en tot eenige erfgenamen heeft achtergelaten zijn vader een vierde en zijn vier broeders en zusters ieder voor drie zestiende.
Dat MARIA MANDERS als intestato is overleden te DEURNE de 6e Januari 1905 tot eenige erfgenamen bij versterf heeft achterlatende haar vader, twee broeders en eene zuster ieder voor een vierde.
Dat PETER MANDERS als intestato is overleden te DEURNE den 30e September 1906, tot eenige erfgenamen nalatende zijne 3 kinderen ieder voor een derde.
Dat noch door CORNELIS MANDERS noch door WILLEM MANDERS eene boedelbeschrijving is opgemaakt zoodat deze gemeenschappen continueeren ten voordeele der minderjarige doch nimmer te hunne nadeele.
Hierna wordt overgegaan tot deling van de onroerende goederen bestaande uit:
Huis, tuin, bouwland, weiland en heide en dennenbosch gelegen te DEURNE in Sectie C, D en H.
De goederen werden geschat door ANTONIUS FRANCISCUS van den HEUVEL, JAN SAMUEL de MARTINES en JOHANNES KEUNEN allen landbouwers te DEURNE.
Akte no. 81.
d.d. 05-06-1907.
PETER RELOU, landbouwer te BAKEL en MILHEEZE neemt een lening van 1700 gulden als hypotheek op een huis, schuur, erf, tuin, bouwland, weiland en heide gelegen te BAKEL en MILHEEZE in Sectie A, B, C en P. groot samen zeventien hectaren, twintig aren en achtenzestig centiaren.
Notaris van Kemenade te Gemert. Jaar 1907, akte 134.
d.d. 19-06-1907.
Voor MATHIAS GERARDUS van KEMENADE, Notaris ter standplaats GEMERT Provincie NOORD-BRABANT in tegenwoordigheid der na te noemen getuigen,
Compareerden:
Ter een zijde
ANTONIUS van de POEL bakker;
PETER ANTONIUS van de POEL bakker;
PETRONELLA LUDOVICA van de POEL winkelierster;
THEODORUS NICOLAAS van de POEL bakker en
ANTONIA van de POEL winkelierster, allen wonende te BAKEL.
Ter andere zijde
JOHANNES FRANCISCUS van de POEL organist en
MARTINUS ANTONIUS van de POEL Hoofd der school beiden wonende te BAKEL.
Die verklaarden te hebben aangegaan de volgende overeenkomst van koop en verkoop:
De comparanten ter eene zijde verklaarden verkocht te hebben aan de comparanten ter andere zijde, die te hunnen gezamenlijke behoeve in koop verklaarden aan te nemen:
Hunnen aandeelen zijnde vijf/zes en negentigste gedeelten in vollen eigendom der volgende onroerenden goederen, gelegen onder de gemeente BAKEL en MILHEEZE, kadastraal bekend als huizen, schuur, erven, moestuin, bouwland, dennenbosch en heide Sectie O nummers 462, 809, 810, 811, 812. Sectie Q nummers 125, 158, en 213 geheel groot een hectare vijf en zeventig aren drie en zestig centiaren.
De comparanten verklaarden verder te zijn overeengekomen:
Dat het aandeel in voorschreven onroerende goederen is verkocht en gekocht voetstoots met al de aan die goederen verbonden rechten, lasten, pachten en zoo heerschende als lijdende erfdienstbaarheden, onder uitsluiting van alle vrijwaring en onder beding dat over of ondermaat hoe aanmerkelijk ook geheel en ten bate en schade van de koopers zoude aanleiding te kunnen geven tot aanvulling of vermindering van den koopprijs, noch tot vernietiging dezer overeenkomst.
Dat het gekochte door de koopers terstond in gebruik en genot kan worden aanvaard onder verplichting tot betaling der grondbelasting van af heden.
En dat de koopprijs bedraagt de som van honderd tachtig gulden, die de comparanten ter eene zijde verklaarden ontvangen te hebben uit handen van de comparanten ter andere zijde, waarvoor kwijting bij deze.
Ten slotte verklaarden de comparanten dat hun van de bij deze verkochte aandeelen in vooronschreven onroerende goederen niet is bekend eenig schriftelijk eigendomsbewijs, noch overschrijving in de hypothecaire registers
De comparanten zijn aan den notaris bekend.
Goedgekeurd de doorhaling van een woord in den vijf en veertigsten regel der eerste bladzijde dezer akte, met de in plaatsstelling van een woord luidende: “eene”.
Waarvan akte. Gedaan en verleden te BAKEL en MILHEEZE heden den negentienden Juni negentien honderd en zeven in tegenwoordigheid van MARIANUS van THIEL timmerman en PETER HENDRIKUS ROOIJAKKERS smid, beiden wonende te BAKEL en MILHEEZE voor den Notaris bekend als getuigen.
En is deze tegenwoordige minuute onmiddellijk na gegeven voorlezing onderteekend door de comparanten, de getuigen en den Notaris.
A.P. van de POEL. P.A. v.d. POEL.
TH,N. van de POEL. L.P. van de POEL.
A. v.d. POEL. J.F. van de POEL.
M.A. v.d. POEL. P.M. van TIEL.
P,H, ROOIJAKKERS. M.G. van KEMENADE, Notaris,
Notarissen te Gemert. No. 190.
d.d. 30-08-1907.
In het jaar negentien honderd en zeven den dertigsten Augustus, des namiddags drie uur te BAKEL, ten sterfhuize van den Heer JOHANNES WILHELMUS de VETH.
Ten verzoeke en in tegenwoordigheid van den EdelAchtbaren Heer PETRUS LEONARDUS NOOIJEN, burgemeester van en wonende te BAKEL en MILHEEZE, in zijne hoedanigheid van eenigen erfgenaam van wijlen den Heer JOHANNES WILHELMUS de VETH in leven grondeigenaar te BAKEL en MILHEEZE, krachtens diens testament van den vier en twintigsten December negentien honderd en twee verleden voor den ondergetekenden Notaris.
Is door MATHIAS GERARDUS van KEMENADE Notaris ter standplaats GEMERT provincie NOORD-BRABANT in tegenwoordigheid der na te noemen twee getuigen.
Overgegaan tot de beschrijving der roerende, lichamelijke goederen zich bevindende ten sterfhuize van genoemde Heer JOHANNES WILHELMUS de VETH overleden te BAKEL den zeventienden Augustus negentien honderd en zeven en in de aan meergezegd sterfhuis annex gebouwde huizing genoemd “De ZWAAN”.
De opgave van hetgeen zal worden beschreven zal gedaan worden door MARIA MAAS dienstmeid te BAKEL en MILHEEZE, als in het bezit de goederen zijnde, die beloofde getrouw daar in te zullen te werk gaan, zonder iets te verbergen of achter te houden.
De waardeering der roerende lichamelijke goederen zal geschieden door PETRUS LEONARDUS van BERLO, Notaris-klerk te GEMERT die hierbij tegenwoordig als deskundige verklaarde die waardeering te zullen doen volgens eigen beste kennis en wetenschap.
De comparanten zijn aan den Notaris bekend.
En als nu tot de beschrijving overgaande verklaarde de comparante MARIA MAAS dat tijdens het overlijden van den Heer JOHANNES WILHELMUS de VETH aanwezig was en op het oogenblik nog is:
In den Winkel,
Winkelbank met opstand gerekent op tien guldens f. 10.
Schalen en gewichten op vijf gulden 5.
Winkelvoorraad op tien gulden 10.
Glas en aardewerk op een gulden 1.
Koper en tin op zeven gulden vijftig cent 7.50
Twee balansen op drie gulden 3.
Boeken en schilderijen op een gulden 1.
Een klok op tien gulden 10.
Glazen kast met inhoud op vijftien gulden 15.
Acht stoelen op vijf gulden 5.
Twee tafels op vier gulden 4.
Vier platen op een gulden 1.
Tien borden op twee guldens vijftig cent 2.50
Veeren bed met toebehooren op vijf en twintig gulden 25.
Een spiegel op vijftig cent .50
Drie lampen op twee guldens vijftig cent 2.50
In de Kamer:
Een kabinet op vijf en twintig gulden 25.
Linnen en pellen op vijftien gulden 15.
Een boekkast op tien gulden 10.
Koffiestel op vijf gulden 5.
Glas, lepels en vorken op negen gulden vijftig cent 9.50
Oude borden op drie gulden 3.
Een vijzel op twee gulden 2.
Een ladetafel op vijf gulden 5.
Een lamp en vaasjes op een gulden vijftig cent 1.50
Een spiegel op twee gulden vijftig cent 2.50
Schilderijen op twee gulden 2.
Aardewerk op vijf gulden 5.
Een wandtafel op een gulden 1.
Bed met toebehooren op vijf en veertig gulden 45.
Een klok op zeven gulden vijftig cent 7.50
Negen stoelen op negen gulden 9.
Tafel met kleed op twee gulden vijftig cent 2.50
Kleederen op vijftien gulden 15.
Op de meidenkamer:
Een eikenkast op twee gulden 2.
Bed met toebehooren op vijf en twintig gulden 25.
Erwten op vier gulden 4.
In den kelder:
Twee tonnen en twee kuipen op vijf gulden 5.
Een pot vet op drie gulden 3.
Flesschen op een gulden 1.
Voorraad wijn op dertig gulden 30.
In de keuken:
Een kast op tien gulden 10.
Aardewerk op vijf gulden 5.
Vijf koffiepotten op vier gulden 4.
Kasten op een gulden 1.
Klotbak op een gulden 1.
Een spiegel op vijftig cent .50
Sieroop op een gulden vijftig cent 1.50
Een tafel op een gulden 1.
Kachel op zeven gulden vijftig cent 7.50
Waterketel op twee gulden 2.
Zes stoelen op vier gulden 4.
Groote stoel op twee gulden vijftig cent 2.50
Schilderijen op vijftig cent .50
Koffieboonen op achttien gulden 18.
Beeldje en schilderijen op vijftig cent .50
Een pot op een gulden 1.
Kandij op drie gulden 3.
In de bijkeuken:
Spek op vijf en dertig gulden 35.
Vet op zeven gulden 7.
Waterketel op een gulden vijftig cent 1.50
Lantaarn op een gulden 1.
Boterstand op vier gulden 4.
Pannen en ketels op zes gulden 6.
Tin en aardewerk op twee gulden vijftig cent 2.50
Twee emmers op een gulden 1.
Pot op een gulden 1.
Een blik op een gulden 1.
Op den stal:
Een paard op twee honderd gulden 200.
Vijf koeien op zeven honderd gulden 700.
Twee kalveren op zeventig gulden 70.
Rogge op drie honderd vijftig gulden 350.
Paardentuig op tien gulden 10.
Hoog en laagkar op vijftig gulden 50.
Hooi op negentig gulden 90.
Turf op vijf en veertig gulden 45.
Turfen op twintig gulden 20.
Roggestroo op vijftien gulden 15.
Haveren stroo op twintig gulden vijftig cent 20.50
Beemdhooi op dertig gulden 30.
Gedorschte haver op twintig gulden 20.
Gedorschte rogge op zes gulden 6.
Boekweit op vijf en zeventig gulden 75.
Spurriezaad op drie gulden 3.
Groenzaad op zestig cent .60
Varkens op vijf en tachtig gulden 85.
Brandhout op vier gulden 4.
In de bakkerij.
Een trog op een gulden vijftig cent 1.50
Werkbanken op op een gulden 1.
Een tafel op vijftig cent .50
Een vat op een gulden 1.
Gereedschap op twee gulden vijftig cent 2.50
Meel op vijf gulden 5.
In de bergplaats:
Gereedschappen en gezaagd hout op vijf en twintig gulden 15.
Op het erf:
Takkenbossen en brandhout op vijf en twintig gulden 25.
Gezaagd hout op tien gulden 10.
Kippen op tien gulden 10.
Eiken hout op drie gulden 3.
Pannen, steenen en plavuizen op vijf gulden 5.
Op de”beugelbaan”:
Gezaagd hout op tien gulden 10.
Kruiwagen op twee gulden 2.
In de huizing, genaamd “de ZWAAN”:
Een kachel op tien gulden 10.
Flesschen op zestig cent .60
Schaafbank en korf op twee gulden vijftig cent 2.50
Gelinden op vijftig cent .50
Voedermachine op een gulden 1.
Tafel op vijf en twintig cent .25
Koperen waschketel op vier gulden 4.
Op den Zolder:
Bed met toebehooren op tien gulden 10.
Winkelwaren op zeven en veertig gulden dertig cent 47.30
Raapkoek op twee gulden 2.
Kist met bed op tien gulden 10.
Rommel op vijf gulden 5.
Dorskleed op zeven gulden 7.
Kast op vijf gulden 5.
Gemak op twee gulden vijftig cent 2.50
Koper en tin op achttien gulden 18.
Kist met linnen op vijf en twintig gulden 25.
Laarzen op twee gulden 2.
Rommel op 2 gulden vijftig cent 2.50
Paardetuig op een gulden vijftig cent 1.50
Koperen ketel op vijf gulden 5.
In de logeerkamer:
Bed met toebehooren op vijf en twintig gulden 25.
Beeldje en schilderijen op twee gulden 2.
Spiegel op een gulden 1.
Tafel op een gulden 1.
Vijf stoelen op vier gulden 4.
Kist op een gulden vijftig cent 1.50
Kastje op tien gulden 10.
Bureau op vijf gulden 5.
Kast op tien gulden 10.
Linne en pellen op tien gulden 10.
Kachel op zeven gulden vijftig cent 7.50
Brandkast op vijftig gulden 50.
Kleeden op twee gulden vijftig cent 2.50
Papier op twee gulden 2.
Zes gespen op zes gulden 6.
Oude sieraden op twee gulden 2.
Twee horloges op vier gulden 4.
Een medaille op een gulden 1.
Acht oude zilveren munten voor <= niet ingevuld>
Twee oorhangers op elf gulden 11.
Zilveren haakjes op vijftig cent .50
Gouden lijfsieraden op acht en veertig gulden 48.
Horlogeketting op vijftig cent .50
Totaal twee duizend zeven honderd dertien gulden vijftig cent 2713.50
Vervolgens verklaarde de verzoeker PETRUS LEONARDUS
NOOIEN dat door hem in den boedel is gevonden:
Aan bankpapoer:
Acht biljetten van drie honderd gulden is
Vier en twintig honderd gulden 2400.
Elf van twee honderd gulden is twee en twintig honderd gulden 2200.
Drie en twintig van honderd gulden is drie en twintig honderd gulden 2300.
Zeven van zestig gulden is vier honderd en twintig gulden 420.
Zeven van veertig gulden is twee honderd en tachtig gulden 280.
Acht van vijf en twintig gulden is twee honderd gulden 200.
Twee van tien gulden is twintig gulden 20.
Honderd tachtig gouden tien gulden stukken is achttien honderd gulden 1800.
Aan zilvergeld en pasmunt een bedrag van dertien honderd negen en veertig gulden negen en veertig en een halve cent 1349.49
en alsnog aan bankpapiet twintig gulden 20.
Totaal tien duizend negen hondert negen en tachtig gulden negen en veertig en een halve cent f. 10989.49
Aan oude munten; naar de meening des verzoekers bestaande in:
Zeven stuk heele en vijf stukken halve goudern rijders; twaalf gouden ducaten, vier heele en een halve oude gouden Willemstukken; een gouden Napoleon (twintig francen); een zilveren gedenkpenning; een vijf franc-stuk; drie een franc-stukken; een halve franc-stuk; en een zilveren gedenkpenning.
En voorts de hierna te omschrijven afschriften van titels ten schuldvorderingen ten behoeven van den overledene JOHANNES WILHELMUS de VETH als:
Een groot vijf honderd gulden ten laste van MARTINUS van de MORTEL te BAKEL.
Een groot negentien honderd gulden ten laste van ANTONIE VERHOEVEN te BAKEL en MILHEEZE.
Een groot achthonderd gulden ten behoeve van JAN van de VEN te BAKEL.
Een groot twee duizend twee honderd gulden ten laste van ARNOLDUS van HOMBERGH en anderen te DEURNE.
Een groot drie duizend vijf honderd gulden ten laste van PETER JOHANNES MAAS te MIERLO.
Een groot twee duizend twee honderd gulden ten laste van THEODORUS WILHELMUS van OSCH te LIESHOUT.
Een groot zeventien honderd gulden ten laste van JACOBUS van KESSEL te BAKEL.
Eene groot twee duizend gulden ten lasten van JOHANNES JACOBUS van DEURZEN te BEEK en DONK.
Vervolgens niets meer gevonden zijnde of bedacht kunnende worden om onder deze beschrijving te begrijpen heeft de comparante MARIA MAAS verklaard, dat zij niets verduisterd heeft, niet gezien heeft, noch weet dat er iets verduisterd is, behoorende tot den in deze behandelden boedel, welke verklaring door haar onder Eede afgelegd in handen van den ondergetekenden Notaris is bevestigd.
Met vooromschreven werkzaamheden is men onafgebroken bezig geweest tot den namiddag een uur toe den datum als in het hoofd is gemeld, alles in tegenwoordigheid van GERARDUS SLEEGERS gemeenteveldwachter en JOSEPHUS JOOSTEN arbeider beiden - wonende te BAKEL en MILHEEZE en den Notaris bekend – als getuigen.
En is deze boedelbeschrijving vervolgens gesloten en deze tegenwoordige minute onmiddellijk na gegeven voorlezing ondertekend door de comparanten, de getuigen en den Notaris.
M. MAAS
P.L. NOOIJEN
P.L. van BERLO
G. SLEEGERS
J. JOOSTEN
M.G. van KEMENADE, Notaris.
Bakel 1908.
NOTARIS E.J.J.M. DE LEEUW te DEURNE.
Akte nö 7.
d.d. 17-02-1908
PETER KUUNDERS, landbouwer te DEURNE leent 390 gulden van: LAURENTIUS, LEONARDUS, JOHANNES, WILHELMUS en MARIA van MOORSEL, landbouwers, wonende te BAKEL.
Akte nö 29.
d.d. 13-03-1908
JOHANNES JOOSTEN, landbouwer te MILHEEZE gemeente BAKEL en MILHEEZE laat testament opmaken. Hij overleed 03-12-1911 te MILHEEZE.
Akte nö 39.
d.d. 02-04-1908
WILLEM MARTENS, landbouwer, wonende te MILHEEZE, gemeente BAKEL en MILHEEZE laat testament opmaken.
Testament wordt herroepen op 24-02 1911.
Akte nö 44.
d.d. 21-04-1908
ADRIANUS van de LAAR, landbouwer wonende te MILHEEZE, gemeente BAKEL en MILHEEZE heeft 360 gulden ter leen ontvangen van JOHANNES PETER van de KERKHOFF Hoofd van de School te HELENAVEEN.
Hypotheek voor: Huis, stal, erf, tuin, bouw- en weiland, dennenbosch en heide onder BAKEL Sectie C, B en A, groot te samen ruim zestien hectaren.
Akte nö 57.
d.d. 06-05-1908
PETRUS WILLEMS, landbouwer wonende te MILHEEZE gemeente BAKEL en MILHEEZE, heeft 500 gulden geleend van JOHANNES van GOG koopman te DEURNE als hypotheek op:
Huis, schuur, erf, tuin, bouw- en weiland gelegen te MILHEEZE in Sectie P groot te samen vier hectaren, zeven aren en tweeentwintig centiaren.
Akte nö 84.
d.d. 02-06-1908
WILLEM van der HEYDEN te DEURNE;
FRANCISCUS van der HEYDEN te DEURNE;
CORNELIS van der HEYDEN te ASTEN;
CORNELIS van den BOOM te DEURNE-LIESSEL gehuwd met JOHANNA van der HEYDEN;
MARTINUS VERHOEVEN te GEMERT gehuwd met REGINA van der HEYDEN;
Zij verkopen aan PETRUS van DINTHER, landbouwer wonende te BAKEL een perceel heide te BAKEL genaamd "NIEUWE PEEL" in Sectie A groot eenenzeventig aren, zeventig centiaren.
Notaris de Leeuw te Deurne. Akten 87 en 100.
d.d. 05-06-1908 / 19-06-1908.
In de herberg van van THIEL te BAKEL heeft de inzet en bij MARTINUS JANSSEN te BAKEL de toewijzing plaats gehad.
HENDRIK van den HEUVEL voor zich zelf en tevens als lasthebber van MARTINUS van den HEUVEL beiden landbouwers te BAKEL verkopen hun onroerende goederen gelegen in de gemeente BAKEL en MILHEEZE.
De toewijzing had als volgt plaats:
Koop 1 en koop 18 worden opgehouden. Deze bestaan uit:
Eerste koop Huis, schuur, stal en erf en daartegen overliggend bouwland met schop; Sectie E groot vierenvijftig aren veertig centiaren, Wei en bouwland "De Houtvelden" Sectie E negenennegentig aren twintig centiaren.
Koop 2 Bouwland achter het huis Sectie E negenendertig aren vijftig centiaren.
Koop 3 Bouwland aan "Den Akkerweg" Sectie E tien aren twintig centiaren; beide toegewezen aan JAN KANTERS, landbouwer te BAKEL.
Koop 7 Bouwland "De Hofstad" Sectie E negenentwintig aren dertig centiaren. Bouwland "De Hofstad" Sectie E vierendertig aren dertig centiaren; beide toegewezen in massa aan THEODORUS van DOOREN, landbouwer te BAKEL.
De kopen 8, 9, 15 en 16 aan JOSEPHUS van DOOREN, landbouwer te BAKEL bestaande uit; Bouwland "tusschen de Wegen" Sectie E negenendertig aren; Bouwland "De Haverstreep" Sectie E zeventien aren twintig centiaren.
De massa van koop 13 en 14 t.w. Bouwland "De Nieuwe Erven" Sectie D eenendertig aren dertig centiaren; Bouwland "De Nieuwe Erven" Sectie D zevenenveertig aren zeventig centiaren.
De kopen 10, 11, en 17 aan ANTONIUS SMITS landbouwer te BAKEL; Bouwland genaamd "De Aks" Sectie E zuiderlijk gedeelte zestien aren; Bouwland genaamd "Den Heiling" Sectie E noordelijk gedeelte dertig aren vijftig centiaren; Bouwland achter "De Leemskuilen Dries" Sectie E tweeentwintig aren veertig centiaren.
Koop 19 aan HENDRIK JACOBUS van de MORTEL bierbrouwer te DEURNE t.w.: Weiland en heide aan den weg van BAKEL naar DEURNE Sectie D zevenentachtig aren dertig centiaren.
Notarissen te Gemert. B.H.I.C. Den Bosch, Toegangsnummer 870, jaar1908. Akte no. 190.
d.d. 06-07-1908.
Heden den Zesden Juli negentien honderd en acht te BAKEL gemeente BAKEL en MILHEEZE, ter herberge van JOHANNES VERMULST.
Ten verzoeke en in tegenwoordigheid van:
1e MARTINUS MANDERS
2e LAURENS van MOORSEL
3e CORNELIS de WIT
allen landbouwers en
4e HENDRIKUS JOANNES NOOIJEN, zonder beroep
allen wonende te BAKEL en MILHEEZE, leden van en te zamen uitmakende het Algemeen Armbestuur der gemeente BAKEL en MILHEEZE, handelende in deze hoedanigheid.
Is door MATHIAS GERARDUS van KEMENADE Notaris ter standplaats Gemert provuncie NOORD-BRABANT in tegenwoordigheid der na te noemen twee getuigen.
Overgegaan tot het verhuren in het openbaar van een huis met bijhoorende getimmerten, erf, tuin bouw en weiland gelegen binnen de gemeente BAKEL en MILHEEZE eigendom van den Algemeenen Armen van BAKEL en MILHEEZE, een en ander zooals zulks thans in huur en gebruik is bij JOOST JOOSTEN, en zulks onder de volgende bedingen en voorwaarden als:
Artikel een.
De verhuring geschiedt bij inzetten en opbieden, de meestbiedende is huurder, tenzij de verzoekers mochten oordeelen dat het gedane bod niet voldoende is, in welk geval zij bevoegd blijven tot inhouding, waaromtrent zij zich zullen verklaren binnen een uur na afloop.
Artikel twee.
De verhuring geschied voor een termijn van zes jaren. Ingaande van de gebouwen met erf Pinksteravond en van al het overige vijftien Maart negentien honderd en negen en eindigende zonder behoef van opzegging of waarschuwing na verloop der gestelde huurjaren. Het staat echter partijen vrij deze huurovereenkomst te ontbinden en te eindigen op de tijdstippen voor de aanvaarding gesteld na verloop der drie eerste huurjaren, mits de eene partij de andere opzegging doen voor den eersten October negentien honderd en elf.
Artikel drie.
De uitteloven huurprijs is over elk jaar verschuldigd en moet worden betaald aan handen van den Administreerenden Armmeesters van BAKEL, jaarlijks met Pinksteren, eerstmaal Pinksteren negentienhonderd en tien en zoo vervolgens; Bij nalatigheid in de betaling op den gestelden dag zal de nalatige als boete verbeuren eenen interest berekend ad vijf ten honderd in het jaar, te rekenen vanaf den overschrijfdag boven de kosten van invordering die eveneens voor zijne rekening zijn. De huurder zal in gebreke zijn van betaling door enkel tijdsverloop zonder dat ingebrekestelling wordt vereischt. Indien de huurder in gebreke van betaling is heeft het Algemeen Armbestuur van het verhuurde pand het recht om onmiddellijke ontbinding van deze huurovereenkomst te vorderen en is het onherroepelijk gemachtigd om in openbaar, ten overstaan van een bevoegd ambtenaar ter keuze van genoemd Armbestuur te verkopen de op het gehuurde zich bevindende roerende goederen, voortbrengselen en gewassen, op zoodanige tijden, onder zoodanige voorwaarden, aan zoodanige koopers in voor zoodanige koopsommen als het Algemeen Armbestuur zal goedvinden, de levering te doen, de koopsommen te ontvangen en daarvoor kwijting te geven en uit de opbrengst te verhalen al hetgeen de huurder krachtens de bij deze aangegane huurovereenkomst zal blijken schuldig te zijn.
Artikel vier.
De goederen worden verhuurd in zoodanigen staat en grootte als deze zich bevinden en gelegen zijn, zonder gehoudenheid tot nadere omschrijving of tot schadevergoeding of vermindering van huurprijs wegens verschil in de vermeende grootte hoe aanmerkelijk dat verschil ook zoude zijn. De huurder wordt geacht met de goederen volkomen bekend te zijn.
Artikel vijf.
De huurder moet het gehuurde behoorlijk en volgens bestemming gebruiken. Het wordt hem verboden zonder schriftelijke toestemming van het Algemeen Armbestuur de goederen geheel of gedeeltelijk te onderverhuren, het weiland te scheuren of af te vlaggen, aarde uitteladen of eenig strooisel te krabben.
Artikel zes.
Het schaarhout op deze goederen groeiende geniet de huurder, mits hetzelve hakkende op bekwamen tijd en niet ouder of jonger dan vijf jaren, door hem eerstmaal te hakken in het voorjaar van negentien honderd en tien. Het opgaande hout wordt ten behoeve van den Algemeenen Arme van BAKEL gereserveerd. Het bestuur behoudt zich de bevoegdheid van poten, planten, snoeien, hakken en omdelven en vervoeren en het recht van toegang op alle tijden en plaatsen zonder tot eenige schadeloosstelling gehouden te zijn. De grondbelasting zal worden betaald door den Algemeenen Arme van BAKEL.
Artikel zeven.
De huurder kan nimmer kwijtschelding of vermindering van huurprijs vorderen wegens verlies van of te lijden nadeel aan de veldvruchten en het grasgewas, waardoor dan ook veroorzaakt, hetzij door gewone onvoorziene, hetzij door buitengewone onvoorziene rampen, toevallen en onheilen.
Artikel acht.
De huurder moet gedoogen de lijdende en handhaven de heerschende erfdienstbaarheden aan de goederen verbonden.
Artikel negen.
Ingeval van aanmerkelijke brandschade niet komende voor rekening van den huurder is dit huurcontract ontbonden. De huurder moet dan geheel het gehuurde ter beschikking stellen van het Algemeen Armbestuur van BAKEL en de huur over dat loopende jaar wordt dan berekend per dag voor den tijd die de huurder het huis bewoonde.
Artikel tien.
De huurder is gehouden een of meer borgen te stellen, ten genoege van het Algemeen Armbestuur, bij gebreke waarvan de verhuring onmiddellijk op nieuw zal plaats hebben. Het meergeldende zal ten behoeve van den Algemeenen Arme van BAKEL zijn, terwijl het mindergeldende met de kosten op den nalatige zal worden verhaald krachtens deze akte.
Artikel elf.
Onder deze huur is niet begrepen het gebouw bestemd als ziekenzaal, voorts onder vermelding dat de verzoekers sub 1. tot en met 3. zijn de leden en die genoemd sub 4. de Secretaris van genoemd Armbestuur.
Van al het vorenstaande aan de vergaderder personen voorlezing gegeven zijnde is het omschreven pand in huur aangeboden en onmiddellijk in huur toegekend aan JOHANNES SLEEGERS, arbeider te BAKEL voor de som van dertig gulden ’s jaars.
De huurder stelde als borgen JOHANNES SLEEGERS, landbouwer te DEURNE en ANTONIUS van LIEVENOOGEN, Klompenmaker te BAKEL.
De huurder en de borgen zijn in persoon verschenen, de huurder verklaarde het gehuurde aan te nemen te zijnen behoeve en de borgen verklaarden zich als zoodanig te stellen onder hoofdelijke verbintenis.
De comparanten zijn aan aan den Notaris bekend.
Aldus gedaan en verleden en daarvan dit procesverbaal in minute opgemaakt in tegenwoordigheid van PETRUS LEONARDUS van BERLO, Notarisklerk te GEMERT en JOHANNES VERMULST herbergier te BAKEL, beiden aan den Notaris bekend als getuigen.
En is deze onmiddellijk na gegeven voorlezing onderteekend door de comparanten exceptie ANTONIUS van LIEVENOOGEN die verklaarde zijnen naam niet te kunnen teekenen als zulks niet hebbende geleerd, voorts door de getuigen en den Notaris.
Ter plaatse en ten dage als in het hoofd is gemeld des avonds ten acht uur.
M. MANDERS
L. van MOORSEL
C. de WIT
H.J. NOOIJEN
J .SLEEGERS
J. SLEEGERS
P.L. van BERLO
JOH. VERMULST
M.G. van KEMENADE, Nots.
Notarissen Gemert. B.H.I.C. Den Bosch, toegangsnummer 870, jaar 1908. Akte 214.
d.d. 10-08-1908.
Voor MATHIAS GERARDUS van KEMENADE notaris ter standplaats GEMERT, provincie NOORD-BRABANT in tegenwoordigheid der na te noemen twee getuigen.
Compareerde CHRISTIAAN JASPERS lansbouwer wonende te BAKEL op ESP.
Die verklaarde om niet ten gebruike te hebben afgestaan aan JOSEPHUS van de LAAR landbouwer thans wonende te BOEKEL, die mede compareerde verklaarde zulks te erkennen.
Eene kudde schapen, ten getalle van vier en dertig uitsluitend bestaande uit germen.
De comparanten verklaarden dat deze bruikleen is geschied, onder beding dat de bruikleener aan den uitleener de geheele kudde zak moeten teruggeven zoodra zulks door den uitleener zal worden gevraagd en dat die teruggaaf in ieder geval zal moeten geschied zijn uiterlijk op den eersten Augustus negentien honderd en elf.
Tusschen de comparanten is verder overeengekomen en door den bruikleener goedgekeurd:
1.
Dat de terugvraag door den uitleener alleen mondeling behoeft te geschieden in tegenwoordigheid van twee getuigen, dat de bruikleener dan onmiddellijk de aan hem ten gebruik gegeven schapen aan den uitleener moet teruggeven zoodat hij bij niet onmiddellijke voldoening in gebreke zal zijn alleen door tijds verloop zonder dat eene verdere ingebrekestelling kan worden gevorderd.
2.
Dat de schapen die in het omschreven tijds verloop sterven door den uitleener zullen worden aangevuld.
3.
Dat de jonge die door de kudde worden voortgebracht tusschen hen bij helft jaarlijks op één Augustus zullen worden verdeeld.
4.
Dat op een Augustus negentien honderd en elf de uitleener de keuze heeft of tot het terugnemen der door hem uitgeleende schapen of tot het nemen van de helft der schapen alsdan tot de kudde behoorende.
De comparanten zijn aan den notaris bekend.
Waarvan akte. Gedaan verleden te GEMERT heden den tienden Augustus negentien honderd en acht, in tegenwoordigheid van PETRUS LEONARDUS van BERLO Notarisklerk en JAN PETRUS WIJN meesterknecht, beiden wonende te GEMERT aan den Notaris bekend als getuigen.
En is deze tegenwoordige minute onmiddellijk na gegeven voorlezing onderteekend door de comparanten, de getuigen en den Notaris.
C. JASPERS
J. v.d. LAAR
P.L. van BERLO
M.G. van KEMENADE, Nots.
J.P. WIJ N
Akten 173 en 182.
d.d. 05-10-1908 / 19-10-1908.
In de herberg van JOHANNES VERMULST te BAKEL heeft de provisionele verkoop en tevens de definitieve toewijzing plaats, ten laste van HENDRIK en MARTINUS van den HEUVEL landbouwers te BAKEL, de onroerende goederen gelegen te BAKEL in Sectie E en A.
Het huis met schuur, stal en erf en daartegenover liggend bouwland met schop, weiland en bouwland genaamd "DE HOUTVELDEN" samen groot een hectare drieenvijftig aren en zestig centiaren worden toegewezen aan JOHANNES KANTERS landbouwer te BAKEL.
Het perceel heide in de "GROTE PEEL' werd opgehouden en niet toegewezen.
Huwelijk te VLIERDEN.
d.d. 14-11-1908.
MARTINUS SMITS * AARLE-RIXTEL 20-09-1846 als zoon van JOHANNES SMITS en JOHANNA WELTEN op het gehucht OVERBRUG aldaar.
Was gehuwd geweest met WILHELMINA van TILBURG, * VLIERDEN 26-12-1848 landbouwster te VLIERDEN dochter van JOHANNES van TILBURG, landbouwer te VLIERDEN en FRANCINA SMITS. Zij overleed te VLIERDEN 24-04-1880.
Kinderen uit dit huwelijk:
1. JOHANNA MARIA, * VLIERDEN 27-11 1870. Huwde te VLIERDEN 29-01-1896 met FRANCIS van MOORSEL, * DEURNE 17-12-1866 als zoon van FRANCIS van MOORSEL en NICOLASINA AARTS. Was van beroep turfgraver. Woonde in DEURNE-ZEILBERG, KULERT en het RIET. Had 1 zoon en 2 dochters. Overleed te Deurne 07-03-1901.
2. FRANCIS, * VLIERDEN 21-11-1873.
3. JOHANNES, * VLIERDEN 14-06-1877.
Huwt voor de 2e x te VLIERDEN op 14 November 1908 met THEODORA SCHEEPERS * GEMERT 17-05-1879, dochter van JAN SCHEEPERS
(+ GEMERT in 1908, oud 79 jaar) en JOHANNA van de VEN (+ GEMERT in 1915, oud 76 jaar) wonende op het gehucht MILSCHOT. Zij kwam op 15-03 1906 als dienstbode naar VLIERDEN bij MARTINUS SMITS. Zij trouwen te VLIERDEN voor de kerk op 16-11-1908.
MARTINUS SMITS + te DEURNE 22-11-1925, 79 jaar oud.
THEODORA SCHEEPERS hertrouwt te LIESSEL OP 28-09 1926 met WILLEM MEULENDIJKS en zij overleed te LIESSEL 08-01-1947.
Kind uit het 2e huwelijk:
4. WILHELMINA JOHANNA * BAKEL 04-04-1910.
Huwde te s'HERTOGENBOSCH 04-05-1935 met LAMBERTUS JOHANNES CORNELIS BARTELS * TIEL 23-12-1910, zoon van WILHELMUS BARTELS en ARTJE SMITS, overleed te s'HERTOGENBOSCH 07-05-1974.
Op 1 jarige leeftijd verhuist zij van BAKEL naar DEURNE en met 15 jaar naar LIESSEL. Een jaar later naar VUGHT om te gaan werken als hulp in de huishouding. Met 19 jaar naar BERLICUM en AMSTERDAM en ging met 24 jaar naar DEN BOSCH. Werkte daar bij deurwaarder KORTING. Bleef nadien steeds in DEN BOSCH wonen. Heeft 4 zoons en 4 dochters.
Bakel 1909.
R.A.N.B. Notarissen te Gemert, inv.nr. 110, akte 9.
d.d. 15-01-1909.
GODEFRIDUS VERBRUGGEN, landbouwer te BAKEL maakt zijn testament. Hij woont dan bij THEODORUS WELTEN te BAKEL in huis, en die is getrouwd met PETRONELLA JACOBS. De familie JACOBS wonende te LIESSEL en BAKEL zijn de erfgenamen.
Notaris DE LEEUW te DEURNE. Akte nö 15.
d.d. 20-01-1909
Testament voor MARIA MANDERS landbouwster te BAKEL, overlijd 02-01-1947. Stelt tot enige erfgename haar zuster JOHANNA MANDERS aan.
Akte nö 48.
d.d. 26-02-1909
Openbare verkoop van roerende goederen ten verzoeke en ten woonhuize van HENDRIKUS van den HEUVEL wonende te BAKEL op "HET OVERSCHOT" aldaar.
Akte nö 72.
d.d. 22-03-1909.
JOHANNES BERKERS, landbouwer te BAKEL heeft geleend van MARTINUS NOOYEN een som van 1200 gulden.
Wordt als hypotheek gesteld: Een huis, stal, schuur, erf, tuin, bouw- en weiland, heide, moestuin en hakhout onder de gemeente BAKEL kadaster Sectie C, A, D, E, F te samen groot twaalf hectaren, acht en twintig aren en vier en vijftig centiaren.
R.A.N.B. Notarissen Gemert, ingangsnummer 870, inv.nr. 110. Akte nr. 22/28.
d.d. 05/12-02-1909.
Heden den vijfden Februari negentien honderd en negen des namiddags vijf uur te BAKEL, ter herberge van MARINUS van TIEL.
Ten verzoeke van van den Heer PETER LEONARDUS NOOIJEN, Burgemeester van en wonende te BAKEL.
Is door MATHIAS GERARDUS van KEMENADE, Notaris ter standplaats GEMERT, provincie NOORD-BRABANT, in tegenwoordigheid der na te noemen twee getuigen,
Overgegaan tot het provisioneel veilen of verkoopen in het openbaar der na te omschrijven onroerende goederen, waar van de finale toewijzing of verkooping zal plaats hebben te BAKEL ter herberge van JOHANNES VERMULST op den twaalfden Februari dezes jaars, des namiddags vijf uur te beginnen, en in buiten tegenwoordigheid der provisioneele koopers volgens plaatselijk gebruik.
Omschrijving der te verkoopen goederen gelegen en kadastraal bekend als:
Onder de gemeente BAKEL en MILHEEZE:
Eerste koop.
Een huis met stal, en schuur, erf en bouwland sectie O, nummers 795, 794 en 408, groot twee Hectaren, een Are, tachtig Centiaren benevens het onverdeeld een/derde gedeelte in heide “In DEN BERG” sectie O nummer 527, geheel groot twee Hectaren tachtig Aren, met al het op dat gedeelte van den berg staande hout.
Tweede koop.
Bouwland, gerooid bosch en hakhout “De PLUUT” sectie P nummers 773,774 en 775, groot een Hectare vijf en tachtig Aren tien Centiaren.
Derde koop.
Bouw- en weiland “De PLUUT” sectie P nummer 477, groot twee en zeventig Aren.
Vierde koop.
Weiland :De GROENE DRIES” sectie A nummer 163, groot een Hectare.
Vijfde koop.
Weiland “GEENENEINDSCHE VELD” sectie O nummer 361, groot negen en dertig Aren.
Zesde koop.
Weiland en hakhout “SCHEEPERSVEN” sectie A nummers 427, 428, 429 groot een Hectare.
Zevende koop.
Al de omschreven goederen in massa groot, behalve het hiervoor vermeld onverdeeld een/derde gedeelte in sectie O nummer 527, zes Hectaren acht en negentig Aren dertig Centiaren.
Achtste koop.
Bouwland “De SPIE BIJ DEN BERG” sectie O nummers 422 en 425, groot een en dertig Aren dertig Centiaren.
Negende koop.
Bouwland en hakhout “Het HOOG ZAND” sectie P nummers 678 en 679, groot een Hectare twee en twintig Aren vijftig Centiaren met de rechten des verkoopers op sectie P 32.
Tiende koop.
Bouw- en weiland “Het NIEUWE ERF” sectie A nummer 167, groot een Hectare twee Aren negentig Centiaren.
Elfde koop.
Bouwland “De VALKERT” sectie P nummer155, groot een en veertig Aren negentig Centiaren.
Twaalfde koop.
Al de omschreven goederen ter grootte van negen Hectare zes en negentig Aren negentig Centiaren.
Zulks behalve de grootte van het onverdeeld een/derde gedeelte in voormeld perceel sectie O nummer 527 en van het perceel sectie P nummer 32 groot drie Aren twee en vijftig Centiaren, welk perceel gedurende meer dan dertig jaren onafgebroken is bezeten en bebouwd door wijlen den Heer JOHANNES WILHELMUS de VETH en waarvan door den verkooper aan den kooper alleen zijne persoonlijke rechten worden overgedragen.
Geschiedende deze provisioneele veiling met de te houden finale toewijzing of verkooping.
Op de algemeene verkoopsvoorwaarden en bedingen vervat in de artikelen een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven en acht van het procesverbaal van openbare provisioneele veiling van den een en twintigsten Maart negentien honderd en vijf, opgemaakt door den ondergeteekenden notaris, zulks met wijziging van artikel een inzooverre. Dat elke slag wordt teruggebracht op twee gulden vijftig cent, waar van twee gulden tot verhooging van den koopprijs en vijftig cent voor hem, die de slagen stelde en met wijziging van artikel vier in zooverre, dat de kosten op den verkoop vallende in deze worden berekend tegen acht ten honderd van den koopprijs en de uittekeeren slaggelden. En is van deze algemeene verkoopsvoorwaarden en bedingen met de daarin gebrachte wijzigingen behoorlijk voorlezing gegeven en zijn deze allen verbindend zoowel voor den verkooper als voor al de koopers, bieders en slagenstellers bij de onderwerpelijke openbare provisioneele en finale verkooping.
Onder de navolgende bijzondere verkoopsvoorwaarden en bedingen.
Artikel een.
De koopers kunnen het door hun gekochte in gebruik aanvaarden het weiland en het klaverland een December negentien honderd negen; het bouwland in de perceelen “De WINGERT” en “De VALKERT” en een gedeelte ter aanwijzing in “JOHANNES NOOIEN PLUUT” oogst stoppelbloot negentien honderd negen; den tuin half Maart, huis en verdere getimmerten met erf Pinksteren en het overige oogst bloot aan de stoppelen in negentien honderd en tien.
De grondlasten gaan in voor rekening der koopers den eersten Januari negentien honderd en tien.
Artikel twee.
De verkooper reserveert te zijnen behoeve al het schaarhout in het voorjaar van negentien honderd en tien oud vijf of meer of meer jaren en al de boomen, alleen uitgezonderd het schaarhout en de boomen staande op den BERG sectie O nummer 527, die met den grond verkocht worden en den huurprijs, verschijnende Pinksteren dezes jaars; voorts ten behoeve van den huurder al de eigendommen van den huurder onaangezien er onder mochte zijn muur-, nagel- of aardvast, desnoods ter aanwijzing van den verkooper, te ruimen voor de aanvaarding.
Artikel drie.
De huurprijzen, verschijnende Kerstmis de zes jaars en Pinksteren negentien honderd en tien zijn eigendom der koopers, door hen en voor hunne rekening in te vorderen van den huurder, voorts door hem onderling te verdeelen pondspondsgewijze naargelang der door hen uitgeloofde koopprijzen. Het door den huurder te leveren dakstroo op een December dezes jaars is ten behoeve van den kooper van den eersten koop.
Artikel vier.
De koopers zijn verplicht toe te staan, dat de huurder overeenkomstig het bestaand huurcontract tot na de gestelde tijdstippen van aanvaarding de te veilen goederen gebruikt en bebouwt.
Artikel vijf.
De verkooper vestigt ten behoeve der gemeente BAKEL op het perceel sectie P nummer 477 den last van onderhoud en de kosten van vernieuwing der brug in den weg bij dit perceel over den loop voor een/vierde gedeelte; bepaalt, dat de gemeente BAKEL voortdurend het toezicht hebbend bestuur over deze brug zal zijn en geeft het Bestuur dier gemeente de bevoegdheid een uittreksel dezer acte te vorderen. Door het onderteekenen der acte van toeslag erkent de kooper van dat perceel ten laste van hetzelve bovenstaande verplichting.
Artikel zes.
De koopers zijn niettegenstaande alle stoornis verplicht tot betaling der door hen uitgeloofde koopprijzen voor af op den eersten Juni dezes jaars.
En is hierbij in persoon aanwezig de Heer PETER LEONARDUS NOOIJEN als verzoeker voornoemd.
Van al het vorenstaande aan de vergaderde personen voorlezing gegeven zijnde is vervolgens:
De eerste koop ingezet op achthonderd veertig gulden doot JOHANNES van den HEUVEL ANTONIEzoon, landbouwer te BAKEL, niet afgemijnd, voorts verhoogd met vier slagen.
De tweede koop ingezet op twee honderd gulden door JOHANNES MANDERS MARTINUSzoon, landbouwer te BAKEL, niet afgemijnd, voorts verhoogd met zes slagen.
De derde koop ingezet op twee honderd gulden door JUSTINUS van NEERVEN, landbouwer, te BAKEL, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen.
De vierde koop ingezet op twee honderd negentig gulden door PETER JOHANNES SWINKELS, voerman te BAKEL, niet afgemijnd, voorts verhoogd met vijf slagen.
De vijfde koop ingezet op twee honderd gulden door HENDRIKUS MANDERS MARTINUSzoon, landbouwer te BAKEL, niet afgemijnd, voorts verhoogd met vijf slagen.
De zesde koop ingezet op twee honderd veertig gulden door PETER van den HEUVEL ANTONIEzoon, landbouwer te MILHEEZE, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen.
De zevende koop ingezet op twee duizend een honderd zeventig gulden door JOHANNES MANDERS MARTINUSzoon, voornoemd, niet afgemijnd, voorts verhoogd met vijftig slagen.
De achtste koop ingezet op vijf en dertig gulden door JOHANNES MANDERS MARTINUSzoon, voornoemd, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen.
De negende koop ingezet op een honderd gulden door MARINUS MANDERS MARTINUSzoon, molenaar, te BAKEL, niet afgemijnd, voorts verhoogd met zes slagen.
De tiende koop ingezet op een honderd gulden door JOHANNES van den HEUVEL ANTONIEzoon voornoemd, niet afgemijnd, voorts verhoogd met vijf slagen.
De elfde koop ingezet op zestig gulden door JOHANNES MANDERS MARTINUSzoon, voornoemd, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen.
De twaalfde koop ingezet op drie duizend gulden door JOHANNES MANDERS MARTINUSzoon, voornoemd, niet afgemijnd, voorts verhoogd met vijftig slagen.
De comparanten zijn aan den Notaris bekend.
Aldus gedaan en verleden en daarvan dit procesverbaal in minute opgemaakt, in tegenwoordigheid van PETRUS ANTONIUS CHRISTIAAN JOSEPH SPRENGERS, candidaat-notaris en PETRUS SMITS, arbeider, beiden wonende te GEMERT aan den Notaris bekend als getuigen.
En is deze onmiddellijk na gegeven voorlezing onderteekend door de comparanten, de getuigen en den Notaris.
Ter plaatse en ten dage als in het hoofd is gemeld des avonds ten zeven ure.
P.L. NOOIJEN SPRENGERS
J. vd HEUVEL P. SMITS
J. van NEERVEN M.G. van KEMENADE, Nots.
P.J. SWINKELS
H. MANDERS
P. v.d. HEUVEL
M. MANDERS
En heden den twaalfden Februari negentien honderd en negen des namiddags vijf uur, te BAKEL, ter herberge van JOHANNES VERMULST.
Ten verzoeke en in tegenwoordigheid van den Heer PETER LEONARDUS NOOIJEN, Burgemeester van en wonende te BAKEL.
Is door MATHIAS GERARDUS van KEMENADE, notaris ter standplaats GEMERT, provincie NOORD-BRABANT, in tegenwoordigheid der na te noemen twee getuigen.
Op de lasten, bedingen en voorwaarden vervat in vorenstaand procesverbaal van provisioneele veiling van den vijfden Februari dezes jaars en op de algemeene verkoopsvoorwaarden en bedingen, vervat in de artikelen een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven en acht van het procesverbaal van den openbaren provisioneelen verkoop van den twee en twintigsten Maart negentien honderd en vijf beide opgemaakt door den ondergeteekenden Notaris, van alle zulke bedingen, lasten en voorwaarden alsnu wederom aan de vergaderde personen voorlezing is gegeven en die voor verkooper, koopers, bieders en slagenstellers bij de onderwerpelijke verkooping verbindende zijn.
Overgegaan tot het finaal verkoopen in het openbaar der onroerende goederen bij het aangehaald procesverbaal van provisioneele veiling van den vijfden Februari dezes jaars omschreven en ingezet, wordende deze alsnu wederom ter verhooging aangeboden.
Het laatst bekende schriftelijk eigendomsbewijs der bij deze te verkoopen onroerende goederen is één testament van den vier en twintigsten December negentien honderd en twee verleden voor den ondergeteekenden notaris, niet overgeschreven.
Vervolgens compareerde ADRIANUS van den MEULENHOF, landbouwer, wonende te GEMERT, verhoogende den twaalfden koop met een honderd vijf en twintig slagen.
Daarna van een tot tien geteld zijnde, zonder dat nog iemand verscheen om meerder slagen te stellen, verklaarde de comparant PETER LEONARDUS NOOIJEN de geveilden goederen volgens de meeste gelding finaal in koop toetekennen, toestemmende dat de levering door overschrijving in de hypothecaire registers geschied als:
Den twaafden koop aan ADRIANUS van den MEULENHOF, voornoemd, voor drie duizend drie honderd vijftig gulden met inbegrip der slagen, die aanwezig verklaarde dezen aankoop gedaan te hebben en als daartoe mondeling gemachtigd aan te nemen voor en ten behoeve van den Heer CASIMIRUS JOHANNES GODEFRIDUS KEUNEN, sigarenfabrikant, wonende te GEMERT.
Partijen verklaarden, dat hun behalve de aangehaalde van de bij deze verkochte onroerende goederen niet is bekend eenige titel-van aankomst, eenig schriftelijk eigendomsbewijs noch overschrijving in de hypothecaire registers.
De comparanten zijn den notaris bekend.
Aldus gedaan en verleden en daarvan dit procesverbaal in minute opgemaakt, in tegenwoordigheid van PETRUS ANTONIUS CHRISTIAAN JOSEPH SPRENGERS, candidaat-notaris, te GEMERT en JOHANNES VERMULST, herbergier, te BAKEL, aan den Notaris bekend als getuigen.
En is deze onmiddellijk na gegeven voorleezing onderteekend door de comparanten, de getuigen en den Notaris.
Ter plaatse en ten dage als in het hoofd is gemeld, des
P.L. NOOIEN
A. v.d. MEULENHOF
SPRENGERS
JOH. VERMULST
M.G. van KEMENADE
R.A.N.B. Notarissen Gemert, ingangsnr. 870, inv. 110. akte 45/52.
d.d. 03/10-03-1909.
Heden den derden Maart negentien honderd en negen, des namiddags vijf uur, ter herberge van MARINUS van THIEL, te BAKEL..
Ten verzoeke van:
1 GERARDUS VERBRUGGEN, landbouwer te BAKEL.
2 GODEFRIDUS van VEGHEL, arbeider te DEURNE als in algeheele
gemeenschap van goederen gehuwd met JACOBA JACOBS.
3 PETRUS JACOBS, arbeider te DEURNE.
4 THEODORUS JACOBS, landbouwer te DEURNE.
5 GIJSBERTUS JACOBS, landbouwer te DEURNE.
6 HENDRIKUS JACOBS, landbouwer te DEURNE.
7 JOHANNA JACOBS, landbouwster, te DEURNE. En
8 THEODORUS WELTEN, landbouwer te BAKEL, als in algeheele
gemeenschap van goederen gehuwd met PETRONELLA JACOBS.
Is voor MATHIAS GERARDUS van KEMENADE Notaris ter standplaats GEMERT, provincie NOORD-BRABANT, in tegenwoordigheid der na te noemen twee getuigen.
Overgegaan tot het provisioneel veilen of verkopen in het openbaar der na te omschrijven onroerende goederen, waarvan de finale toewijzing of verkoop zal plaats hebben te BAKEL, ter herberge van JOHANNES VERMULST op den tienden Maart dezes jaars, des namiddags vijf uur te beginnen, in en buiten tegenwoordigheid der provisioneele koopers volgens plaatselijk gebruik.
Omschrijving der te verkoopen goederen gelegen en kadastraal bekend als:
Onder de gemeente BAKEL en MILHEEZE.
Eerste koop.
Een huis met stal, erf, tuin, bouw- en weiland sectie O nummers 778, 777, 776 en 195, te zamen groot een hectare acht en tachtig aren twee en twintig centiaren belast met eene jaarlijksche rente, groot een gulden twaalf en een halve cent, verschuldigd aan de Armen van BAKEL, overgaande ten laste van den kooper, door hem eerstmaal te betalen op den verschijndag in negentien honderd en tien.
De kooper van dezen koop verplicht zich alleen door de daad van bieden om over te nemen tegen verhooging van den door hem uitgeloofden koopprijs met twintig gulden al de op dezen koop staande opgaande en fruitboomen benevens de sopketel.
Tweede koop.
Weiland “HET EEUWSEL” sectie O nummer171, groot zes en dertig aren dertig centiaren.
Derde koop.
Weiland “DE RAUWERT” sectie N nummer 43, groot drie aren twee en zeventig centiaren.
Vierde koop.
Bouw- en weiland “DE HOOGE DRIES” sectie N nummers 77 en 393, te zamen groot zes en vijftig aren tien centiaren.
Vijfde koop.
Bouwland “HET HOEKENDAAL” sectie N nummer 230, groot acht en twintig aren zeventig centiaren.
Zesde koop.
Bouwland “HET SMALVELDJE” sectie N nummer 303, groot elf aren twintig centiaren.
Zevende koop.
Bouwland en houtwal “AAN DEN HOOLENWEG” sectie N nummers 311 en 449, te zamen groot vier en twintig aren zestig centiaren.
Achtste koop.
Weiland “HET GOOR” sectie L nummer 252, groot twee en tachtig aren vijftig centiaren.
Negende koop.
Massa der hierboven omschreven onroerende goederen, ter grootte van vier hectaren een en dertig aren vier en dertig centiaren.
Tiende koop.
Moergrond “AAN DE SCHIPSTALSCHE BAAN” sectie A nummer 901, groot dertien aren dertig centiaren.
Elfde koop.
Moergrond “AAN HET LAAG BAANTJE” sectie A nummer 11226, groot vijftig aren tien centiaren.
Twaalfde koop.
Heide “IN HET WIT VEN” sectie A nummer 805, groot vier en negentig aren.
Dertiende koop.
Heide in “DE GROOTELSCHE HEIDE” sectie L nummer 271, groot een hectare negen en vijftig aren twintig centiaren.
Veertiende koop.
Heide in “DE GROOTELSCHE HEIDE” sectie L nummer 313, groot zeven en zestig aren twintig centiaren.
Geschiedende deze provisionele veiling met de te houden finale toewijznig of verkooping.
A.
Op de algemeene verkoopvoorwaarden en het bedingen vervat in de artikelen een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven en acht van het procesverbaal van openbare provisioneel veiling van den twee en twintigsten Maart negentien honderd en vijf, opgemaakt door den ondergeteekende Notaris zulks met wijziging van artikel een inzooverre dat elke slag wordt teruggebracht op twee gulden vijftig cent, waarvan twee gulden tot verhoging van den koopprijs en vijftig cent voor hem, die de slagen stelde en met wijziging van artikel vier inzooverre dat de kosten op den verkoop vallende in deze worden berekend tegen acht ten honderd van den koopprijs en de uittekeeren slaggelden. En is van deze algemeene verkoopvoorwaarden en bedingen met de daarin gebrachte wijzigingen behoorlijk voorlezing gegeven en zijn deze allen verbindende zoowel voor de verkoopers, koopers, bieders en slagenstellers bij de onderwerpelijke openbare provisioneele en finael verkooping.
B.
Onder de navolgende bijzondere verkoopvoorwaarden en bedingen:
Artikel een.
De koopers kunnen het door hun gekocht in gebruik aanvaarden, den tuin, het weiland, de heide en de moergrond half Maart, het huis met erf Pinksteravond en het overige oogstbloot aan de stoppelen, alles in het jaar negentien honderd en tien.
De grondlasten gaan in voor rekening der koopers den eersten Januari negentien honderd en tien.
Artikel twee.
De verkoopers reserveeren te hunnen behoeve de opgaande en fruitboomen staande onder den eersten koop, de sopketel van den eersten koop en voorts al de roerende goederen en of bij de gebouwen aanwezig onaangezien er mochten onder zijn muur- nagel- of aardevast desnoods ter aanwijzing van de verkoopers waaronder het dun schelfthout en lasthout en de varkenskooien om te ruimen voor de aanvaarding in genot, al het schaarhout in het voorjaar van negentien honderd en tien oud vijf of meer jaren, te ruimen voor een April van dat jaar, en al de overige opgaande boomen, te ruimen voor den eersten November negentien honderd en tien.
Artikel drie.
De verkoopers behouden zich de bevoegdheid voor om op den dries, begrepen onder den eersten koop, over een aaneengesloten oppervlakte van circa vijf aren te vlaggen tot aan de aanvaarding. Daarenboven zijn de koopers verplicht te dulden, dat door den verzoeker GERARDUS VERBRUGGEN tot half Maart negentien honderd en tien turf wordt gestoken en vervoerd alsmede heide wordt gehaald voorzooverre een en ander voor zijn gerief te zijner bevoordeeling mocht nodig blijken.
Artikel vier.
De koopers zijn verplicht niettegenstaande alle stoornis tot betaling der door hen uitgeloofde kooppenningen aan handen van verkoopers ten kantore van den ondergeteekenden notaris voor of op den eersten Juli negentien honderd en negen.
En is ten deze in persoon aanwezig de verzoeker THEODORUS WELTEN voornoemd, ten deze optredende voor zich en als mondeling lasthebber der overige verzoekers.
Van al het vorenstaande aan de vergaderde personen voorlezing gegeven zijnde is vervolgens:
De eerste koop
Ingezet op een duizend vijftig gulden door JOHANNES MARTENS, landbouwer te BAKEL, niet afgemijnd, voorts verhoogd met vijf en twintig slagen.
De tweede koop
Ingezet op een honderd zestig gulden door CORNELIS JOOSTEN, landbouwer, te BAKEL, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen.
De derde koop
Ingezet op zestien gulden door GERARDUS VERBRUGGEN, verzoeker voornoemd, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen.
De vierde koop
Ingezet op twee honderd vijftig gulden door CORNELIS HEESAKKERS, landbouwer, te BAKEL, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen.
De vijfde koop
Ingezet op vijf en twintig gulden door THEODORUS CLAASSEN, landbouwer, te BAKEL, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen.
De zesde koop
Ingezet op elf gulden door den verzoeker THEODORUS WELTEN, voornoemd, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen..
De zevende koop
Ingezet op twee en twintig gulden door THEODORUS WELTEN, voornoemd, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen.
De achtste koop
Ingezet op een honderd dertig gulden door JOHANNES CLAASSEN, landbouwer, te BAKEL, niet afgemijnd, voorts verhoogd met tien slagen.
De negende koop
Ingezet op achttien honderd gulden door JOHANNES MARTENS, voornoemd, niet afgemijnd, voorts verhoogd met vijf en twintig slagen.
De tiende koop
Ingezet op twintig gulden door JOHANNES van den BROEK, landbouwer, te BAKEL, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen.
De elfde koop
Ingezet op vijf en dertig gulden door JUSTINUS van RIJT, landbouwer, te MILHEEZE, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen.
De twaalfde koop
Ingezet op elf gulden door THEODORUS WELTEN, voornoemd, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen.
De dertiende koop
Ingezet op dertig gulden door JOHANNES SLITS, landbouwer, te GEMERT, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen.
De veertiende koop
Ingezet op elf gulden door THEODORUS WELTEN, voornoemd, niet afgemijnd, voorts verhoogd met twee slagen.
De Comparanten zijn den Notaris bekend.
In den elfden regel der eerste bladzijde is doorgehaald een woord, waarvoor in de plaats te stellen het eene woord “GIJSBERTUS”.
Aldus gedaan en verleden en daar van dit procesverbaal in minute opgemaakt, in tegenwoordigheid van PETRUS ANTONIUS CHRISTIAAN JOSEPH SPRENGERS, candidaat-notaris, te GEMERT en PETRUS SMITS, arbeider te GEMERT, aan den Notaris bekend, als getuigen.
En is deze tegenwoordige minute onmiddellijk na gedane voorlezing onderteekend door de comparanten. De getuigen en den Notaris.
Ter plaatse en ten dage als in het hoofd is gemeld, des avonds om zeven uur.
TH. WELTEN J. MARTENS
C. JOOSTEN C. HEESAKKERS
G. VERBRUGGEN TH. CLAASSEN
J. CLAASSEN J. v.v. BROEK
JOOST van de RIJT J. SLITS
P. SMITS M.G. van KEMENADE
SPRENGERS
En heden den tienden Maart negenien honderd en negen, des namiddagss vijf uur te BAKEL ter herberge van JOHANNES VERMULST.
Ten verzoeke en in tegenwoordigheid van
1 GERARDUS VERBRUGGEN, landbouwer te BAKEL.
2 GODEFRIDUS van VEGHEL, arbeider te DEURNE als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met JACOBA JACOBS.
3 PETRUS JACOBS, arbeider te DEURNE.
4 THEODORUS JACOBS, landbouwer te DEURNE.
5 GIJSBERTUS JACOBS, landbouwer te DEURNE.
6 HENDRIKUS JACOBS, landbouwer te DEURNE.
7. JOHANNA JACOBS, landbouwster, te DEURNE. En
8 THEODORUS WELTEN, landbouwer te BAKEL, als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met PETRONELLA JACOBS.
Is voor MATHIAS GERARDUS van KEMENADE Notaris ter standplaats GEMERT, provincie NOORD-BRABANT, in tegenwoordigheid der na te noemen twee getuigen.
Op de lasten, bedingen en voorwaarden vervat in vorenstaand proces verbaal van provisioneele veiling van den derde Maart dezes jaars en op de algeneene verkoopsvoorwaarden en bedingen vervant in de artikelen een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven en acht van het proces verbaal van openbare provisioneele veiling van den twee en twintigsten Maart negentien honderd en vijf, beiden opgemaakt door den ondergeteekenden Notaris, van welke bedingen, lasten en voorwaarden alsnu wederom aan de vergaderde personen voorlezing is gegeven en die voor verkoopers, koopers, bieders en slagenstellers bij de onderwerpelijke verkooping verbindende zijn.
Overgegaan tot het finaal verkoopen in het openbaar der onroerende goederen bij het aangehaald proces verbaal van provisioneele veiling van den derden Maart dezes jaars omschreven en ingezet, wordende deze alsnu wederom ter verhooging aangeboden.
De eenige aan partijen bekende eigendomsbewijzen der bij deze verkochte onroerende goederen zijn eene acte van scheiding, voor den ondergeteekende notaris verleden den derden October achttien honderd een en negentig, overgeschreven ten hypotheekkantore te EINDHOVEN den derden Februari achttien honderd een en negentig in deel 438 nummer 107 en eene acte van finalen toeslag den zeven en twintigsten Juni achttien honderd vier en negentig verleden voor den des tijds te DEURNE gevestigde Notaris G. van RIET, overgeschreven ten hyotheekkantore te EINDHOVEN den eersten Augustus van dat zelfde jaar in deel 472 nummer 33, bij welke acten die onroerende goederen werden verkregen door GERARDUS VERBRUGGEN, voornoemd, en GODEFRIDUS VERBRUGGEN, die is overleden na bij testament verleden voor den ondergeteekenden notaris den vijftienden Januari negentien honderd en negen tot zijne eenige erfgenamen te hebben benoemd de verzoekers sub 3, 4, 5, 6, 7 en de echtgenooten der verzoekers sub 2 en 8 genoemd.
Vervolgens Compareerden JOHANNES MARTENS, landbouwer, te BAKEL verhogende den negenden koop met vijftig slagen.. Daarna van een tot tien geteld zijnde zonder dat nog iemand verscheen om meer slagen te stellen, verklaarden verzoekers en verkoopers de geveilde goederen volgens de meeste gelding finaal in koop toe te kennen teostemmende dat de levering door overschrijving in de hypothecaire registers geschiede als;
Den negenden koop aan JOHANNES MARTENS voornoemd voor negentien honderd vijftig gulden de slagen daar onder begrepen die aanwezig verklaarde dezen aankoop te zijnen behoeve aan te nemen.
Den tienden koop aan JOHANNES van den BROEK, landbouwer te BAKEL voor vier en twintig gulden, de slagen daaronder begrepen, die aanwezig verklaarde dezen aankoop gedaan te hebben voor JOHANNES MARTENS evengenoemd, dit ook dit perceel te zijnen behoeve in koop verklaarde aan te nemen.
Den elfden koop aan JUSTINUS van RIJT, landbouwer te BAKEL en MILHEEZE voor negen en dertig gulden de slagen daar onder begrepen, die aanwezig verklaarde dezen aankoop te zijnen behoeve aan te nemen.
Den twaalfden koop aan den mede verkooper THEODORUS WELTEN voor vijftien gulden 15.==
En den dertienden koop aan den zelfden voor vijftien gulden 15.==
Samen dertig gulden, met inbegrip der slagen 30.==
Die verklaarde deze aankoopen ten zijne behoeve aan te nemen zijnde hij hierin als medeverkooper gerechtigd voor een veertiende gedeelte.
En den dertienden koop aan JOHANNES SLITS landbouwer, te GEMERT voor vier en dertig gulden de slagen daaronder begrepen, die aanwezig verklaarde dezen aankoop gedaan te hebben en als daartoe mondeling gevolmachtigd aan te nemen ten behoeve van zijnen vader JOHANNES SLITS zoon van PETER, landbouwer te GEMERT.
De comparanten zijn aan den Notaris bekend.
Aldus gedaan en verleden en daarvan dit proces verbaal in minute opgemaakt in tegenwoordigheid van PETRUS LEONARDUS van BERLO notaris klerk te GEMERT en JOHANNES VERMULST herbergier te BAKEL, beiden aan den Noraris bekend als getuigen.
En is deze onmiddellijk na gegeven voorlezing onderteekend door de Comparanten except GODEFRIDUS van VEGHEL en HENDRIKUS JACOBS, die verklaarden hunnen naam niet te kunnen teekenen als zulks niet hebbende geleerd, voorts door de getuigen en den Notaris.
Ter plaatse en ten dage als in het hoofd is gemeld des avonds ten zeven uur.
G. VERBRUGGEN G. JACOBS
P. JACOBS J. JACOBS
TH. JACOBS J. MARTENS
TH. WELTEN J. SLITS
J. v.d. BROEK P.L. van BERLO
J. de RIJT Jo. VERMULST
M.G. van KEMENADE Nots.
R.A.N.B. Notarissen Gemert, ingangsnummer 870, inv.nr. 110, akte 46.
d.d. 14-03-1909.
Voor MATHIAS GERARDUS van KEMENADE, Notaris, ter standplaats GEMERT, provincie NOORD-BRABANT, in tegenwoordigheid der na te noemen twee getuigen.
Compareerden:
1. WILLEM van den BERG en
2. CATHARINA van den BERG,
beiden landbouwer, wonende te BAKEL, aan den Notaris bekend.
Die verklaarden:
Dat zij in gemeenschap bezitten de volgende onroerende goederen:
Artikel een.
Een huis met stal, schuur, erf, tuin, bouw- en weiland, dennenbosch, heide en woeste grond onder de gemeente BAKEL en MILHEEZE, kadastraal bekend sectie N nummers 41, 35, 34, 511, 512, 561, 72, 73, 75, 392, 68, 579, 299, 293, 296, 304, 305, 292, 300, 404, 391, 348, 224, sectie O nummers 152, 817, 148, 155, 818, 191, 173, 649 en sectie L nummers 251, 121, 269, 321, 356, 357 en 358, te zamen groot tien Hectaren negen en vijftig Aren acht en tachtig Centiaren.
Artikel twee.
Huizen, schuur, stal, erf, tuin en bouw- en weiland onder de gemeente BAKEL en MILHEZE, kadastraal bekend sectie N nummers 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 22, 298, 287, 286, 302, 450, sectie O nummers 166, 174, 175, 162, 220, sectie L nummers 319 en sectie Q nummers 189. 190 en 191, te zamen groot vijf Hectaren, vier en zestig Aren twee en veertig Centiaren.
Artikel drie.
Een aan de westzijde afgepaald gedeelte van bouw- en weiland onder de gemeente BAKEL en MILHEEZE kadastraal bekend sectie O nummers 149 en 151, te samen voor het geheel groot een Hectare zestig Centiaren.
Aan de westzijde afgepaald gedeelte van weiland onder de gemeente BAKEL en MILHEEZE kadastraal bekend sectie O nummer 165, voor het geheel groot negen en zestig Aren tachtig Centiaren.
Een aan de noordzijde afgepaald gedeelte van heide onder de gemeente BAKEL en MILHEEZE, kadastraal bekend sectie A nummer 697, voor het geheel groot vier en vijftig Aren tachtig Centiaren.
Een afgepaald gedeelte, grenzende aan voormeld nummer 321 van bouwland onder de gemeente BAKEL en MILHEEZE, kadastraal bekend sectie L nummer 320, voor het geheel groot een Hectare vier Aren.
Heide onder de gemeente BAKEL en MILHEEZE, kadastraal bekend sectie A nummer 1456, groot twee Hectaren, vier Aren vijftig Centiaren, benevens een afgepaald gedeelte, grenzende aan voormeld nummer van heide onder gemelde gemeente, kadastraal bekend sectie A nummer 1457 voor het geheel groot vier Hectaren acht en tachtig Aren tachtig Centiaren.
De helft, grenzende aan het perceel onder de gemeente BAKEL en MILHEEZE sectie A nummer 1665, van dennenbosch onder gemeld gemeente, kadastraal bekend sectie A nummer1666; voor het geheel groot vier en dertig Aren tien Centiaren.
Den onverdeelde helft van hooiland onder de gemeente AARLE-RIXTEL, kadastraal bekend sectie B nummer 366, voor het geheel groot een Hectare twee en dertig Aren veertig Centiaren.
Artikel vier:
De overige gedeelten van voormelde perceelen bouw- en weiland, heide en dennenbosch onder de gemeente BAKEL en MILHEEZE, kadastraal bekend sectie O nummers 149, 151, 165, sectie L nummer 320 en sectie A nummers 697, 1457 en 1666.
Dat voorschreven onroerende goederen hun zijn aangekomen als:
Het perceel BAKEL en MILHEEZE sectie N nummer uit de nalatenschappen hunner ouders JUDOCUS van den BERG en GEERTRUID van de KERKHOF.
De perceelen BAKEL en MILHEEZE sectie N nummers 44, 46, 47, 48, 35, 22, 68, 298, 292, 287, 286, 302, 450, sectie L nummers 319, 320, 321 en sectue O nummers 149, 152, 166, 162, 174, 818, 155 en 220 bij acte van finalen toeslag, opgemaakt door den destijds te DEURNE gevestigden Notaris van Riet den negentiende Mei negentien honderd en drie, overgeschreven ten hypotheekkantore te EINDHOVEN den dertienden Juni van datzelfde jaar in deel 553 nummer 85 het perceel BAKEL en MILHEEZE sectie A nummer 1456 bij acte van finalen toeslag opgemaakt door den ondergeteekende notaris den vijfden Augustus achttien honderd zeven en negentig overgeschreven ten hypotheekkantore te EINDHOVEN den drie en twintigsten November van dat zelfde jaar in deel 501 nummer 63.
De perceelen BAKEL en MILHEEZE sectie A nummer 1457 en 1666 uit de nalatenschap hunner voornoemde moeder GEERTRUIDA van de KERKHOF die deze perceelen had aangekocht bij acten van finalen toeslag, opgemaakt door wijlen den Notaris DIJKHOFF te HELMOND.
A. den eersten Juli achttien honderd zes en tachtig overgeschreven ten hypotheekkantore te EINDHOVEN den zeventienden Augustus van dat zelfde jaar in deel 399 nummer 116.
B. Den tweeden Maart achttienhonderd een en negentig, overgeschreven ten hypotheekkantore te EINDHOVEN den achttienden April van datzelfde jaar in deel 440 nummer 77.
En de overige perceelen gedeeltelijk uit de nalatenschap van hunner voornoemde moeder GEERTRUIDA van de KERKHOF, die deze met hen comparanten in gemeenschap heeft verkregen bij acte van scheiding voor den ondergeteekenden notaris verleden den negen en twintigsten Mei achttien honderd vijf en tachtig overgeschreven ten hypotheekkantore te EINDHOVEN den eersten September van datzelfde jaar in deel 390 nummer 112.
Dat van de onroerende goederen overigens geene titels van aankomst of eigendomsbewijzen bestaan of bij hen bekend zijn en ook voorzover hun bleek of bekend is nimmer eenige overschrijving van zoodanige bescheiden had plaats gehad.
Dat zij tusschen hen bestaande gemeenschap door verdeling willen opheffen.
Dat zij ten dien einde de waarde der omschreven onroerende goederen tusschen hen onderling hebben vastgesteld als:
Die van de onroerende goederen, omschreven onder de artikels een en drie op de som van vier duizend gulden f. 4000.==
En die van de onroerende goederen vermeld onder de artikele twee en vier op twee duizend gulden 2000.==
alzo te zamen op eene waarde van zes duizend gulden 6000.==
waarin ieder der deelgenooten is gerechtigd voor de helft of drie duizend gulden 3000.==
En tot scheiding overgaande in der minne hebben aanbedeeld:
Aan den deelgenoot WILLEM van den BERG de hiervoor omschreven onroerende goederen onder de Artikels een en drie tegen de vastgestelde waarde van vier duizend gulden 4000.==
Onder den last om aan zijne mededeelgenoote uittekeeren eene som van een duizend gulden 1000.==
resteert zijn aandeel ad drie duizend gulden 3000.==
Aan de deelgenoote CATHARINA van den BERG, voornoemd 1. de hiervoor omschreven onroerende goederen onder de artikels twee en vier tegen de vastgestelde waarde van twee duizend gulden 2000.==
2. de uitkeering door haren mededeelgenoot WILLEN van den BERG te doen ad een duizend gulden 1000.==
maakt te zamen haar aandeel ad drie duizend gulden 3000.==
Partijen verklaarden verder:
Dat zij met bovenstaande scheiding en deeling volkomen genoegen nemen, ieder het hem toegescheiden voor zijn aandeel aannemende en over en weder af te zien van alle rechten en aanspraken op het aan den anderen deelgenoot toegedeelde.
Dat de onroerende goederen zijn toegescheiden voetstoots met alle rechten, lasten, pachten en erfdienstbaarheden daaraan verbonden onder uitsluiting van alle vrijwaring en onder beding, dat over of ondermaat hoe aanmerkelijk ook geheel is ten bate en schade der verkrijgers zonder aanleiding te geven tot eenige herrekening noch tot vernietiging dezer overeenkomst.
Dat de onroerende goederen door de nieuwe verkrijgers terstond in gebruik en genot kunnen worden aanvaard onder gestanddoening der bestaande huurovereenkomst terwijl de grondbelasting voor ieders rekening loopt van den eersten Januari negentien honderd tien af.
Dat de aan de noordzijde afgepaald heide, omschreven onder artikel drie 3 word belast met recht van weg ten behoeve van het overige gedeelte van dat perceel.
Ten slotte verklaarde de comparante CATHARINA van den BERG de haar toebedeelde uitkeering te hebben ontvangen, waarvan kwijting bij deze.
Waarvan acte.
In den zestienden en zeventienden regel der tweede bladzijde zijn achtereenvolgens vijf woorden doorgehaald..
Gedaan en verleden te GEMERT, heden den vierden Maart negentien honderd en negen, in tegenwoordigheid van PETRUS ANTONIUS CHRISTIAAN JOSEPH SPRENGERS, candidaat-notaris, en PETRUS LEONARDUS van BERLO,
notarisklerk, beiden te GEMERT, aan den Notaris bekend als getuigen.
En is deze tegenwoordige minute onmiddellijk na gegeven voorlezing onderteekend door de comparanten, de getuigen en den Notaris.
W. v.d. BERG
K. v.d. BERG
SPRENGERS
P.L. van BERLO
M.G. van KEMENADE, Nots.
R.A.N.B. Notarissen te Gemert, inv.nr. 110, akte 82.
d.d. 25-04-1909.
CORNELIS HEESAKKERS, landbouwer wonende te BAKEL verkoopt aan:
JOHANNES MANDERS JANzoon, een perceel heidegrond gelegen in de Gemeente BAKEL en MILHEEZE bekend in Sectie A nummers 1454, 632 en 1179 te zamen groot vier hectaren, zeven en negentig aren, vijftig centiaren. Dit voor de som van een honderd gulden.
R.A.N.B. Notarissen te Gemert, inv.nr. 110, akte 102.
d.d. 24-05-1909.
JOHANNA MAAS en haar zuster WILHELMINA MAAS, beide winkelierster, verkopen openbaar binnen de gemeente BAKEL en MILHEEZE in de "DORPSTRAAT", bestaande uit afbraak.
R.A.N.B. Notarissen te Gemert, inv.nr. 110, akte 111.
d.d. 15-06-1909.
JOHANNES MARTENS, landbouwer te BAKEL bekend geleend en alzo schuldig te zijn aan JOHANNA JOOSTEN, landbouwster te BAKEL de som van 1500 gulden.
Als onderpand stelde hij de volgende onroerende goederen gelegen in de Gemeente BAKEL en MILHEEZE:
Huis met stal, erf, tuin, bouw en weiland, houtwal en heide kadastraal bekend in Sectie O de nummers 778, 777, 776, 195, 171, in Sectie N nummers 43, 77, 393, 230, 303, 311, 449, en in Sectie L de nummers 252 313, en in Sectie A nummer 805, te zamen groot vijf hectaren twee en negentig aren vier en vijftig centiaren, alsmede een perceel moergrond onder de gemeente BAKEL en MILHEEZE kadastraal bekend in Sectie A nummer 901 groot dertien aren dertig centiaren.
Een en ander onder bepaald condities.
CORNELIS JOOSTEN, landbouwer te BAKEL treedt op als lasthebber van JOHANNA JOOSTEN.
Akte nö 133.
d.d. 16-06-1909
Testament voor CORNELIS de WIT landbouwer te BAKEL en MILHEEZE. Hij stelt als enige erfgenaam zijn echtgenote MARGARETHA WELTEN. Bij eventueel voor overlijden van voorgenoemde MARGARETHA WELTEN, nemen haar plaats in THEODORUS de WIT WILLEMZOON, PETRUS de WIT WILLEMZOON en WILHELMINA MACHIELS, dochter van FRANS MACHIELS en ANTONIA de WIT.
Akte nö 134.
d.d. 16-06-1909
Testament voor MARGARETHA WELTEN (+ 25-12-1913) echtgenote van CORNELIS de WIT, beiden wonende te BAKEL.
Met dezelfde voorwaarden als boven.
Akte nö 135.
d.d. 16-06-1909
Testament voor PETRUS BANKERS (+ 27-11-1914) landbouwer wonende te BAKEL en MILHEEZE.
Hij stelt zijn echtgenote JOHANNA van GERWEN het vruchtgebruik van zijn nalatenschap in het vooruitzicht.
Verder is tot erfgenaam aangewezen, het uit zijn in huwelijk geboren kind, en de kinderen uit het eerdere huwelijk van JOHANNA van GERWEN met ARNOLDUS WILBERS.
Akt nö 136.
d.d. 16-06-1909
Testament voor JOHANNA van GERWEN (+ 25-01-1941) echtgenote van PETRUS BANKERS. Met de zelfde voorwaarden als boven.
Notaris E.J.J.M. de LEEUW te Deurne, akte 137.
d.d. 16-06-1909.
Heden den zestienden Juni negentien honderd en negen, verschenen voor mij EUGENIUS JOHANNES JOSEPHUS MARIA de LEEUW, Notaris standplaats hebbende te DEURNE, des namiddags om vijf uur ter herberge van GERARDUS RONGEN te BAKEL MILHEEZE
1. ARNOLDUS van den BROEK, landbouwer te BAKEL MILHEEZE voor zich en als mondelingen lasthebber van:
a. FRANCINA van den BROEK, weduwe van CHRISTIANUS van LIEROP, landbouwster aldaar,
b. MARIA ANNA JOOSTEN, weduwe van JAN van den BROEK, landbouwster te DEURNE,
c. HENRI LINDERS, bakker te HORST GRIENDTSVEEN, als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met JACOBA van den BROEK,
d. HENDRIKA van den BROEK, weduwe van PETER van MIERLO, landbouwster te BAKEL.
2 . MARTINUS van GERWEN, landbouwer te BAKEL MILHEEZE, als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met JUSTINA van den BROEK,
3 . HENRICUS van den BROEK, landbouwer te DEURNE voor zich en als mondelingen lasthebber van:
a. WILHELMINA van MIERLO, landbouwster te BAKEL,
b. JOHANNA van MIERLO, landbouwster aldaar,
4. LAMBERTUS van den BROEK, landbouwer te DEURNE,
5 . JOHANNES van den BROEK, landbouwer te BAKEL MILHEEZE,
6 . JOOST van MIERLO, landbouwer te BAKEL,
7 . JACOBUS van MIERLO, landbouwer aldaar.
De comparanten verklaarden op heden ten overstaan van mij Notaris over te gaan tot de veiling bij inzet van de navolgende onroerende goederen alle gelegen onder de Gemeente BAKEL
Eerste koop Huis, schuur, erf en tuin, kadastraal sectie B nummer 523 groot twaalf aren en twintig centiaren.
Tweede koop bouwland en weiland kadaster sectie B nummers 519 en 520 groot een hectare zes en vijftig aren en tachtig centiaren.
Derde koop Massa van koop een en twee samen groot een hectare en negen en zestig aren.
Vierde koop bouwland en weiland "het HEITVELD" kadaster sectie P nummers 356, 357 en 358 samen groot een hectare zeven en twintig aren en tien centiaren.
Vijfde koop bouwland kadaster sectie B nummer 330 groot negen aren.
Zesde koop bouwland en uitweg "de SCHUTSBOOMSCHE KLAMP" kadaster sectie C nummer 1082 en zuidelijk gedeelte van 1083 volgens afpaling groot ongeveer acht en veertig aren en zes en vijftig centiaren.
Zevende koop bouwland Noordwestelijk gedeelte van sectie C nummer 1083 volgens afpaling groot ongeveer acht en veertig aren en zes en vijftig centiaren.
Achtste koop bouwland Noordoostelijk gedeelte van sectie C nummer 1083 volgens afpaling groot ongeveer een en veertig aren en acht en vijftig centiaren.
Negende koop bouwland kadaster sectie C nummer 637 groot zes aren.
Tiende koop bouwland genaamd "de KRUKAKKERS" kadaster sectie C nummer 622 groot dertien aren en negentig centiaren.
Elfde koop bouwland genaamd "het HEESKE" kadaster sectie C nummer 677 groot vijf en veertig aren en tien centiaren.
Twaalfde koop Weiland genaamd "het EEUWSEL" kadaster sectie C nummer 442 groot zeven en dertig aren en zeventig centiaren.
Dertiende koop Weiland "de GROESVLAAS" het Zuidelijk gedeelte zoo als is afgepaald groot ongeveer vier en dertig aren en vijf en zeventig centiaren, kadastraal bekend in sectie A nummer 564.
Veertiende koop Weiland "de GROESVLAAS" het Noordelijk gedeelte van sectie A nummer 564 volgens afpaling groot ongeveer vier en dertig aren en vijf en zeventig centiaren.
Vijftiende koop Massa des koopen dertien en veertien samen groot negen en zestig aren en vijftig centiaren.
Zestiende koop Heide genaamd "GROOTE PEEL" kadaster sectie A nummer 952 groot negen en twintig aren en twintig centiaren.
Zeventiende koop Massa van al de voorgaande koopen groot zes hectaren vijf en veertig aren en twintig centiaren.
De comparanten verklaarden voorts dat de toewijzing zal plaats hebben op woensdag dertig Juni negentien honderd en negen ten herberge van JOHANNES FRANSEN te BAKEL MILHEEZE des namiddags om vijf uur en dat de verkooping zal geschieden onder de navolgende bedingen.
[ Hierna volgen de bedoelde bedingen uitgebreid beschreven ].
Daarna volgen nog de:
Bijzondere bedingen.
De kooper van den eersten koop is verplicht bij de betaling der kooppenningen de som van twintig gulden te voldoen voor de op dien koop staande boomen; verders wordt gereserveerd een canada boom staande op koop een naast het huis, die vóór een Januari negentien honderd en tien zal geruimd worden en zal voor een October negentien honderd en tien weggehaald worden.
De verkoopers behouden zich het recht voor, om strooisel te halen voor eigen gebruik voor de mestmakerij.
De sopketel, de schelfthouten boven de schuur en een paardenbak in het huis zijn niet in den verkoop begrepen.
De verkoopers behouden zich het recht voor, om de takken van de lindeboomen voor het huis, die het licht belemmeren af te snoeien.
Na voorlezing van het vorenstaande, werd tot de verkooping overgegan als volgt:
Koop een werd ingezet op honderd en zeventig gulden door ARNOLDUS van den BROEK voornoemd en door hem verhoogd met twee slagen.
Koop twee werd gemijnd op zeven honderd gulden door WILLEM VERHOEVEN landbouwer te BAKEL MILHEEZE en door hem verhoogd met vijf en twintig slagen.
Koop drie werd ingezet op negentienhonderd en dertig gulden door PETER SLEEGERS landbouwer aldaar en door hem verhoogd met tien slagen.
Koop vier werd gemijnd op honderd negentig gulden door THEODORUS van de WEYER, landbouwer aldaar en door hem verhoogd met dertig slagen.
Koop vijf werd ingezet op vijf en zeventig gulden door JOHANNES HENDRIKX hoofd der school aldaar en door hem verhoogd met twee slagen.
Koop zes werd gemijnd op vijf en zeventig gulden door ARNOLDUS van den BROEK voornoemd en door hem verhoogd met twee slagen.
Koop zeven werd ingezet op vijf en veertig gulden, door van de WEYER voornoemd en door hem verhoogd met twee slagen.
Koop acht werd gemijnd op vijftig gulden, door ANTONIUS van den BOOMEN, landbouwer te BAKEL MILHEEZE en door hem verhoogd met tien slagen.
Koop negen werd ingezet op vijftien gulden, door THEODORUS de VETH, landbouwer te BAKEL MILHEEZE en door hem verhoogd met twee slagen.
Koop tien werd ingezet op tien gulden door WILLEM VERHOEVEN, landbouwer aldaar en door hem verhoogd met twee slagen.
Koop elf werd ingezet op veertig gulden door PETER JOHANNES MANDERS landbouwer aldaar en door hem verhoogd met vijf slagen.
Koop twaalf werd gemijnd op twee honderd en tien gulden door ANTONIUS van den BOOMEN voornoemd en door hem verhoogd met vijf slagen.
Koop dertien werd gemijnd op honderd vijf en dertig gulden door MARTINUS MASTENBROEK, landbouwer te BAKEL MILHEEZE en door hem verhoogd met acht slagen.
Koop veertien werd ingezet op honderd veertig gulden door JAN VERBRUGGEN landbouwer aldaar en door hem verhoogd met vier slagen.
Koop vijftien werd ingezet op drie honderd vijf en zeventig gulden door NICOLAAS van THIEL landbouwer aldaar en door hem verhoogd met vijf slagen.
Koop zestien werd ingezet op twintig gulden door van de WEYER voornoemd en door hem verhoogd met twee slagen.
Koop zeventien werd gemijnd op vier en twintig honderd en vijftig gulden door MARTINUS BANKERS landbouwer te DEURNE en door hem verhoogd met honderd slagen.
Voorts verschenen ten deze mede:
1. JUSTINUS van ANSEM, landbouwer te BAKEL voor zich en als mondeling lasthebber van:
a. PETER van ANSEM, landbouwer te BAKEL
b. CHISTIAAN van ANSEM, landbouwer aldaar
c. PETRONELLA van ANSEM zonder beroep aldaar
2 . MARTINUS van ANSEM, landbouwer te BAKEL MILHEEZE voor zich en als mondelingen lasthebber van
a. HENDRICUS SMITS, landbouwer te DEURNE NEERKANT als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met WILHELMINA van ANSEM
b. JOHANNES VERSTAPPEN, landbouwer te DEURNE, als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met CATHARINA van ANSEM
c. GODEFRIDUS MAAS, koopman te HELMOND, als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met PETRONELLA van ANSEM.
d. JUSTINA van ANSEM, fabrieksarbeidster te GEMERT.
e. CHRISTIAAN van ANSEM arbeider te JUNCFELD DUITSCHLAND.
f. MARTINUS HAZEVELD, koopman te HELMOND, als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met MARIA van ANSEM
g. MARTINUS van ANSEM landbouwer te BAKEL
h. PETRUS VERHALLEN, dienstknecht te BAKEL MILHEEZE
i . ADRIANUS MAAS, arbeider te WOENSEL, als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met MARIA VERHALLEN
3. HENDRICUS van den HEUVEL landbouwer te BAKEL MILHEEZE voor zich en als mondelingen lasthebber van:
a. PETER MUNSTERS landbouwer te DEURNE, als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met PETRONELLA van den HEUVEL
b. PETER JOHANNES van den HEUVEL, landbouwer te DEURNE.
c. MARTINUS van den HEUVEL, landbouwer te DEURNE.
d. LUDOVICUS van den HEUVEL, landbouwer aldaar.
e. JOHANNA van den HEUVEL, landbouwster te DEURNE.
f . JOHANNES van den HEUVEL landbouwer te DEURNE, voor zich en als toeziend voogd over na te noemen minderjarigen,
g. WILLEM MANDERS, landbouwer te DEURNE, voor zich en als langstlevende der Ouders van rechtswege voogd over zijne minderjarige
kinderen JOHANNA, JOHANNES en HENDRICA van den HEUVEL.
De comparanten verklaarden op heden ten overstaan van mij Notaris onder de voornoemde bedingen en voorwaarden over te gaan tot de veiling van een perceel Boschgrond te BAKEL kadaster sectie A nummer 184 groot een hectare.
Het perceel werd ingezet op veertig gulden, door JAN van den HEUVEL, landbouwer te BAKEL en door hem verhoogd met twee slagen.
Goedgekeurd de doorhaling van een woord in den negen en dertigsten regel der derde bladzijde.
Waarvan dit proces verbaal is opgemaakt ten tijde en ter plaatse voormeld, en in tegenwoordigheid van MARTINUS JOHANNES van den HEUVEL, notarisklerk en FRANCISCUS FRANSEN afroeper, beiden wonende te DEURNE als getuigen, met de comparanten mij Notaris bekend.
De comparanten hebben met de getuigen en mij Notaris dit procesverbaal onmiddelijk na voorlezing onderteekend met uitzondering van MARTINUS BANCKERS, die verklaarde zijn naam niet te kunnen teekenen.
[ Dan volgen 24 handtekeningen ]
Notaris E.J.J.M. de LEEUW te Deurne, akte 152.
d.d. 30-06-1909
Op dertig Juni 1909 werd in de namiddag om vijf uur in de herberg van JOHANNES FRANSSEN te BAKEL MILHEEZE de definitieve verkoop gehouden van de goederen zoals deze in akte 137 zijn omschreven.
Koop zes werd verhoogd tot honderd en negen gulden door PETER van HOOF, timmerman te BAKEL MILHEEZE.
Nadat vervolgens eene onafgebroken telling van een tot en met tien had plaats gehad, verklaarden de verkoopers de koopen een, twee en zeven op te houden en voorts toe te wijzen:
Koop vier voor de som van twee honderd en vijftig gulden aan THEODORUS van de WEYER, landbouwer te BAKEL MILHEEZE, die alhier mede verscheen en verklaarde het perceel voor zich in koop aan te nemen.
Koop vijf voor de som van negen en tachtig gulden aan ANTONIUS van den BOOMEN landbouwer te BAKEL MILHEEZE die alhier mede verschenen verklaarde het perceel voor zich in koop aan te nemen.
Koop zes voor de som van honderd en negen gulden aan PETER van HOOF, timmerman te BAKEL MILHEEZE, die alhier mede verschenen verklaarde het perceel voor zich in koop aan te nemen.
Koop acht voor de som van zeventig gulden en koop twaalf voor de som van twee honderd en twintig gulden aan ANTONIUS van den BOOMEN voorgenoemd die alhier mede verschenen verklaarde gekocht te hebben voor en als mondelingen lasthebber van ANTOON CLAASSEN directeur der zuivelfabriek te BAKEL MILHEEZE. CLAASSEN ten deze mede verschenen verklaarde de perceelen voor zich in koop aan te nemen.
Koop negen voor de som van negentien gulden aan THEODORUS de VETH, landbouwer te BAKEL MILHEEZE, die alhier mede verschenen verklaarde gekocht te hebben voor en als mondelinge lasthebber van PETRUS SLEEGERS landbouwer aldaar, die ook mede verschenen verklaarde het perceel voor zich in koop aan te nemen.
Koop tien voor de som van veertien gulden aan WILLEM VERHOEVEN, landbouwer te BAKEL MILHEEZE, die alhier mede verschenen, verklaarde het perceel voor zich in koop aan te nemen.
Koop elf voor de som van vier en veertig gulden aan PETER JOHANNES MANDERS, landbouwer te BAKEL MILHEEZE die alhier mede verschenen verklaarde het perceel gekocht te hebben voor en als mondelingen lasthebber van JOHANNA MARIA HENDRIKS, weduwe van MARTINUS MANDERS landbouwster aldaar, en het perceel voor zijne lastgeefster in koop aan te nemen.
Koop vijftien voor de som van drie honderd vijf en tachtig gulden aan NICOLAAS van THIEL, landbouwer te BAKEL MILHEEZE die alhier mede verschenen verklaarde [ rest van de tekst ontbreekt om reden van te kleine kopy ].
Koop zestien voor de som van vier en twintig gulden aan THEODORUS van de WEYER voornoemd, die alhier mede verschenen verklaarde, het perceel voor zich in koop aan te nemen.
Het perceel Gemeente BAKEL sectie A nummer 184 voor de som van vier en veertig gulden aan JAN van den HEUVEL landbouwer te BAKEL, die alhier mede verschenen, verklaarde het perceel voor zich in koop aan te nemen.
Partijen verklaarden dat er geene titels van aankomst bestaan of aan hen bekend zijn en dat zij niet weten of er eenige overschrijving ten hypotheek kantore heeft plaats gehad.
Getuigen zijn MARTINUS JOHANNES van den HEUVEL notarisklerk en FRANCISCUS FRANSEN afroeper, beiden wonende te DEURNE.
Hierna werd de koopakte getekend door 20 personen + de Notaris.
Alleen FRANCINA van den BROEK verklaarde haar naam niet te kunnen tekenen.
Akten nös. 144 / 162.
d.d. 24-06-1909 / 08-07-1909.
In de herberg van ADRIANUS van de LAAR te MILHEEZE had de provisionele verkoop plaats en in de herberg van GERARDUS RONGEN te BAKEL en MILHEEZE de definitieve toewijzing van de onroerende goederen van:
A. HENDRICUS van de LAAR, als voogd over ALLEGONDA en JOHANNES JOSEPHUS JANSSEN, geboren uit het huwelijk van wijlen de echtelieden
ADRIANUS JANSSEN en THEODORA SLITS en de mondelinge lasthebber van:
1. JOHANNA MARIA CORNELIA JANSSEN, landbouwster te BAKEL
2. PETER SLITS landbouwer te BAKEL, als toeziend voogd over genoemde minderjarigen.
3. ANTONETTA van HIRTUM, landbouwster te BAKEL, weduwe van ADRIANUS JANSSEN, voor zich en als langstlevende de ouders van
rechtswege voogdesse over THEODORA CORNELIA - WILHELMUS CORNELIS - en MARIA JOHANNA JANSSEN.
4. LAMBERTUS van de LAAR, landbouwer te STRATUM, als toeziende voogd over de laatstgenoemde minderjarigen.
B. PETER DOMINICUS van de VEN, timmerman te HELMOND, voor zich en als toeziend voogd over na te noemen minderjarigen en als mondelingen
lasthebber van:
1. MARTINUS WILLEMS voor zich en als langstlevende der ouders van rechtswege voogd over zijne minderjarige kinderen CATHARINA en
ELISABETH geboren uit zijn huwelijk met nu wijlen MARIA van de VEN.
2. JOHANNA van den BERG, weduwe van HENRICUS van de VEN, landbouwster te BAKEL en MILHEEZE.
3. JOHANNES van ZEELAND, koopman te GEMERT, als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met JOSINA van de VEN.
4. GERARDUS van RIXTEL landbouwer te DEURNE, als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met PETRONELLA van de VEN.
5. ANTONIUS van de BEEK arbeider te DEURNE, als in algeheele gemeenschap van goederen gehuwd met BARBARA van de VEN.
6. CATHARINA van de VEN, naaister te BAKEL en MILHEEZE.
De kopen werden als volgt toegewezen aan:
Door de verkopers genoemd in sub. A de zeventiende koop, zijnde de massa van de kopen 1 tot 16, voor de som van twee duizend drie honderd gulden toe te wijzen aan HENRICUS JOHANNES van den HEUVEL landbouwer te BAKEL en MILHEEZE.
Bovenstaande koop bestaat uit: Een huis, schuur, erf, tuin, bouw- en weiland, moerassen heide gelegen onder BAKEL kadastraal bekend in Sectie C, A, en onder de gemeente DEURNE kadastraal Sectie H.
Alles in massa groot tien hectare negen en tachtig aren en vijf centiaren.
Door de verkopers genoemd in sub. B werd koop negentien opgehouden en koop achttien voor de som van tien gulden toegewezen aan ADRIANUS ALTINK landbouwer te BAKEL MILHEEZE en verklaarde het perceel gekocht te hebben voor JOHANNES PEETERS landbouwer aldaar. Deze koop bestaat uit een perceel heide onder de gemeente BAKEL kadastraal bekend in Sectie A groot een hectare en elf aren.
Akte nö 215.
d.d. 30-08-1909
HENDRIKA MEULENDIJKS, landbouwster wonende te BAKEL (+ Nov. 1909). Zij herroept alle voorgaande testamenten en maakt nu haar uiterste wil bekend. Maakt tot hare erfgenamen haren broeder MARTINUS MEULENDIJKS en hare zuster GEERTRUIDA MEULENDIJKS en bij vooroverlijden van deze, de kinderen geboren uit het huwelijk van FRANCISCUS van BOMMEL en haar zuster THEODORA MARIA MEULENDIJKS.
Akte nö. 239.
d.d. 06-10-1909
FRANCIS KUUNDERS, landbouwer wonende te MILHEEZE, gemeente BAKEL en MILHEEZE, heeft verkocht aan CATHARINA van de VEN, naaister wonende aldaar, een perceel bouwland gelegen in Sectie C te BAKEL en MILHEEZE, groot ongeveer zestien aren.
R.A.N.B. Notarissen te Gemert, inv.nr. 110, akte 231.
d.d. 12-11-1909.
Ten verzoeke en ten behoeve van GERARDUS VERBRUGGEN, landbouwer te BAKEL, werd in de "NEERSTRAAT" publiekelijk verkocht roerende goederen, zoals een 2 koeien, 2 ploegen, planken en boomen op stam.
R.A.N.B. Notarissen te Gemert, inv.nr. 110, akte 232.
d.d. 12-11-1909.
MARINUS JUSTINUS KOOLEN, landbouwer, woonende te MILHEEZE verklaart verkocht te hebben aan:
JUSTINUS JOHANNES MANDERS, bakker te BAKEL;
Bouwland onder de gemeente BAKEL en MILHEEZE, kadastraal bekend Sectie P nummer 837, groot negen en veertig aren zestig centiaren met last van weg voor zo ver die is bedongen ten behoeve van het perceel onder de gemeente BAKEL en MILHEEZE Sectie P nummer 50.
De koopprijs is honderd achttien gulden.
Akte nö 294.
d.d. 17-12-1909.
PETER NOOYEN, landbouwer, wonende te MILHEEZE, Gemeente BAKEL en MILHEEZE, verklaart schuldig te zijn een som van f. 300.==, aan de Heer JOHANNES PETER van de KERKHOFF, Hoofd der School te HELENAVEEN, Gemeente DEURNE en LIESSEL.